Himlen runt hörnet

Det var en klar natt i Kungsbacka så jag provade med några rymdbilder på kvällen på tomten,  tyvärr en del ljus från gatlyktor och hus i närheten.

På väg tillbaka till Skåne nästa dag så såg jag nymånen i syd.

När det precis hade mörknat så var jag framme i Skåne igen

Jag gjorde om några av bilderna i LR för att testa att dra mer i spakarna. Första bilden nedan är med enbart standard preset, dvs såsom jag oftast redigerar en normal bild till

efter att ha dragit mer i spakarna så blev bilden så här. Jag har också bestället ett light polution filter, det är tänkt att filtrera bort det elektriska varmare ljuset i gult, ska bli kul att testa

Nedan en bild som jag också har dragit i det mesta

Inlagt 2019-12-05 06:13 | Läst 526 ggr. | Permalink
Trevligt med lite stjärnbilder. Kan det vara vintergatan som skymtas?

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2019-12-05 12:19
Tackar. Jo jag tror det men det var för mycket ströljus för att få ut något bättre än så
Wow! Vilken vacker stjärnhimmel.
Månen var fin den också.
Svar från pdahlen 2019-12-05 12:21
Tackar, det är synd att det ofta är kallt och mörkt när man ska fotografera, det blir ju lite jobbigare då :)
Knepigt med rymdbilder! Tycker du lyckades bra ändå, även om man ser lite tendens till stjärnspår i några bilder. Har för mig jag läst att man hellre ska 'stacka' ett flertal bilder istället för att ta en bild med lång exponering.. men vad vet jag jorden rör ju på sig även under en 'stackning', men det här vet jag inte så mycket om.. Fotade själv halvmånen igår med Z50, men jag vet inte än hur resultatet blev med redigering.. Här i stan är det svårt med för ljus himmel.. kanske det nån gång i vinter är en extra klar och säkert kall natt, då kanske förutsättningarna är bättre..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-12-05 12:17
Jag undrar om inte de ovala stjärnorna kommer från objektivet, är det inte bättre i mitten? Det är väldigt vanligt att det blir ovalt i ytterkanterna med vidvinkel, för tiden borde vara OK med ett 14mm objektiv.

Jag hade också med mig ett stjärnföljare, en motor som man sätter mellan stativet och kameran och så rör sig kameran i samma takt som jordens rörelse. Jag hade från början tänkt att fotografera en galax med telet och då behövs det en följare. Nackdelen med att använda motorn med vidvinkel är att man då får rörelseoskärpa på mark och träd eftersom de står still. Men jag kände det var för kallt (och mörkt :) för att hålla på med detta just då. Det är annars en smart manick där man via en app kopplar upp sig till motorn och så styr den rörelsen och även exponeringen, så därför behöver man ockdå ett uttag för fjärrkontroll
ehrsa 2019-12-05 15:26
Aha, låter avancerat, men kul! Men man får nog räkna med att det tar tid när man väl kommer ut.. gäller att få alla parametrar rätt.. apropå temat 'inställningar på kameror'.. och varma kläder! Martin Stenlund löste det här med att EVF:en på min Z50 också mörknar när exponeringskompensationen kanske står på -1,0 som är en vanlig grundinställning för mig, det löstes med 'd7' i menyerna, det blev jättebra, har varit ute idag i hyfsat väder och testat!
Hälsn!
Hej Peter.
Jeg har ikke megen forstand på astro fotografering, men din overskrift gik rent ind hos mig. Hun er jo lige så populær i Danmark som i Sverige.
Med mange venlig hilsener fra Erik.
Så her kommer hun:

https://www.youtube.com/watch?v=UsBfo0kUMlc
Svar från pdahlen 2019-12-05 18:22
Tackar, jo det är en vacker låt
Månen har du lyckats väldigt bra med tycker jag. Jag hörde/såg ett föredrag om astrofoto och blev väldigt imponerad av bilderna, men det var inte helt lätt att komma dithän. Mycket tålamodsprövande och man måste hitta platserna där det är som minst ströljus. Vissa platser på Gotland och Öland tror jag fanns med bland förslagen.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-12-05 22:17
Jo det gör mycket ljusföroreningen, har också sett att Öland skulle vara bra, kanske skulle man göra en tur i nästa år, det finns ju så mycket annat ockdå
Vackert, stjärnhimlar fascinerar alltid! Och visst finns vintergatan där....Hälsningar/ Björn t
Svar från pdahlen 2019-12-06 08:48
Tackar. Får bara söka mig till mörkare platser så blir det ännu bättre
Enorm stjärnhimmel och Plejaderna har du fått med, fin månskära. Det finns så kallade ljusföroreningsfilter att köpa bra att använda i ljusförorenade områden.
😁
Svar från pdahlen 2019-12-06 16:10
Tackar, är det något liknade detta du menar?

https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/filter-fran-hoya-ger-klarare-astrobilder.htm

Jag trodde inte att det bidrog med så mycket, att man lika gärna kunde dra lite i spakarna i LR, men det kanske gör något mer, om den släpper igenom stjärnhimlen men dämpar ut det allmäna ljuset eller vad vi kan kalla det så skulle det ju göra någon skillnad.

Jag ser på bl.a ISO’t att det är generellt ljust för jag får låga värden
Hans-Åke skrev om filter för att ta bort ljusföroreningar, jag gick in och läste en del om dessa filter igår och man kunde få filter som man kunde klicka på själv inne i kameran eller mer vanliga runda och rektangulära som man sätter på objektivet. Efter att ha läst en del och sett några videoklipp så beställde jag ett filter med filtergänga. Det verkar som ändå många är nöjda, troligen går det att göra en del av filtrets effekt i bildredigeringen, men kanske inte allt. Jag provade att redigera om några av de bilderna där jag bl.a tog bort gult och drog lite mer i spakarna och visst kan man få fram lite mer. Om det blir klart väder någon mer gång i år så får jag testa med filtret