Trädgårdsväxter

Några speciella växter i vår danska trädgård

En "svensk" iris (Tumultueux) på dansk grund, inhandlad på Cedergrens i Råå

Buskpion/Trädpion

Trädgårdsorkidé (Pleione formosana)

Rhododendron samt i bakgrunden Storrams (Storkonval) 

Blåregn

Inlagt 2018-05-18 14:24 | Läst 897 ggr. | Permalink
Intressant, och vackert. Blommar med en rasande fart till midsommar, sen minskar det. Den blågula irisvarianten har jag då aldrig sett, och buskpionens blommor gäller det att njuta av nu, de har kort hållbarhet. Pleionearten var verkligen fin, har aldrig testat med orkidéer i trädgården, kanske går det? Getrams i trädgårdsversion är tacksam, och blåregn samt rhododendron vill inte alls växa i min trädgård, det är synd för blåregn gillar jag verkligen. Haft clematis Montana i stället.
Svar från pdahlen 2018-05-19 16:59
Orikiden har vi haft i några år, så den har klarat sig än så länge ute. Rhododendron ska ju ha ganska mycket torv och lite halvskugga, de tycker jag har varit ganska lätta. Vårt första blåregn dör ner varje år och har aldrig blommat efter snart 10 år, men det får stå ett tag till. För 4 år sedan köpte vi två till ett dog men det andra har blivit riktigt kraftigt, det på bild. Den har en stam nu på 2cm så den ser ut att trivas. Vi köpte en till som ersättare till den som dog, den köpte vi i kraftigare växt, troligen ett par år och den ser också ut att ha det bra, några blommor har den fått i år
Hej Peter. Her i huset er det fruen, der er blomster eksperten. Jeg skal vise hende den "svenske" Iris og høre om hun har set den variant før (jeg har ikke).
Mange fine blomsterbilleder i denne serie.
Mvh. Erik.
Svar från pdahlen 2018-05-19 17:44
Tackar, irisen köpte vi för bara någon vecka sedan, tror den är ganska ny, vi gillade färgen