Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Är dina vänner smarta nog att umgås med?

Smarta människor säger ju att man ska umgås med människor som är smartare än dig. Man ska ju även umgås med folk som har samma visioner och mål som dig. Så, är dina vänner smarta nog för dig? 

Nu är det dags att rensa i vänlistan på Facebook, i mobilen och säga upp kontakten med barndomsvännerna. För du är ju uppenbarligen det skarpaste objektivet i samlingen. Så, gör dig av med alla vänner och personer runt omkring dig som inte ligger på samma intellektuella nivå och vinn den ädlaste av alla fototävlingar – livet!

Man blir som man umgås    

Nej, så klart ska du inte bränna alla dina digitala broar eller göra dig av med dina bästa vänner för att söka nya bekantskaper med någon siffra högre på högskoleprovet. Men att man blir som man umgås är ju ändå ganska så vedertaget. Vi människor är ju flockdjur och att hålla sig till flocken och göra som den, sitter djupare inpräntat i vårt DNA än att pixel-peepa bilder i diverse Facebookgrupper.

En smart person (som jag inte kommer ihåg namnet på) så att för att utvecklas dit man vill så måste man också omge sig av personer som: 


1. Vill samma saker och har samma mål.
2. Redan är där. 


Det vill säga om du (till exempel) vill träna för att springa ett lopp på 1 mil, så tränar du inte med 100-meterslöpare som vill springa så snabbt det bara går på kortast tid. Vill jag utvecklas som fotograf så minglar jag kanske inte på Mekaniska verkstadsförbundets årsmöte. 

Ja, ni fattar grejen!

Så, hur kan jag då hitta smarta människor att lära mig och utvecklas av utan att behöva köpa en ny adressbok?



Ny vänner 2.0

Ja, det är ju inte alltid det lättaste att skaffa nya vänner eller ens komma åt dessa smarta och framgångsrika personer för att bli deras nya BFF. Men det betyder inte att du inte kan ta del av deras visdom? Jag älskar mina vänner, vi ger varandra säkerhet och utbyte av idéer och annat som jag sätter stort värde på. Men, vi jobbar inte i samma bransch, har inte samma mål och visioner (och de läser eller lyssnar aldrig på de länkar jag skickar heller för den delen…).

Som ni säkert anat när ni läser mina texter här på Resumé så är jag ju ett stort fan av kreativitet och allt som driver oss framåt på det personliga planet – det vill säga saker som gör oss ännu mer kreativa. Att kunna umgås med likasinnade varje gång jag vill är inte möjligt i både praktiken och verkligheten.

Eller är det?

Jag rör på mig ganska mycket. Är jag inte ute och avverkar mina 10 000 steg om dagen så är jag ute och springer. Gör jag inte det så sitter jag hemma vid datorn och jobbar. Så fort tiden och möjligheten finns så lyssnar jag på podcasts eller ljudböcker. Även om diverse såpa-poddar och Harry Potter såklart är bra, så ser jag till att ha dessa smarta och mer framgångsrika personer på besök i mina öron.

Det ger möjligheten att få ta del av information, insikter och idéer som jag själv kan använda i mitt liv och arbete. Så klart är inte varenda minut och sagd mening något nytt som jag lär mig eller tar mig framåt, men varje podd eller bok ger mig något – stort som litet. Och man ska aldrig vara rädd för att ta del av ett ämne man redan bemästrar.

Här kommer tips på några poddar som jag följer och böcker jag rekommenderar:

The Chase Jarvis LIVE show – kreativa samtal med mycket nyttigt från framgångsrika personer. (Podd) 

Finding Mastery – djupdykning i extremt framgångsrika atleter och entreprenörers huvuden med “high performance psychologist, Dr. Michaels Gervais. (Podd) 

Essentialism – av Greg McKeown om att skala av och effektivisera sitt liv och arbete för att bli så effektiv och prestera som bäst. (Ljudbok/bok)

Think Like a Monk – av Jay Shetty om sina erfarenheter och sätt att leva från sin tid som munk. Hur man låser upp sig själv på det personliga planet och får ett mer meningsfullt liv. REKOMMENDERAS! (Ljudbok/bok)

Extra boktips!

Vill du bli bättre på att landa dina pitchar och förmedla dina visioner och idéer till andra?

Läs då Talk Like Ted eller TED Talks som analyserar och bryter ner framgångsrika TED talks i molekyler om hur och varför de blivit så framgångsrika.

Inlagt 2022-05-04 14:31 | Läst 602 ggr. | Permalink
det verkar besvärligt att leva - som en konstruktion genom andra
psykoterapi är nog det bästa sättet att djupdyka igenom sig själv på
självrespekt och självinsikt
/inger
Hej Inger! Livet kan absolut vara besvärligt ibland! Psykoterapi är absolut ett sätt. Men det är inte alltid för alla.

trevlig onsdag :)
Ibland är det svårt att avgöra om ett inlägg är allvarligt eller ironiskt...

Men, är detta vägen till "framgång", så tror jag att jag säger som drängen i Lönneberga sa om bröllopet: "Äh, vi tar och sk-ter i det!"

Men, vid mina 80 år är det väl ändå för sent....
Svar från JohanStahlberg 2022-05-04 18:16
Inte är det ironiskt inte, men med en smula humor i sig! Det finns flera vägar till framgång ska du se. Att konstant lära sig, utvecklas och ta in nya intryck är garanterat ett av dem :) Som stolta 80 år sitter du garanterat inne med massor av bra kunskap!
Jag har gett upp… Hittar inga personer som är smartare än jag… 😁
Svar från JohanStahlberg 2022-05-04 18:17
Haha, ja ibland letar man förgäves! ;) Skönt att vara det skarpaste objektivet ändå!
Terje Hellesø 2022-05-04 21:30
Använder softfilter, annars blir bilderna alldeles för skarpa… 😁
Svar från JohanStahlberg 2022-05-04 21:45
Haha, det är nog din nisch! Mjukaste gluggen i väskan!!
Du blir som du umgås, finns det ju ett uttryck som säger. Jag tror det stämmer väldigt bra. Åt båda hållen, bör tilläggas.
Svar från JohanStahlberg 2022-05-04 21:48
Helt rätt! Och, det tror jag med!
Tycker tempot i det här inte verkar så smart! ;)
Jag anar kanske något i bakgrunden! ;)
B)
Svar från JohanStahlberg 2022-05-05 17:36
Haha, nu får du förklara dig, Bengt!
Hej Johan.
Svärfar var en pensionerad båtbyggare/fiskare. Visst hade han jobbat på pappersbruket en stor del av sitt liv också. Varje dag gick han till "boa" och renoverade träbåtar. Sina egna och andras.Jag lärde mig mycket av honom. Både om båtbygge och livet. Han visste vad som var in och ut, fram och bak på en träbit (bordvestyck). Kunskap som kanske inte värderas längre men var viktig för en fiskare/båtbyggare då. Mycket man lär sig av de med erfarenhet kan inte hittas på andra ställen.
Jag har upplevt att det är på samma sätt när man råkar på de som fotograferat ett helt liv eller reparerat kameror. De förmedlar mycket och ger en nya upplevelser. Sånna som får en att brinna på olika sätt. Kreativt.
Fina bilder. Den andra har en komposition och förmedlar en stämning jag tycker extra mycket om.
Ha de gott.
Jerry
Svar från JohanStahlberg 2022-05-06 07:51
Låter som din svärfar var en fantastisk människa! Önskar jag kunde sådant praktiskt arbete med händerna jag med! Men jag har svårt få ihop en Ikeamöbel ibland ;) Men jag lär mig om att meka motorcyklar iallafall!