Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Från en bubbla till en annan

Lever du eller jobbar du i en bubbla? Det gör nog de flesta av oss i olika utsträckningar. Avsiktligt eller oavsiktligt. Jag åkte från min bubbla i Stockholm till min gamla bubbla i Åre. Och, det var helt fantastiskt!

Jag kommer ihåg när jag först flyttade till Åre. Det måste varit runt 2004 någon gång och det var som att komma hem. Jag klev innanför dörrarna till Åre-bubblan och stängde dem bakom mig. Det var inte förrän nästan 7 år senare som jag klev ut igen.

Bjuder på lite (väldigt) gamla bilder från Åre längs vägen! Fotograferade med en Minolta Dynax 7D (23.5 x 15.7 mm CCD sensor och 6,1MP) och Canon 1D Mark 2 (8MP).

(En bild från 2007 när VM begav sig i Åre. Kanske också en relik från förr ifall Skistar verkligen beslutar sig för att riva kabinbanan).

Verkligheten och samtidigt overkligt

Åre var verkligen sin egna värld. En värld där allt kretsade kring livet runt och på Åreskutan. Det som hände utanför och inte berörde skidåkningen, downhill cyklingen och övriga friluftsaktiviteter var lika avlägset som en annan galax. Det var verkligheten och samtidigt overkligt. Allt i hela mitt liv handlade om att åka skidor på vintern och cykla downhill på sommaren – och fånga de bästa bilderna jag kunde längs vägen.

Jag kommer ihåg vid ett tillfälle när det vita guldet hade fallit tungt hela natten. Jag hade precis klivit av Olympialiften (nuvarande VM8:an) tillsammans med Skistars personal som åkte upp innan den officiella öppningstiden. Jag gled fram till Lundsrappet och i branten nedanför mig låg ett tjock fluffigt täcke av snö. Bredvid mig ser jag en annan figur stå i mörkret. Det var dåvarande chefredaktören för Åka Skidor. 

- Vad gör du här?! Sa jag förbryllat. Ni har ju pressläggning idag! 

Vilket jag visste då jag suttit uppe halva natten för att få färdigt material till tidningen.

- Det får vänta, det har ju dumpat! Sa han och gled ned för backen.

(Det klassiska ljuset som bara infinner sig mellan januari och februari, oftast. På väg ned från berget en sen kväll med kollegor och vänner.)

Att bubblan sprack, är kanske inte rätt uttryck. Men jag kände jag var, för tillfället, klar med Åre. Jag ville utvecklas som människa och som kreatör och bestämde mig för att flytta.
Jag kom ut ur Åre-bubblan och in i verkligheten! Nåja, Stockholm iallafall, efter lite detours till Australien och Borås. Och Stockholm har ju sin egna typ av bubbla.

Bra och dåliga bubblor

Men som det lätt blir så hamnar man i den bubbla som finns där man står. Och det är ju på både bra och dåliga sätt. Vi hamnar i zonen och verkligen djupdyker i det som vår vardag handlar om. Det kan vara en speciell stad vi bor i men även jobbet, barn eller någon hobby som slukar vår tid. 

Det med bubblor är ju att de får oss att anpassa oss till den omgivning och sociala status som finns inom bubblan. Om du bor i Åre eller i franska Biarritz kan de få dig att börja åka skidor eller att surfa, då folk som bor eller söker sig till dessa orter ofta utövar dessa sporter. Och vi människor är ju flockdjur i generna! Det bra med bubblor är ju att det också får oss att fokusera och kanske bli specialister på det som tar upp vår tid. Det kan vara skidåkning, reklam, fotografering eller vad det nu är.

Vi zonar in och har verkligen ögonen på en enda sak.

Men, det dåliga med bubblor är också det som gör dem bra – avskärmningen. Att skärma av till och från är bra och något vi alla behöver göra ibland. Men, att hamna i denna bubbla för länge och inte ta in nya intryck, lärdomar och annat från världen runt omkring oss är inte bra. Det får oss att missa viktig information, avsiktligt eller oavsiktligt. 

