Om kreativitet

Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Att möta sina demoner – del 3: Hur håller man igång den kreativa motorn bäst?

Det tog ett litet tag, på grund av personliga skäl, men här kommer del tre i att ta sig ur kreativa svackor, tillsammans med Karin Kronborg,  samtalsterapeut & coach i integrativ psykoterapi!


Vi har alla varit där, jag med – den kreativa torkan!. Allt känns så otroligt tråkigt, oinspirerande och ingen idé känns ny. Att ens lyfta pennan, kameran eller öppna InDesign är lika motigt som att betala förseningsavgiften man fått på trängselskatten. Att skapa känns som att gnida två sandpapper mot varandra och allt är på ren rutin och blir mediokert – på sin höjd!


Hur tar man sig ur en kreativ torka och får igång den kreativa motorn igen?


Del 1:
https://www.fotosidan.se/blogs/om-kreativitet/att-mota-sina-demoner-del-1.htm
Del 2:https://www.fotosidan.se/blogs/om-kreativitet/att-mota-sina-demoner-del-2.htm


Att hamna i kreativa svackor är inget nytt. Alla kommer in i dem till och från. Även Picasso och Leonardo da Vinci hade garanterat formsvackor. Men vad är då en formsvacka för kreativiteten? Jag pratar inte om att man inte kommer på rätt rubrik till ett blogginlägg, får till redigeringen på en bild eller inte lyckas göra sin bästa design någonsin till kundens helsidesannons nästa vecka.


Jag pratar om när skapandet i sig ligger på sparlåga. När man inte vill gå ut och fotografera, läsa en ny bok om ditt ämne eller jobba med det där egna projektet – under en längre tid. Alltså inte när man inte lyckas lösa något på kort sikt. Dessa perioder går ofta hand i hand med vårt eget mående och privatliv. Vi går igenom något som rubbar vårt skapande. Så som att bli av med jobbet, sjukdom, relationsproblem eller en pandemi. Vi behöver fokusera vår tid och energi på annat. 


Hur vi själva och vår kreativitet känner oss ibland!
(Hur vi och vår kreativitet känner oss ibland!)

Hur får man då igång den kreativa motorn efter en längre tids avbrott? 


Förstå så behöver du byta olja och filter å sen… Skämt och sido! (Även om det inte är helt fel). Det som hjälpte mig till stor del var att förstå hur kreativitet kommer till och funkar rent praktiskt. Att förstå att kreativitet och förmågan att generera briljanta koncept och idéer är en muskel. Och precis som muskler så förtvinar kreativitet om vi inte använder det. När vi inte använt en muskel under en längre tid, vid till exempel ett benbrott, så behöver vi ju träna upp den muskeln till sin forna glans.  


Exakt samma sak gäller med din kreativitet. Du behöver träna upp den på nytt genom att använda den. Vilket kan vara lika lättare sagt än gjort. Vi behöver (oftast) tvinga oss till att göra vår “rehab” även fast vi inte vill. Tvinga oss till att gå ut att fotografera, tvinga oss till att skriva några rader, tvinga oss till att måla. Och precis som med att bygga muskler på gymmet, så tar det även tid att bygga upp din kreativa muskel – det sker inte över en natt. 


Den klassiska meningen
“kreativitet föder kreativitet” är lika sann och verklig som morgonrusningen en måndag. Ju mer du omger dig av och utövar kreativitet (i vilken form som helst) så kommer det i sin tur sätta igång maskineriet i vår hjärna och ju mer du drar på gasen ju högre växel hoppar i. Vad och hur “bra” resultatet av din kreativitet är sekundärt. För inte bryr du dig hur fint din bil går när du väl har fått igång den en kall vinternatt på en skogsväg? Du är bara glad att den äntligen startat och du kan ta dig hem.


Det svåra i detta är att komma igång och pallra sig ut eller till att göra något kreativt. Ett bra sätt är att försöka att få in det som en rutin i din vardag och dagliga arbete. Kreativa aktiviteter behöver inte alltid vara stora eller ta dig till nästa stad för att utöva.



Karin Kronborg – Samtalsterapeut & coach i integrativ psykoterapi

 

Jag tänker att vi behöver tre saker för att hålla den kreativa motorn igång - disciplin, lek och tillit.


