Uppsala del II

Precis nedanför dotterns odlingslott så är det en bra observationsplats för att se kungsfiskaren, en 150 m norr om vindbron. Alla bilderna är från första dagen, då var de två stycken som mest aktiva och flög fram och tillbaka. Fast det var inte lätta att fotografera, det var mest ett swish förbi. En satte sig iaf i en buske någon minut. 

Jag vände på bilden nedan, detta är egentligen spegelbilden men kungsfiskare var nästan skarpare i spegelbilden. 

Såhär var det i verkligheten   


ännu en passering, flera av dessa swishar förbi fick bli från ett höftskott, hann ofta inte ens sikta

här kan man iaf se att det är två, jag hade korta tider så det är inte det som är problemet utan de är så små och snabba så kameran sätter fokus på bakgrunden. 


nedan här satt den iaf still. Det var ju synd den inte fiskade härifrån, då hade man ju haft lite koll på situationen 

Inlagt 2020-07-27 06:11 | Läst 1279 ggr. | Permalink
Det måste ändå vara kul att få se Kungsfiskare till och med två som är mycket aktiva och det är nog jättesvårt att lyckas få skarpa bilder, men det blev fina porträttbilder till slut.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2020-07-28 06:49
Tackar, det var första gången jag sett två samtidigt och att jag ändå fick detta på bild var kul
Den är lite svår rackare. Känner igen från mina försök men skyller lite på min tekniska utrustning som jag vet inte håller måttet för snabba små.
Tycker ändå dina bilder blev bra
Svar från pdahlen 2020-07-28 06:50
Tackar, det är svårt att fånga dem flygande i någonstans bild. Bäst är när de fiskar, upprepande på samma ställe, fast det har bara hänt några få gånger för mig
Känner igen det här mycket väl och stället du varit vid. Den sätter sej oftast i något risigt och bakgrunden blir ju sisådär. Det är verkligen en utmaning att fånga dessa i flykten och några lyckade skott blev det ju.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-07-28 06:57
Tackar, det är nog bäst här på våren. Det var svårt att hitta några öppningar mot ån och det var väldigt många bra gömställen för kungsfiskarna att gömma sig i. Båda försvann in i ett buskage på andra sidan ån precis där jag stod, hade det inte varit massa löv där så hade man nog sett dem
Ja, så där är det med mina Tornseglare också.. Swisch.. så har dom passerat.. Som tur är så får jag många chanser under en sommar.. Långt håll och tele är enklare, men har ofta en tristare bakgrund än när man lyckas fånga dom nära med kortare brännvidder.. Du fick några bra bilder ändå! 'Extrema' fåglar är ofta svårt, Gråsparvar och Pilfinkar är ofta lätt..
Hälsn!
ehrsa 2020-07-27 13:11
Såg förresten att det fanns lite ny Firmeware att ladda hem från Nikon, det fanns till både D800E och D750, men också en 'större' till Z50 med bl.a. 'djuravkänning' nu, och lite annat med fokus..
Hälsn!

här: https://downloadcenter.nikonimglib.com/sv/index.html
Svar från pdahlen 2020-07-28 07:15
Tackar, det är svårt när de swishar förbi precis vid vattnet, det finns så mycket annat som stör AF. Har testat några gångar att fotografera svalor som flyger en halvmeter över vattenytan, och har man inte någon längre siktsträcka så är det ganska hopplöst. Bäst är när kungsfiskaren fiskar, då har man ju någon koll på riktning och avstånd.

Till Z så ska man helt klart installera nya FW, det har varit många stora förändringar, mer tveksam till äldre kameror. Man får väl se vad de har ändrat och om man har någon nytta av uppdateringen. Annars brukar jag vara tveksam att fixa något som fungerar
Känner igen det där. Har många likadana bilder därifrån. Men ibland fastnar de. Det gäller att ha så mycket sikt över ån som möjligt så det går att se när de kommer på håll. Men det är inte lätt helt klart.
Tycker du fick snygga och dramatiska bilder!

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-07-28 07:20
Just denna dag där de flög förbi 7-8 gånger på en 40minuter så kan det ju vara värt att vara beredd på en flygning, men oftast kanske det bara är en per timme och så länge orkar iaf inte jag sitta beredd. Bäst är att hitta deras favoritfiskeställe, och hoppas på att de kommer dit och att man får några chanser (att de är hungriga). En gång i Danmark så fiskade en på precis samma ställe upp till 10 gånger under någon timme, fast detta har bara hänt en gång
Hehe ja de där ser ut att vara ruskigt svåra att fotografera när de är i farten, se jag ;)

Du fick fina porträtt här och framförallt, du fick se kungsfiskaren :)
Svar från pdahlen 2020-07-28 07:23
Just första dagen när jag gick ner till ån och bara tittade ut och fick se en kungsfiskare redan efter en minut var ju nästan overkligt. Att det sedan dök upp en till och att det var två som flög, det har jag aldrig sett tidigare, så det var ju extra kul.
Borde kanske byta namn till risbuskefink..verkar vara där dom oftast sätter sig ;)
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-07-28 06:46
Ja eller hur :). Den satte sig också inne i ett tätt grönt buskage, och det hade man ju inte heller så stor nytta av. Den gör sig bäst på en vacker gren med spegling eller när den fiskar. Några har med sig egna grenar, har jag också haft, då saknade jag bara kungsfiskaren den gången. Störst chans har jag nog i Danmark för på den platsen har jag varit en 6-7år och då vet man lite mer hur och var de sätter sig och var de fiskar