Om kreativitet

Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Första inlägget och om Konsten att våga vara rädd och sårbar – del 1

Hejsan!

Hoppas ni kommer gilla denna blogg om kreativitet här på Fotosidan! Kreativitet är något som jag är otroligt fascinerad över. Hur man kan bli mer kreativ, ta sig ur kreativa svackor och hitta ny kreativitet. Ständigt jagar jag nya möjligheter, kunskaper och sätt att se på världen – som kan få mig att bli mer kreativ och en bättre kreatör och fotograf! Här kommer mitt första inlägg och första delen, där jag tar upp något som alla fotografer känner (iallafall någongång) rädslan för att visa upp sitt arbete.Att vara fotograf kan vara det bästa arbete som finns. Att vara fotograf kan vara det jävligaste och mest nervbitande arbete som finns. Att vara fotograf är som en jobbig prenumeration av kalsonger man aldrig blir av med, fast istället för kalsongen får du gråa hårstrån – som du aldrig blir av med.

Det här med skapande som kreatör och som fotograf. Och den där portfolion – fönstret till vår egen själ– som vi ständigt ömt vårdar och förfinar. Vi slipar på våra bilder, texter och videor till förbannelse. Vi skriver om, redigerar om och gör om. Ibland för oss själva, ofta på grund av rädsla. Den där rädslan att bli skrattad åt, att bli genomskådad, att bli feltolkad, att ingen kommer gilla vårt arbete. Att offentligt och framför andra – misslyckas och göra "fel".

Rädsla kommer i många olika former. Rädsla för att visa upp sina bilder på fotosidan, ställa sin fråga i forumet eller att en kund inte är nöjd med dina bilder.

Rädsla kommer i många olika former. Rädsla för att visa upp sina bilder på fotosidan, ställa sin fråga i forumet eller att en kund inte kommer vara nöjd med dina bilder.

Rädsla – ditt krokben i vardagen
All denna rädsla för vårt eget skapande, färdigheter och arbete. En rädsla som egentligen aldrig försvinner, oavsett om man är nybörjare, entusiast eller proffs. En rädsla som sätter krokben för många av oss. Man kan bara tänka på hur många nya Harry Potter böcker, Nyckeln till frihet manuskript, Mona Lisor och Vivian Maier-talanger som ligger undangömda på hårddiskar och i förråd runt om i världen som aldrig kommer se dagens ljus på grund av rädslan för att misslyckas.

Men, är vi heller inte rädda eller i alla fall lite oroad och nervös för det vi skapar, så har vi krupit för djupt ner i bekvämlighetszonen. Och där sker ju som vi vet ingen magi eller utveckling! För rädsla kan användas som bensin på elden. Som bränsle för att nå våra mål och drömmar. För dem går hand i hand, rädslan för och kärleken för att skapa. Som att åka skidor nedför en brant bergssida – rädslan som håller dig fokuserad med tungan rätt i munnen samtidigt som du har fantastiskt roligt!

Rädsla kommer i många olika former. Rädsla för att allmänheten inte ska tycka att din bild är bra nog på deras idol. Att redaktören ångrar sitt val av fotograf till uppdraget.


I kommande inlägg kommer jag prata vidare om rädsla som kreatör och fotograf! 

Postat 2021-01-25 14:58 | Läst 459 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera