på en digital analognörd

Retrokamera - Unibox

Den här hittade jag på Tradera för en tid sedan.

Det är en Unibox.

Unibox monterades ihop av AB Fritz Weist & Co:s dotterbolag Fotomekano i Jakobsberg utanför Stockholm. De flesta delarna var tillverkade av Skånska ättiksfabriken, numera Perstorp AB. Materialet kallades "Isolit", vilket förmodligen var samma sak som "bakelit", eller fenolharts om du vill.

Den är enkel. En slutartid (~1/30 s) + B, samt fast bländare (f/11) och fixfokus. Formatet är 6x6 på 620-film. Den är tvåögd, men ingen spegelreflex. Istället har den en rejäl brilliant-sökare, som faktiskt duger hyfsat till komposition.

Den tillverkades under första halvan av femtiotalet och blev populär inte bara i Sverige. Totalt tillverkades ~40 000 exemplar.

Tyvärr är det inte ovanligt att gamla kameror läcker ljus någonstans. Det är likadant med den här. Förmodligen är det skarven mot  bakstycket som glipar vid upptagnings-spolen. Jag får tejpa nästa gång, för det kommer att bli fler.

Det två sista bilderna klarade sig däremot.


Ängsö, utanför Västerås.


Högarna i Gamla Uppsala är dock betydligt äldre än kameran...

En ganska trevlig mackapär, och ett stycke svensk fotohistoria.

Inlagt 2009-09-04 21:48 | Läst 9551 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tänk vad det går att åstadkomma med en gammal lådkamera -- jag är fascinerad! Optiken verkar ju också riktigt hyfsad, är det en akromat? Är det fixfokus?

Påminner faktiskt lite om Ensign Fullview, fast den senare hade metallkropp och (vill jag minnas) möjlighet att justera avståndsinställningen.
Svar från ojanson   2009-09-05 00:17
Jag har inte hittat just någon teknisk information på nätet. Det ser ut som en menisklins, förmodligen enkel, men t ex Kodak Vest Pocket hade ju i sin enklaste version en akromatisk menisk. Kanske även den här.
Det är fixfokus. Allt är enklast tänkbara.
På solskensbilderna bländade jag ned med ett löst orangefilter.
En sån trevlig rackare. Får man fråga vad prislappen hamnade på?

Ljusläckan ser riktigt underlig ut, hoppas du får ordning på den. "Normala" ljusläckor brukar väl blomma ut mer och bli ljusklumpar snarare än streck.
Svar från ojanson   2009-09-05 00:22
150 + frakt.
De dyker upp då och då på Tradera. Häromdagen gick en för 51.
Förmodligen är det skarven som läcker och "blöder" igenom papperet på filmen. Därför blir det ett streck. Du kan se motsvarande glipa på andra sidan på översta bilden.
Svårt att hitta detaljerat information om de enklare Svenska kamerorna,fick tag i en Unibox
på loppis för ett tag sen med väska den ser ut nästan oanvänd ut får testa den, 6x6 formatet är trevligt.Bilderna är verkligen bra....
Svar från ojanson   2009-09-28 01:11
Tack för kommentaren.
Se upp med skarven mot bakstycket bara. Lycka till!
Jag har en sån här mackapär, men har inte testat den än. Härliga bilder! :o)
Svar från ojanson   2009-09-30 20:21
Tack!
Lycka till med din.
En sådan gammal kamera fick jag av min farfar nyligen :) han första!
Jag undrar om du vet vart man kan få tag på film? :)
Svar från ojanson   2011-01-24 09:13
620-film tillverkas inte längre, men det är egentligen samma film som 120. Den säljs fortfarande. Om du har ett par 620-spolar (en sitter förmodligen kvar i kameran), kan du (i mörker) spola över 120-filmen till den smalare 620-spolen.
Du kan se här.
http://www.brownie-camera.com/respool/respool.shtml

Lycka till!
Hej, jag vet att tråden är gammal, men jag hittade just en sådan kamera på en loppis för en hundring. Tänkte prova lite. Måste man "spoola" om 120 rullen till 620 spolar eller går det bra att köra 120 rullen rakt av i denna?

på framsidan av kameran finns en spak som går mellan M och T , jag trodde att ena läget skulle vara en fast slutartid och den andra bulb (som det verkar vara på många gamla box kameror) men det verkar inte som så, när jag provar att ta en bild så är slutaren öppen så länge som jag för armen uppåt. M och T verkar inte ha någon betydelse alls.

Vore roligt att få lite svar.
Svar från ojanson   2011-11-13 21:14
Ingen fara. Det mesta jag skriver om är ju gammalt från början... ;-)
Jag har inte använt min på ett tag, så jag var tvungen att kolla slutaren innan jag svarade.
Jag har spolat om på 620-spolar när jag har använt min. Dagens 120-spolar i plast har ganska tjocka gavlar, och blir lite långa och trånga. Du behöver minst en 620 som upptagningsspole, för axelhålets skull. Har du ingen mer kan du kanske prova att bara rulla av filmen, och rulla ihop den utan spole. I så fall måste du förstås även ladda den i mörker. Jag har inte testat själv, men det kanske kan fungera.
Om du kollar slutaren igen, och tittar mot ljuset, ska du se att den stänger som den ska på "M". Det är någon del i mekanismen framtill som gör att den verkar stå öppen.
Prova också att sätta svart tejp över främre skarven till bakstycket. Jag hade bara blått isoleringsband när jag tog min andra rulle, och det hjälpte inte när jag fotade i solsken. :-(

Lycka till! :-)
Kenho   2011-11-13 21:46
Hejsan! Tack för snabbt svar!
Haha, ja du hade ju aldeles rätt där med M läget, kollade det och det fungerar!
Jag har en 620 spole, och kanske en till. Det där med kanske är lite roligt. När jag köpte kameran så sitter det en fullt exponerad film i kameran. Väldigt gammal. Imorgon ska jag gå till fotoaffärn och lämna in den där. tyvärr så måste de skicka iväg filmen för framkallning, har jag otrolig tur så kanske de skickar tillbaks spolen med negativen.

Vilketfall, mycket spännande och se vad som fins på filmrullen (om den nu är intakt ) :-)
2012-06-16

Kollade in min mammas gamla kamera från början 50-talet.
Var en Unibox.
Verkar vara damm för linsen inuti kameran, kan man fixa det ?
I kameran sitter oxo en fullt exponerad film, kan det finnas något på den efter så många år, skulle tro typ 40 år minst sedan den användes ?
Hur mycket kan man få för kameran med väskan ?
Svar från ojanson   2012-06-16 22:12
Hej Christer
Jag har inte haft isär min, men om du lossar frontplåten med de två skruvarna kanske det går att skruva ut objektivet sedan.
När det gäller filmen, så har jag faktiskt framkallat en ~50 år gammal Verichrome Pan, med lyckat resultat. Olika filmsorter kan klara sig olika bra.
Unibox ser man då och då på Tradera. Du kanske kan få några få hundringar för den, men jag tycker du skall stoppa i en ny rulle istället. :-)

Lycka till!
nextfoto   2012-06-17 17:21
Tack för svaret, undrar hur många som återstår av de 40,000 som tillverkades ?