Vintergatan

Bilderna är från den 31e augusti runt 04.00. Det är fullmåne, men vid 03.30 så gick månen ner i horisonten och vid roskildefjord så är det inte så mycket ljusföroreningar. För de ”vidvinkliga” bilderna har jag använt Samyang 14/2,8 och tider runt 30 sekunder och för ”närbilderna” Samyang 135/2 och runt 3 sekunder. Det var några snabba bilder med kameran på stativ, ingen stackning. 

Detta är mot väster, den västra synliga delen av Vintergatan, den gick sedan i en båge nästan rakt upp och ner i sydöst. Strecken är passerande satelliter.

Detta är den del som går ner eller kommer upp i sydöst. Tror det är Pleiades den täta samlingen man ser först ovanför träden, längre upp är det Perseus något glesare samling och Capella stjärnan något till vänster, lite starkare än de andra.


Tror detta också är Capella stjärnan och Perseus uppe till höger

Detta ska nog vara Mars som stod åt syd


Denna får jag undersöka lite närmare vad det är nere i högra delen av bilden
Några bilder på Andromedagalaxen och den lilla till höger Messier 110


Till höger om huset är den sydöstra delen av Vintergatan

En bild jag tog tidigare på kvällen 

Inlagt 2020-09-03 07:50 | Läst 513 ggr. | Permalink
Tycker det blev bra. Roligt att vissa planeter och galaxer syns så tydligt. Mycket beror ju på luften och vad som finns i den.
Sysslade med det här för flera år sen men tycker det är obehagligt ensam ute
Svar från pdahlen 2020-09-03 12:04
Tackar. Det är ju både roligt och småbesvärligt. Själva fotograferandet vill man egentligen få överstökat så fort som möjligt, men det är kul efteråt att se vad som finns på bilderna, ett litet detektivarbete. För bilder som typ Vintergatan så borde man ju egentligen åka till någon vacker plats, men för galaxer så går det ju bra att vara var som helst där det är mörkt. Alla bilder jag har tagit under året har varit från balkongen eller ute i trädgården, men jag kan hålla med dig om att det är lite obehagligt och stå ute i ingenstans mitt i natten. Jag hade tänkt att gå ner till fjorden och ta några bilder på Vintergatan åt väster, men det blev aldrig de väderförutsättningarna så det får bli nästa gång
Snyggt på vintergatan och helt visst är det planeten Mars och fint på Andromedagalaxen och Plejaderna i flera av bilderna. Och Capella i norr den skall vara den tredje ljusstarkaste stjärnan på norra stjärnhimmelen och den sjätte ljusstarkaste på hela stjärnhimmelen. Finns mycket mer att finna i dina bilder.
😁
Svar från pdahlen 2020-09-03 12:07
Tackar, astrofoto blir man nog aldrig färdig med, går nästan alltid att göra bättre. Vintergatan hade jag velat ha från fjorden för att se om jag kunnat få med någon snygg spegling. Så hade man velat ha lite mörkare för Andromedagalaxen för att få lite detaljer där, men så har man något att se fram emot till nästa gång
Hej Peter.
Selvom jeg ikke har megen forstand på stjerne og månefotografering, er jeg imponeret, når jeg ser jer der kan det. Fascinerende fotoserie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2020-09-04 06:26
Tackar, det är kul när det verkligen lyckats som iaf bild 1, hade velat ha bild 1 med fjorden som förgrund men det får bli vid nästa besök om vädret tillåter
Mycket imponerande bilder på vintergatan, främst den första och andra.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-09-04 06:23
Tackar, jo de blev riktigt bra, bilderna åt väster. Det var lite synd att jag inte fick en andra chans att fotografera Vintergatan med fjorden som förgrund, men fullmånen ställde till det de övriga dagarna
Se där, första bilden ser ju riktigt bra ut! Trevligt!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-09-04 06:20
Tackar, ja bild 1 blev jag riktigt nöjd med. Bild 2 borde gå att få ganska lik, då det är samma vintergata vid samma tid som bild 1, får titta lite på redigeringsdata. Bild 3 är ju fotograferad åt ett annat håll, men kanske ändå går att förbättra. Det är ju lite pill i efterbehandling för att lyfta fram Vintergatan
ehrsa 2020-09-04 10:54
Ja, det finns ofta 'potential' till en bra bild vid många tillfällen när man är ute och fotar, men det mesta handlar oftast om redigering redigering och så lite mer redigering, sen kanske en bra bild finns där.. :-)
Hälsn!
PS: Jeg glemte at sige, hvad vintergatan hedder på dansk: Mælkevejen - Mjölkgatan. Men det ved du sikkert godt i forvejen ?
Mvh. Erik.
Svar från pdahlen 2020-09-04 06:28
Tack, jo det är det engelska namnet. Danmark har oftare än Sverige tagit namn från engelskan
Erik Madsen 2020-09-04 11:15
Hej igen.
Det är nog rätt. Jag tror att det verkligen tog fart efter andra världskriget, där vi var mycket fokuserade på våra allierade och deras kultur, särskilt ungdomskulturen?
Förresten tror jag att mycket av vårt danska (oprindelige) språk påverkas mer av tyska - kanske vad som kallas "plattysk"?
Men annars är det sant, vi tar fler engelska ord och uttryck till oss, särskilt de tekniska. