Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

5 tips för en kreativ foto-boost i sommar

Hur ser din sommar ut? Kommer du vila dig igenom hela semestern inför en fullspäckad höst? Eller kommer du kanske passa på att äntligen påbörja eller göra klart de där projekten du haft liggandes i idélådan? Oavsett vad så kommer här 5 stycken tips som jag samlat på mig under åren för en kreativ boost i sommar. Håll till godo! (och dela gärna med dig med egna om du har!)

Det var ett tag sedan senaste uppdateringen! Förberedelser och att hinna göra klart inför sommaren har tagit upp mycket tid (samt tagit han om och hjälpt lite dåliga föräldrar). Saker ska schemaläggas för publicering under sommarveckorna, både på sociala medier och redaktionellt material. Mycket content ska göras klart, finputsas och få tummen upp av ansvariga parter.

Sommaren och midsommar med sill och nubbe är runt hörnet. Har du slitigt in i det sista och behöver verkligen ladda dina kreativa batterier? Eller ser du kanske fram emot lite extra tid att påbörja projektet med den där idén du haft länge? Eller ska du äntligen kunna avsluta det projekt du startade förra hösten men inte riktigt hunnit med bland vardagen?

Oavsett vad du ska göra, slappa, börja, avsluta eller lära dig nytt – här kommer 5 tips för en kreativ boost i sommar!

  

1. Andas ut! Har du haft en tuff höst som sugit mycket energi? Se till att vila upp dig på riktigt och stäng av jobbmailen, notifikationer och allt annat som stör. Men, sätt en deadline när vilan är helt över, efter ca 2 veckor. Börja sedan med en promenad/springtur om dagen eller någon form av kreativ aktivitet. Då håller du igång kropp och sinne, men i ditt egna tempo. Och starten sedan i augusti kommer inte kännas like seg och trög.

Andas ut och vila upp dig, med fiske tillexempel. Men inte för länge!
(Andas ut och vila upp dig, med fiske tillexempel. Men inte för länge!)


 2. Nya intryck! Sista månaderna innan sommaren har varit intensiva, oavsett vad du jobbar med. Allt ska bli klart och nya saker kommer fram i sista sekund. Allt går på rutin och enligt schema – inget svängrum för nya saker. Därför är semestern perfekt för att insupa nya intryck och idéer! Gå på utställningar och gallerier är en fantastisk aktivitet, och gärna inom olika områden och stilar. Det är förvånande att man alltid hittar något som sätter fart på kugghjulen i huvudet när man tittar på andras kreativitet – oavsett vad det är.

3. Lär dig något nytt! Även om du inte hann ansöka eller precis just nu insåg att du ville gå en kurs i sommar för att få ny inspiration och vässa din verktygslåda ytterligare, så är det inte försent! Det finns fortfarande massvis med kurser att gå som inte kräver ansökningar eller CSN-bidrag för att gå. Även online är utbudet enormt, både betalkurser och gratis! Inget sätter fart på kreativiteten som att lära sig något helt nytt eller slipa på sina kunskaper om ett ämne.


(För något år sedan tog jag upp analog fotografering. Dels för ett långsammare arbetsflöde med mindre trycka och mer tänka efter.)


4. Läs en bok!
Det är förvånansvärt mycket inspiration, idéer och tankar man kan hitta från böcker – oavsett typ av visuell kreatör! Några av mina favorittips är: Creative Calling av Chase Jarvis, The courage to write av Ralph Keyes, Show your work! Av Austin Kleon, Framgångsboken av Alexander Pärleros och min personliga favorit, Hjärnstark av Anders Hansen.

5. Fysisk aktivitet! Det bästa sättet för oss människor att hålla oss kreativa är genom fysisk aktivitet. Och, det skall vara regelbundet. Inte enbart de intensiva veckorna i panik precis efter nyår och innan semestern. En hälsosam kropp och knopp är den bästa kreativiteten du kan få!(Fysiskt aktivitet är den bästa medicinen för uttråkade sinnen som törstar efter kreativitet. Varför inte en kurs i salsa?!.)

För mig så börjar nu en veckas semester innan jobb fortsätter genom juli och sedan startas ett lång och krävande projekt genom augusti! Det ska bli otroligt spännande och rolig.

Önskar er alla en fantastisk sommar!

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Inlagt 2021-06-21 14:54 | Läst 742 ggr. | Permalink
Bra tips här...mycket jag redan gör och lite till.men ack så sant.
Andas in naturen och andas ut färdiga arbeten :)
Ha en skön sommar
Svar från JohanStahlberg 2021-06-21 15:54
Det är ju fantastiskt att höra Nini! Låter som du kommer ha en fin sommar! :)