Man lever bara en gång...

Wrooooom, vårtecken även utan hoj

Fläder

Inlagt 2013-04-28 21:49 | Läst 2734 ggr. | Permalink
Hehe, ja det kanske inte går lika fort med blommorna, men ändå går det riktigt fort ute i naturen nu ;-)
Hmmmm är flädern på G?? Har det i trädgården. Gjorde flädersaft för ett år sedan.. Gott, tänkte jag. Nöjd hällde jag upp ett glas till mig själv och min dotter. :) Efter en stund, så började jag bli snurrig och det stack i läpparna... Hmmmm, konstigt tänkte jag. Sekunden efter kom min dotter och sa att hon kännde sig "konstig".... Den måste ha jäst, väl..... ? :) Läge för ett nytt försök i sommar kanske. Ha det hoj! :) //Peter
Svar från Otten 2013-04-29 21:02
Observera att det finns två fläder. En lite giftig som kan ge ungefär dina symptom. Tydligen är det bärens färg som skiljer.
Peter-L 2013-04-29 21:25
Holy smoke.... Det måste jag Googla på.... Men, man kan väl inte plantera giftig fläder i en trädgård..... !!?? Tack för tipset!! //Peter
Svar från Otten 2013-05-01 19:01
Min är nog den giftga, så det förekommer nog! Röda bär ska visst vara farliga, svarta bär OK? Men googla. Är inte säker.
Nu blev jag galet sugen på Flädersaft! Jisses så gott det är! =)
Fint fotat!
Liknande arter [redigera]
Arten skall inte förväxlas med druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus). Dessa är giftiga. De är dock inte särskilt lika. Druvfläder har gulgröna blommor i en rundad klase och bären blir röda som mogna. Sommarfläder är en drygt meterhög ört och vissnar ner till marken varje vinter. Dock är blommorna och frukterna relativt lika, blommorna har dock röda ståndarknappar. I Nordamerika förekommer den liknande arten kanadafläder (S. canadensis) och på Madeira finns den endemiska madeiraflädern (S. lanceolata).