Peters naturblogg

Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Jordbodalen

Tog en promenad genom Jordbodalen i Helsingborg, en lagom liten tur om vädret bara är halvbra

Postat 2022-01-20 06:32 | Läst 104 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Utvälinge

I lördags så blev det dimmigare hur längre norrut jag kom och i Utvälinge så var det helt tjockt. Hade hoppats på skäggmesar som värmde sig i solen men därav blev det intet, men det var vackert med dimman även med de vanligaste fåglarna 


grågäss

sångsvanstorspov

Postat 2022-01-18 06:40 | Läst 133 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

På väg

I lördags var det ganska soligt och vinden hade avtagit, det blev en liten fågeltur upp till Utvälinge medan solen var på väg upp. Men i denna blogg blir det bara bilder på väg dit, det blev några stopp på vägen för det var en vacker himmel samt frost på marken 


ett panorama på fyra bilder

när jag kom närmare kusten så tätnade dimman, vilket kommer att synas i bilderna från Utvälinge 

Postat 2022-01-17 06:27 | Läst 132 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

SkyWatcher EQ5 rigg och ZWO AsiairPlus

OBS bör bara läsas av de som är tekniknördar och intresserade av Asiair 

Jag ägnade en stor del av december för att sätta mig in hur den nyinköpta utrustningen för astrofoto fungerar, man ska ju när det är live kunna göra detta i sömnen, bokstavligen talat.

EQ5
Börjar med själva riggen EQ5 som med en handkontroll har en GoTo funktion, denna tillsamman med en kamera/objektiv fungerar som en egen enhet. Det tar inte så lång tid att sätta upp riggen, börjar med stativet och att N benet pekar mot norr samt ser till att det är i våg med ett vattenpass. Därefter sätter man på huvudet och riktar in detta mot polaris. Därefter sätter man dit motvikten och ser att den balanserar mot kameran. Kopplar upp elektroniken för styrningen, så är man igång.

När man startar med handkontrollen så gör man först en initialisering, genom att svara på ett antal frågor om position och tid, därefter kan man antingen gör en kalibrering mot stjärnor, om det är första gången på platsen, eller så går man vidare till att ange ett mål. Kalibrering mot en till tre stjärnor fungerar riktigt fint och för mig som inte ser Polaris från balkongen hemifrån kan finjustera riggen med hjälp av några utvalda stjärnor som jag kan se, men två och tre stjärnors kalibrering så får man ut ett resultat med hur fel riggen står mot polaris och vad man ska justera och i vilken riktning, man kan därefter göra om kalibreringen efter justeringen, tills man är nära 0 grader/minuters fel i båda riktningarna. 

Därefter är det bara att sätta på kamera/objektiv, timer för att styra exponeringen samt en värmestrapp för att inte linsen ska imma igen. Lämpligt är att som första mål välja en stark stjärna så ser man både att man är rätt i position samt att man kan använda stjärnan för att sätta fokus, därefter går man till det verkliga målet. När man är färdig för natten så sätter man riggen i hemposition och kopplar ner.

Asiair med USB kabel 
Egentligen fungerar det ganska bra med enbart EQ5, men det går att förfina detta ytterligare med en Asiair, vilket är en liten Raspberry Pi dator, med den kan man styra både riggen och kamera, guide kamera, filterhjul, fokus mm, nu har jag inte allt detta (än) men den underlättar ändå processen.

Det första jag gjorde var att koppla upp Asiair med en USB kabel till handkontrollen och en USB kabel till kameran. Med denna set up måste man som tidigare starta riggen med initialiseringen via handkontrollen och när det är klart kan man koppla upp Asiair Wi-Fi nät mot en surfplatta/mobil. Därefter kopplar man upp riggen och då ska man välja SkyWatcher SynScan förbindelsen. Styrning av tracking sker via handkontrollen. De flesta Nikon och Canon kameror kan anslutas och gå i PC mode, de måste vara inställda på enbart RAW. Man väljer sin kamera i listan och kopplar upp den i appen.  När rigg och kamera är uppkopplad så väljer man mål och GoTo, jag förklara detta bättre under nästa kapitel. Att tänka på är att om man använder USB förbindelsen till riggen ska man inte avsluta med hemposition från Asiair utan göra hemposition från handkontrollen istället, för mig ställer sig riggen inte rätt efter ett hemkommando från Asiair när man går via USB till handkontrollen, vet inte riktigt varför.

Asiair med EQDir kabel
Detta verkar vara det smidigaste sättet att köra med Asiair mot riggen. I detta fallet använder man en speciell EQDir kabel, köpes separat, som man kopplar från Asiair USB direkt till styrenheten på EQ5, handkontrollen används inte i denna set up.  Man slår på Asiair och styrenheten och kopplar upp Wi-Fi från Asiair mot surfplattan. Kopplar upp riggen och nu ska man använda inställningen EqMod mount och koppla upp denna. Det finns också en inställning som är EQMod with SkySafari, men denna har jag inte fått att fungera än. Skillnaden här är att man väljer mål från SkySafari istället från Asiair appen, ytterligare något att lära sig någon gång.