Om vi utgår från problemet av att uppleva kreativ torka eller prestationsångest.  Är du dessutom under tidspress ökar stressen och då stryps din förmåga till kreativitet (eftersom ditt system tror att du har andra fysiska, farligare hot att bemästra). Att inte ha tillgång till sin kreativitet kan så klart i sig leda till en ökad stress och så där håller vi på i en nedåtspiral. Tankarna hänger på och är ofta negativa.



Har vi lång tid på oss, men ändå känner prestationsångest eller oro för att misslyckas till exempel inträffar inte sällan att vi börjar skjuta upp det vi behöver göra. Vi prokrastinerar. Det här känner många av oss igen sig i, eftersom vi är konstruerade så att vi undviker det som är obehagligt om vi kan. Vi får en kort tids tillfredsställelse när vi inser att vi inte behöver oroa oss just nu, men får ofta en längre tids ångest och då kanske prestationskraven blir ännu högre eftersom “nu när jag har fått så här lång tid på mig behöver det ju verkligen vara bra”. Känns det igen?


Så hur håller vi motorerna igång? 


Om vi börjar med disciplinen. Bara ordet känns ju helt fritt från kreativitet så hur kan det bidra?  Jo, genom att vi är programmerade för att upptäcka och utforska, lösa problem så stimuleras belöningssystemet bara av att vi gör något i stället för att oroa oss eller grubbla.  Vi kan alltså inte befinna oss både i stress och i utforskar-mood samtidigt vilket betyder att vi ”fintar” bort rädslan och stressen genom att uppehålla oss med någonting.


Konkret betyder det att vi ska bestämma oss för att göra
något även om vi inte vet vad det kommer att leda oss till. 


Detta har används tex inom skolan och brukar benämnas som  GRIT - framgång genom ihärdighet. Ibland beskrivs det som en egenskap men forskning visar att man kan öva upp sina förmågor till uthållighet.


Metoden bygger förenklat på att man inte alltid kan vänta på att motivationen eller inspirationen kommer, utan man börjar helt enkelt med något även om lusten inte finns, och genom att belöningssystemet  aktiveras när vi vi göra något får vi inspiration att fortsätta så länge vi hittar
något meningsfullt  i det vi gör.



Tips!
Använd den sk Pomodoro-metoden. Du bestämmer dig för att sitta med din uppgift i min 25 min även om du inte vet exakt var eller med vad du ska börja, ta fem min paus, och sen fortsätter med nya 25 min, tar paus osv. 
 

 

  • Det andra vi behöver mer av för att frigöra vår kreativitet är att leka och ha roligt!
  • En forskare* vid Northwestern University fann i ett forskningprojekt att människor hade  lättare att lösa ett pussel efter att ha sett ett kort humorklipp.
  • Att ha kul, och därigenom lätta på spänningar, ökar alltså vår mentala flexibilitet och l hjälper oss alltså att tänka mer kreativt och att lösa utmanande situationer.⁠

  • Ett annat intressant exempel på samma fenomen är att Google uppmuntrar i sitt program “Search inside yourself” sin personal att åka rutchkana på arbetstid.(Någon nämnde att Coop Sverige även erbjuder sin personal detta.)  Ett fenomenalt sätt att reducera stress genom lek och rörelse.
  • Utöver lekfullhet och utforskande behöver vi så klart även vila och reflektion för att få kontakt med våra känslor och se vad vår rädsla eller oro står för. Känslor är en tillgång och de försöker säga något till oss. När vi har accepterat dem och insett att vi även kan misslyckas, vilket är en del av den kreativ processen, kan vi agera genom tex disciplin och lekfullhet därmed få tillgång till vår kreativitet och storhet.  


Summa summarum: 

-   Acceptera & utforska ditt motstånd och dina känslor
-   Gör någonting, hellre lite än inget för att komma igång
-   Lek och ha roligt
- Lita på din process, du vet inte alltid vilka vägar den tar


*Mark Beeman, Ph.D  Northwestern University
https://psychology.northwestern.edu/people/faculty/core/profiles/mark-beeman.html


Du hittar Karin Kronborg här!

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

 

Postat 2022-05-16 09:33 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Är dina vänner smarta nog att umgås med?

Smarta människor säger ju att man ska umgås med människor som är smartare än dig. Man ska ju även umgås med folk som har samma visioner och mål som dig. Så, är dina vänner smarta nog för dig? 

