på en digital analognörd

Maser 12-kampanjen rullar på

Om ett par veckor skall det skjutas raket från Esrange, utanför Kiruna.

Maser 12-kampanjen började i måndags. Ylva har redan skrivit en del som jag inte behöver  upprepa. Även Expressen har skrivit en artikel.
Själv kom jag på måndag eftermiddag, och mycket var redan igång.

Strax efteråt kom amerikanske ambassadören med sällskap på besök. Han är ju tämligen ny på sitt jobb, och hade inlett norrlandstouren med ett besök.

Vår projektledare beskrev vad vi gör.

Maser-raketen är en så kallad sondraket. Den skjuts nästan vertikalt, och får inte tillräcklig fart för att gå i bana runt jorden. När den har lämnat atmosfären (~100 km) separeras nyttolasten från motorn, och båda fortsätter av bara farten till ~250 km höjd innan de vänder neråt igen. Nyttolasten landar lite senare i fallskärm, några mil bort, och hämtas med helikopter. Nyttolasten består i sin tur av flera olika experiment-moduler, som staplas på varann, för att därefter monteras ovanpå tvåstegsmotorn.

Under hela tiden efter den har lämnat, tills den åter kommer in i atmosfären (dvs även på väg upp), befinner den sig under ungefär 6 minuter i tyngdlöshet, och det är då alla experiment-sekvenserna körs.

Den här gången är jag inte lika upptagen med jobb i "mitt" experiment (peppar påpeppar...), så jag får lite tid över. Bl a fick jag uppgiften att dokumentera, dvs fota. :-) Jag är dock inte den enda som har tagit kameran med. En och annan FS-medlem, eller därtill närstående, kan också ses i vimlet.

 

 

Här tror jag det var BIM-modulen som kontrollvägdes.

Kablagen ut till tornet skall också testas. De används under nedräkningen till att ha kontroll på alla experimenten ombord.

Maser-raketerna skjuts iväg inomhus, upp genom en "skorsten". Det gör man för att kunna hålla experimenten vid en behaglig temperatur innan skott.
Tornet har använts sedan 60-talet, och det har med tiden blivit ganska rostigt och smutsigt

På tisdag var det tester ute i tornet som gällde. Alla olika experimentmoduler med sin respektive markutrustning drogs ut en i taget, och hissades upp på arbetsplattformen.

 

Det blev ganska trångt, och nu var det ändå bara ett experiment i taget.

Därefter testades de för att se att kommunikationen via kablagen funkade.

Igår, onsdag, var ännu en dag med toppenväder, även om man kan bli lite stel vid -30°. :-)

 

Inlagt 2012-02-02 10:15 | Läst 4700 ggr. | Permalink
Härligt att se, Olle. Blir det nån live-sändning? verkar vara lite paparrazzifasoner där uppe =)
Svar från ojanson 2012-02-02 11:17
Vet inte än, men om det blir så skall du självklart få veta. :-)
Kul att följa Sveriges rymdprojekt uppe i Esrange ;).

/Torbjörn
Svar från ojanson 2012-02-02 23:27
Det är inte så dumt att vara där heller. ;-)
Tack skall du ha, Torbjörn. :-)