Ett standardflöde för att ta bilder via Asiair är enligt följande:

- Riggen ska vara uppkopplad och tracking påslagen
- Kameran ska vara vald och uppkopplad, se till att spara parallellt till kameran är påslagen, då sparas raw i kameran och filtypen FITs på minneskortet kopplat till Asiair 
- Tar man bilder via Asiair, koppla också upp ett externt USB minne och välj detta under minneslagring, här får man komma ihåg att välja detta varje gång. En checklista behövs helt klart.

- (Normalt ska man göra en polinställningen här, men jag har inte testat denna funktionen än via Asiair då jag inte har vy mot norr från balkongen, men principen är ganska lik den man gör från handkontrollen, man får ett resultat och kan finjustera riggen och gör sedan om testen tills man är i närheten av 0 i avvikelse. Sätter man den i auto så repeterar den automatisk.)

- Välj en stark stjärna och gör GoTo, riggen ska nu förflytta sig till stjärnan. Ställer in en exponeringstid för preview bilden och fokus i närheten av oändligheten och trycker på preview. En bild visas nu på skärmen på surfplattan. Om stjärnan inte är skapligt i centrum gör jag en plate solve och synkar mot riggen och ny GoTo, då justeras riggen så att målet är helt i centrum, mer om detta senare.
- Om målet är i centrum så väljer jag här att koppla ner kameran från PC anslutning och istället gå över till live view på kameran, för att ställa fokus. Det går att göra detta från surfplattan också, men eftersom det är bilder som laddas över så tar det lite tid och det är så små justeringar i fokus man ska göra så jag upplever det som enklare att se på displayen i live view. På surfplattan kan man välja Focus och kameran sänder då regelbundet bilder över till plattan, men med fördröjningen i kanske en sekund mellan bilderna så känns det bättre i live på kameran. Man stoppas Asiair Focus med att trycka på startknappen igen, det tog några veckor innan jag förstod det.

- Bilden ovan visar OK fokus med en bathinov mask på objektivet, det går snabbare att ställa in fokus med masken, jag har dock inte än jämfört det färdiga resultatet med att ställa med en mask mot att göra det normalt mot stjärnorna. Det bör vara en ganska ljusstark stjärna för att masken ska fungera som bäst. Jag har använt masken i starten på en stark stjärna, men vid fininställning vid ett objekt så är det inte säkert man har någon stark stjärna och då brukar det vara enklare att ställa in utan mask 
- När fokus är Ok så kopplas kameran upp mot Asiair, man kan ta en testbild för att se att det fungerar via preview
- Nästa steg är att välja det riktiga målet och ta en bild med preview för att se om det är centrerat, om inte gör en plate solve, se nedan 

- Plate solve är en makalös manick, det är nog det jag uppskattar bäst med Asiair just nu, när jag inte har så mycket av annan utrustning att ansluta. Med plate solve tas en bild på vad kameran ser, tex bilden ovan på M33 triangelgalaxen, den suddiga pricken snett upp till höger på bilden ovan sett från centrum. Efter ungefär 0,3 sekunder får man en position vart kameran pekar och gör man då en synkning mot riggen och gör om GoTo så flyttar sig riggen till en mer exakt postion, bilden nedan. Det är lite trolleri att manicken hittar position på 0,3 sekunder när jag själv kan leta efter triangelgalaxen i flera timmar innan GoTo funktion. Upptäckte nu att det är viktigt att det står rätt Focal length, brännvidd, vid initialiseringen av Asiair har den angivit 294mm för mitt 300mm objektiv. När jag nu senare bytte till 135mm så kunde den inte utföra plate solve. Den använder tydligen sensorn storlek och brännvidden för att beräkna betrakningsytan och jämför den med sitt bibliotek på något magiskt sätt, otroligt. Fick uppfattningen att det var bättre då (om man skiftar objektiv ofta) att ange 0 i brännvidd och att vid plate solve då själv beräknar detta. Men något att tänka på att det antingen står rätt brännvidd eller 0mm


- Man kan här välja att koppla ur kameran igen och styra kameran själv med en timer, men använder man Asiair så kan man sköta exponeringstid och antal exponeringar från Asiair, jag brukar ställa in ISO och bländare på kameran, men ISO går också att ändra vid kamerainställningar i Asiair. 
- För att sätta exponeringar till det valda objektet, gå till Autorun. Tryck på symbolen med tre linjer. Därefter tryck på +. Välj exponeringstid och antal bilder och OK
- Vid huvudsidan ser man en symbol hur många bilder man ska ta och hur många som ska tas, tex 50/0 när man startar. Trycker man på start, så börjar processen och bilden tas och laddas därefter upp så att den kan ses på surfplattan. Fördelen med detta är att man kan följa fotograferingen för att se att trackingen fungerar samt att det inte kommer in moln mm. Man kan stoppa processen genom att klicka på start igen.

