Sista delen från Kullaberg

Bilderna jag tog från förra söndagen vid Kullaberg gav material till bloggar i en vecka, nu kommer den sista (om jag nu inte tar någon mer tur dit upp :). Men först en bild på vägen dit, Mölle. I Mölle startade badkulturen i början av 1900, med de randiga baddräkterna. 

Ett videoklipp om badkulturen


Denna gång la jag texten över bilderna. 
Småskrake (toppet  skallesluger)

Knipa (hvinand)

Denna gråkråka (krage) hade ju sett på pilgrimsfalken hur han gjorde, så den slängde sig ut från stupet på samma sätt

Storskarv (skarv)

Sjöorre (sortand)

Fiskmås (stormmåge)

Gråtrut (sølvmåge)

Havstrut (svartbag)


Ejder (ederfugl)

Smålom (rødstrubet lom), svåra att få bra på bild de var så långt ut

Inlagt 2020-03-01 06:08 | Läst 728 ggr. | Permalink
Kul! Alla flyger i motvind.. går nog för fort i medvind.. Skrakarna i början ser ut som Småskrak.. Ser det på den svagt uppåtböjda näbben, men också på vingspegeln! Alla arter har olika vingspegel, bra sätt att se vad det är för art när dom flyger, om man ser den 'spegeln'.. kan vara svårt ibland!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-01 13:00
Tackar, och två riktiga observationer. Storskraken har jag ändrat till småskrake. Tror inte jag kollade denna innan utan chansade på stor :). Småskrake har mer brunt runt halsen också, som denna har.

Jo i princip alla fåglarna flyger söderut när jag har varit där, man skulle tro att det är blir fullt nere i sundet. Någon enstaka ejder och skarv flög åt andra hållet men de flyger också precis över vattenytan. De flyger nog syd pga att de har bättre styrning i flygningen än i medvind, som typ en segelbåt. Fast egentligen skulle man väl tro att de flesta ändå ska norrut? Man kan ju undra varför de flyger omkring överhuvudtaget, några fiskar ju, men tex ejder som flyger som galningar hade det inte varit trevligare om de bara hade lagt sig i lä i någon bukt?
ehrsa 2020-03-01 13:32
Ja, ibland undrar man vad som driver vissa fåglar, men en del flyger nog runt bara för att det är 'kul'.. men oftast är det väl nått mål som dom har! Jag ser Kråkor här vid Tantoberget som när det blåser friskt från väst kan se hur dom 'busflyger' på uppvindarna mot berget där.. även Skator och en del måsfåglar brukar passa på att lufta vingarna lite extra där, med motvind eller snett framifrån/underifrån kan man segla mycket och nästan helt utan ansträngning, det är väl så Albatrosserna och andra havsfåglar gör! Har för mig jag läst att just vid varje vågtopp så bildas det extra mycket med 'vindenergi' att segla/kryssa vidare på! Att Ejdrar drar söderut på västkusten tror jag mig ha läst att det beror på att dom inte vill bege sig in över land för att ta sig norrut, och kanske dom har ett inlärt mönster att dra vidare söderut tills dom når Östersjön och kan dra norrut där.
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-01 16:25
Jo men det har du troligen rätt i att havsfåglar som vill upp på östsidan, måste ju flyga syd innan de kan flyga norrut, har jag inte tänkt på :)
Mycket fina bilder igen Peter och det är mäktigt med det upprörda havet som bjuder på lite rörelse i vattnet bilderna på Storskarvarna gillar jag.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2020-03-02 07:50
Tackar, det är ju en speciell fotografering när man är ute i kustbandet i en 20m/s
Inser att jag måste bläddra tillbaka lite för du har ju sett hur mycket som helst :-) Gillar också första bilden och badkulturen, kul. Jag har inte glömt att du vill se en tasmansk djävul, den kommer.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-03-02 07:40
Ja du får ligga i för jag har inte legat på latsidan i vinter, så det är nog en blogg om dagen under tiden du har rest omkring :).

Kommer ihåg att den tasmanska pungdjävulen är ganska unik. Har för mig att Köpenhamns zoo är den enda djurpark som har den och jag tror att det var för att prinsessan Mary är för Tasmanien.
Kul blandning fåglar...dom flyger och far och håller på så där för att fotograferna ska ha nåt att göra fattar ni väl :))
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-03-02 07:46
Så kan det ju vara man får vara tacksam. Tar man havssulan så känns det vettigt, de seglar fram så skönt i vinden och tar ett vingslag per minut, så ser de en fisk och kastar sig rakt ner, verkar ju vettigt. Men ejdern som ser ut som att de är med i ett tempolopp på cykel och kör på av bara den och ser inte heller ut att de har något mål för resan, de flyger fort i alla riktningar :)