Stackning

Testade lite mer med Air Remote modulen och stackningsfunktionen. Modell blev ett Bulgurpaket som stod i ungefär 45graders vinkel. Jag uppskattar avståndet i djupled till 20-25mm från att texten startar till dess den slutar. Använde ett 90mm makro, bländare f/6,3. Mätte tyvärr inte upp avståndet till objektet, kanske var det 40cm. 

Pmax

Bilden ovan är med 9 bilder och steglängd +1, steglängden ser ändå ut att vara ganska lång, jag undrar om man inte skulle behövt någon mindre bländaröppning för att få full skärpa hela vägen. 9 bilder är max antal bilder och +1 är den kortaste steglängden. 

Bilden nedan är tagen med samma inställning 9 bilder med +1 i steglängd.

Pmax

I bilden nedan ser man tydligt hoppet i steglängd när +3 används. Jag tog tre bilder och det är endast två som syns här. Men bilden är intressant för den visar hur långt ett steg är, samt skärpedjupet i en bild.  Jag uppskattar att det hade behövts minst 11-12 bilder för att täcka in de 25mm med +1, att varje bild bidrar med ung 2,2mm i skärpedjup med f/6,3. Har man enbart 9 bilder så skulle man troligen ha haft bländare f/11 istället. Man ser också i bilden nedan hur långt ett +3 steg är och att f/6,3 har inte en chans att fylla ut det hoppet 

3 bilder steglängd +3

I bilden nedan så är det också 3 bilder men +1, här ser man att +1 bättre stämmer något bättre med bländare f/6,3

3 bilder steglängd +1

Slutsats, modulen ger en väldigt grov stackning, möjligt att 9 bilder med +1 och bländare f/11 skulle fungera på makrobilder. Jag vet inte heller hur avståndet styrs, om det är linjärt? Avstandsskalan på objektivet är ju inte linjär. Denna modul känns inte optimal, frågan är om det inte är bättre att göra detta manuellt istället. Har på en PC programmet controlmynikon och där sätter man en start och en stoppunkt och så delar programmet upp sträckan i lämpliga hopp. Får testa vidare. Kunde vara intressant att testa air remote också på landskapsbilder där avståndet är många hundra meter istället för 25mm

Inlagt 2020-06-01 05:25 | Läst 642 ggr. | Permalink
Belysande test. Jag minns (dock inte namnet) på medlemmen här som justerade nån tiodels millimeter i taget och stackade. Han som gav ut boken Kryp. Eller hette den Småkryp?
Svar från pdahlen 2020-06-01 19:27
Det är nog Kryp av John Hallmén du tänker på, har den boken. Många bilder som han tar är upp till 5:1 och då har man ju inget skärpedjup alls utan måste ta väldigt många bilder i djupled. I min test här så är det nog mer 1:3 eller liknade och då finns det ändå ett skärpedjup som man ser på bilden tagen med steglängd +3. Men Max 9 bilder är ju dåligt. Man kan ju förflytta sig mellan varje bild på flera olika sätt, man kan använda en app som med denna modul, styra med en PC. Använda en PC att styra ett makrobord. Manuellt skruva på ett makrobord eller justera avståndet i steg på objektivet.
Verkar knepigt med alla tekniska hjälpmedel. Kör med en släde med ca 1-1,5 mm mellan kuggarna och bländar ner 1-2 steg.. verkar funka..
Tester fortsätter..
Med vänlig hälsning/Gunte..