- En annan möjlighet är att sätta en Plan, med detta kan man sätta in flera objekt, det är i princip Autorun som ovan men att man lägger flera objekt i serie efter varandra, med förflyttning till nytt mål mellan tagningarna. Här görs också en plate solve vid varje objekt för att säkerställa att objektet är i rätt position. 

- Man väljer Plan och därefter de tre strecken. Inne i Plan väljer men tre streck (lista) i huvudet och anger namn för planen. Hur man tar bort namnen ur planen har jag inte förstått än. Därefter klickar man på + och anger ett objekt, därefter på + igen och anger exponeringstid samt antal exponeringar samt OK, går tillbaka med < och är redo att knappa in ett nytt mål med +


ser ut så här när man lagt in ett mål samt tid och antal exponeringar vid första målet

klickar man på kugghjulet så kommer det upp en ytterligare inställningar för det angivna målet 


såhär ser det ut när processen pågår, det är nu första objekt av två och den är på bild 48 av 100 och den har 13 sekunder kvar av exponeringen 
mellan målen gör den en förflyttning till nytt objekt och en plate solve och justering vid målet 

Detta glömmer man:

- att slå på tracking

- att se till att bilder lagras parallellt i kameran för raw filer är på

- att se till att minnesstickan är vald, annars lagras bilderna i Asiairs minne

- att se till att brännvidden är rätt eller står på 0

- samt allt övrigt man glömt 

Postat 2022-01-11 08:43 | Läst 208 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Astro från balkongen

Samlar några bilder där de flesta är tagna den 4-6/1, efter många månader med moln och om det inte var det moln så var det fullmåne, men så äntligen blev det äntligen några kvällar med klart väder. Samtliga foto tagna från balkongen där ljusföroreningen är på nivå 9, i Danmark har jag nivå 6 och det gör en hel del, men det är ändå bra träning att köra från balkongen, så har man lite bättre erfarenheten när man kommer till bättre förhållanden. 


D500, 300/4, f/5 ISO 640 totaltid 42 minuter. Triangelgalaxen är den tredje största galaxen och ligger i närheten av Andromedagalaxen. När man fotograferar den så syns den enbart som en suddig fläck, men det går i redigeringen att få lite extra liv i den.

D500, 300/4, f/5, ISO 640, totaltid 80 minuter. Christmas tree, Julgranshopen, ligger i närheten av Rosetta nebulosan och Orion. Formen med en toppstjärna och den tre stjärnorna ger en julgransform. Nebulosan i bakgrunden blev blå istället för röd, men det har nog med att en DSLR inte fångar det röda ljuset så bra, då det inbyggda IR filtret filtrerar bort fyra gånger av detta ljus. Försökte ta många bilder men lyckades ändå inte fånga nebulosan, 80 minuter så länge har jag aldrig kört tidigare.

D500 300/4, f/5, ISO 400 total tid 51 minuter, Ringnebulosan ligger i stjärnbilden Lyra, i bilden nedan som är en obeskuren bild ser man de två stjärnorna i Lyra och ringnebulosan i mellan dessa. Vega ligger i andra änden av Lyra. Både ringnebulosan och hantelnebulosan är planetariska nebulosor https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Planetarisk_nebulosa

Dumbbeell, Hantelnebulosan, D500, 300/4, ISO 400, f5 total tid 50 minuter, denna ligger i stammen av Vintergatan 

Plejaderna D500, 300/4 f/4,5 total tid 18 minuter

Måne stackade med en 50 bilder manuellt plockade från en 4K video 


Rosettnebulosan, här samlade jag ändå in en 40 minuter, men ändå syns den nästan inte. Vissa objekt verkar vara svårare att fånga på platser med dåliga förhållanden 

Nordamerikanska nebulosan, D500 300/4, ISO 400, totaltid 50 minuter, ligger högt upp i stammen av Vintergatan 

Pelikannebulosan, D500 300/4 f/5 ISO 640, totaltid 51 minuter. Pelikan ligger precis under nordamerikanska nebulosan 


Eastern Veil D500 300/4, f/5, 1200 sekunder, ligger i närheten av stammen på Vintergatan vid den nordamerikanska nebulosan 

Ovan är några singelbilder på Orion med bältet och svärdet och nedan Orion nebulosan. Orion kan jag fotografera skapligt från balkongen så jag ta den igen med fler exponeringar.


Orion nebulosan D500 300/4 f/5, totaltid 11 minuter. 

Postat 2022-01-10 14:47 | Läst 154 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 207 Nästa