på en digital analognörd

Får det lov att vara lite 9x12?

Att jag är svag för gamla kameror har väl inte undgått den som någon gång har läst min blogg. Inte heller att jag framför allt gillar att använda dem. Det gör inget om de är lite pyssliga att använda. Det sätter bara lite extra piff på anrättningen. :-)
Till exempel kan man använda en gammal ICA.

ICA (Internationale Camera Aktiengesellschaft) i Dresden var ett av de företag som 1926 slogs samman och bildade Zeiss Ikon, och ICA Teddy var en av de alldeles för många modeller som tillverkades där nere i Dresden. Jag har sett en uppgift att den tillverkades mellan 1914-22. Det här exemplaret misstänker jag är från 1920. Rise, Fall och Shift finns, men slutaren verkar vara den lite enklare, som senare kallades Derval. Objektivet är en fyrlinsig Extra-Rapid-Aplanat "Helios" 1:8 F=13 cm, dvs samma konstruktion som Dallmeyers samtida "Rapid Rectilinear", men med Steinheil som uppfinnare.

Den är avsedd för 9x12 cm glasplåtar, och har mattskiva med Live-View. :-)

Nu har jag ju inga glasplåtar, utan jag laddade hållarna med kartong i botten (för tjocklekens skull), och sedan bladfilm ovanpå det. Det funkar hjälpligt, men filmen kan halka iväg lite, t ex när man skjuter in skyddsplåten.

/* Edit:
Ett bättre tips är att, som Lasse Mellberg föreslår i sin kommentar, använda glas- eller plastskivor, ev tillskurna av glasmästaren, och använda någon form av snällt lim. */

Första försöket.
Jag tog min svarta regnjacka med ut i solskenet en dag i somras, och drog upp kapuschongen över kameran för att bättre kunna se och fokusera på mattskivan. Det blev lite svettigt innan jag blev klar. Sedan skulle slutaren stängas, mattskivan bytas till magasin, rätt tid och bländare väljas, innan slutligen skyddsplåten drogs ut och jag kunde exponera.


Ilford FP4 Plus, och gulfilter

Ljusinsläppen är från den utdragna skyddsplåten. Den satt visserligen kvar i spåret, men pekade upp mot himlen. Nästa gång får jag nog täcka för med jackan e d.

Nästa försök blev en kvällsbild i Västerås hamn.

Här har det istället blivit något konstigt i bildens vänsterkant. Det verkar ha blivit i framkallningsdosan.

Här finns potential till förbättringar. Det är kul att lära sig något nytt hela tiden. :-)

Inlagt 2011-10-17 00:25 | Läst 3644 ggr. | Permalink
Ändå fint stuk ,på sista bilden det är nog från framkallningen beläggningen
beror på i v-kant.
Det fina är att ICA,Zeiss och Voigtländer har samma falls så man kan
använda samma mattskiva,plåtar och rullfilmmagasin.
mvh/Bo-Lennart
Svar från ojanson 2011-10-17 09:27
När jag tittade på negativet kunde jag se en skiftning motsvarande mönstret i kanten. Kanske var det något i magasinet, som kladdade ned negativet så att framkallningen inte tog ordentligt. Jag skall syna magasinen ordentligt när alla är tomma.

Tack för kommentaren. :-)
Bilderna ger ett "äkta" gammalt uttryck, sådant där man kan hitta i en kartong på en gammal vind, och sitta en lång stund och bläddra i och fantisera och drömma och fundera till. Molnen ser ut som äkta 40-50-tal.

Men den där effekten i hörnen att du väl inte behövt gå en sådan omväg för, den had du lätt kunnat fixa i PhotoShop ;).
Svar från ojanson 2011-10-17 12:56
Tack skall du ha.
Visst var molnen finare på 40-50-talen. De var i alla fall mer 40-50-talsmässiga.
Effekterna i hörnen fick jag gratis, så jag behövde aldrig använda PhotoShop ;-)
Du kan prova med att lägga glasskivor i kasseterna och sedan spraya lätt med Addeshivespray, det finns sådant som gör att man kan återanvända klibbet flera gånger. Det håller fast filmen bra och kletet hamnar på baksidan av filmen och försvinner i framkallningen.
mvh
Lasse
Svar från ojanson 2011-10-17 22:27
Tack för tipset! :-)
Roligt projekt!

Ljusläckaget kan bero på att stråna i sammeten som skall ljustäta kassetterna har böjts för mycket genom att de legat under press under så många år. Ofta sitter sammetsremsorna lite dåligt eftersom limmet börjat flagna. Jag har tagit loss många sammetsremsor, dammsugit dem och limmat tillbaka med kontaktlim.

Instruktionsböckerna till plåtkameror brukar rekommendera att man drar ut skyddsplåten helt, men det vågar inte jag heller göra.

Jag har adaptrar för bladfilm i mina 9x12-kassetter. I 6,5 x 9-kassetterna har jag tillskurna 1,5 mm plexiglasskivor.
Svar från ojanson 2011-12-29 23:31
Jo, sannolikt har de tappat spänsten, men dessutom tror jag inte sammeten går riktigt ända ut i spåret.
Kul att prova var det i alla fall. Jag skall fixa till ett och annat lite bättre till nästa gång.