Ett perfekt exempel på detta är ur min egna lilla värld. Hösten 2016, jag och mina kollegor på min dåvarande arbetsplats, Fotografiska, trodde inte eller kunde se, genom våra sociala medier bland annat, att utfallet i presidentvalet i USA skulle bli något annat än en grand slam för Hillary Clinton. Att vakna upp och gå till jobbet morgonen efter var lite av en chock. Vi hade bara sett det som fanns i vår bubbla.

(Full fart mot backen efter en riktig skidåkarfrukost med nybakade scones. Fotograferad för Åre i dag.)

Från en bubbla till en annan

Förra veckan åkte jag till Åre för att jobba (såklart reste jag upp ensam i bil, badade i handsprit, använde munskydd och hade en stavlängds avstånd). Det kändes skönt att komma bort från Stockholm ett tag och ut ur den bubbla som både Covid och mitt arbete här det senaste året skapat.

Som ni kanske vet så är jag delägare och Creative Director för Culinary Canvas, där vi träffar de mest fantastiska matkreatörer. Vi hade stora planer och fantastiska kreatörer inbokade att träffa världen över – medans Covid hade helt andra planer. Vi fick helt enkelt börja med att utforska vår närområde. Stockholm är ju inte helt fattigt på fantastiskt bra och innovativa restauranger och kockar, så ingen större skada skedd.

Men precis som med andra ställen blir det även en bubbla inom Stockholms matscen. Här har vi kockar och restauranger som fortsätter att innovera svensk matlagning och nästan prenumererar på Michelinstjärnor. Så det skulle bli fantastiskt spännande att få komma “hem” och utforska på riktigt vad området runt Åre kunde erbjuda.

Det blev en frisk fläkt i mitt bildskapande och hur vi skulle berätta de fantastiska historier som kockarna i Jämtland  berättade. Det kanske inte var lika storstads-exklusivt som Stockholms stjärnkrogar på pappret, men i genuin upplevelse och omvårdnad för natur och djur slog de hufvudstaden i renlängder. Att komma ut ur min nuvarande bubbla i Stockholm och in i en ny, om än gammal, var så viktigt. Det fick mig att få lite perspektiv, inspiration och massor med nya idéer.

(De sista solstrålarna på Totthummeln och blå timmen).

Det fick mig också att se att mitt beslut om (minst) en utvecklande workshop, kurs eller utbildning om året är extremt viktigt för mig. Nu ser jag fram emot Biskops Arnö och grymma Anna Claréns workshop i Visuell Gestaltning i sommar – precis som förra sommaren på Ann Eringstams kurs i samma ämne.


Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Inlagt 2021-05-10 09:46 | Läst 715 ggr. | Permalink
Mkt fint från Åre! Tog mig också in på några av dina sidor via FB, oj så mkt fint du har som du inte visat här, imponerande!
Alla är vi nog i våra bubblor rätt mkt, jag med såklart. Awareness är motmedel, och meditation en klassisk väg! Hälsningar/ Björn
Svar från JohanStahlberg 2021-05-10 14:08
Hallå Björn! Tack och bock för fina ord! Meditation är något jag precis börjat med och ska utforska med glädje. Mycket bra kommer från det har jag hört!
Inttessant läsning! Åre ja , det va ett tag sedan jag va där. Första gången jag va där så va det bara hinkarna upp till Hummeln och sen skidorna på om man ville vidare! Men det va länge sedan! ;)
/B
Svar från JohanStahlberg 2021-05-11 07:19
Ah, ja DÅ var det nog ett tag sedan du var där, haha! Undrar om du skulle känna igen dig så som Åre utvecklats till en modern skidort!
jag ser och hör att du är en vaken typ
alltid roligt att vara med om det
insikter och förändring berikar det liv vi har
ha en fin framtid
/iner
Svar från JohanStahlberg 2021-05-13 19:33
Hej Inger! Stort tack ör din kommentar och ursäkta ett sent svar! Får önska dig en fantastiskt fin kristi himmelsfärd!