Nu är det dags att rensa i vänlistan på Facebook, i mobilen och säga upp kontakten med barndomsvännerna. För du är ju uppenbarligen det skarpaste objektivet i samlingen. Så, gör dig av med alla vänner och personer runt omkring dig som inte ligger på samma intellektuella nivå och vinn den ädlaste av alla fototävlingar – livet!

Man blir som man umgås    

Nej, så klart ska du inte bränna alla dina digitala broar eller göra dig av med dina bästa vänner för att söka nya bekantskaper med någon siffra högre på högskoleprovet. Men att man blir som man umgås är ju ändå ganska så vedertaget. Vi människor är ju flockdjur och att hålla sig till flocken och göra som den, sitter djupare inpräntat i vårt DNA än att pixel-peepa bilder i diverse Facebookgrupper.

En smart person (som jag inte kommer ihåg namnet på) så att för att utvecklas dit man vill så måste man också omge sig av personer som: 


1. Vill samma saker och har samma mål.
2. Redan är där. 


Det vill säga om du (till exempel) vill träna för att springa ett lopp på 1 mil, så tränar du inte med 100-meterslöpare som vill springa så snabbt det bara går på kortast tid. Vill jag utvecklas som fotograf så minglar jag kanske inte på Mekaniska verkstadsförbundets årsmöte. 

Ja, ni fattar grejen!

Så, hur kan jag då hitta smarta människor att lära mig och utvecklas av utan att behöva köpa en ny adressbok?



Ny vänner 2.0

Ja, det är ju inte alltid det lättaste att skaffa nya vänner eller ens komma åt dessa smarta och framgångsrika personer för att bli deras nya BFF. Men det betyder inte att du inte kan ta del av deras visdom? Jag älskar mina vänner, vi ger varandra säkerhet och utbyte av idéer och annat som jag sätter stort värde på. Men, vi jobbar inte i samma bransch, har inte samma mål och visioner (och de läser eller lyssnar aldrig på de länkar jag skickar heller för den delen…).

Som ni säkert anat när ni läser mina texter här på Resumé så är jag ju ett stort fan av kreativitet och allt som driver oss framåt på det personliga planet – det vill säga saker som gör oss ännu mer kreativa. Att kunna umgås med likasinnade varje gång jag vill är inte möjligt i både praktiken och verkligheten.

Eller är det?

Jag rör på mig ganska mycket. Är jag inte ute och avverkar mina 10 000 steg om dagen så är jag ute och springer. Gör jag inte det så sitter jag hemma vid datorn och jobbar. Så fort tiden och möjligheten finns så lyssnar jag på podcasts eller ljudböcker. Även om diverse såpa-poddar och Harry Potter såklart är bra, så ser jag till att ha dessa smarta och mer framgångsrika personer på besök i mina öron.

Det ger möjligheten att få ta del av information, insikter och idéer som jag själv kan använda i mitt liv och arbete. Så klart är inte varenda minut och sagd mening något nytt som jag lär mig eller tar mig framåt, men varje podd eller bok ger mig något – stort som litet. Och man ska aldrig vara rädd för att ta del av ett ämne man redan bemästrar.

Här kommer tips på några poddar som jag följer och böcker jag rekommenderar:

The Chase Jarvis LIVE show – kreativa samtal med mycket nyttigt från framgångsrika personer. (Podd) 

Finding Mastery – djupdykning i extremt framgångsrika atleter och entreprenörers huvuden med “high performance psychologist, Dr. Michaels Gervais. (Podd) 

Essentialism – av Greg McKeown om att skala av och effektivisera sitt liv och arbete för att bli så effektiv och prestera som bäst. (Ljudbok/bok)

Think Like a Monk – av Jay Shetty om sina erfarenheter och sätt att leva från sin tid som munk. Hur man låser upp sig själv på det personliga planet och får ett mer meningsfullt liv. REKOMMENDERAS! (Ljudbok/bok)

Extra boktips!

Vill du bli bättre på att landa dina pitchar och förmedla dina visioner och idéer till andra?

Läs då Talk Like Ted eller TED Talks som analyserar och bryter ner framgångsrika TED talks i molekyler om hur och varför de blivit så framgångsrika.

Postat 2022-05-04 14:31 | Läst 591 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera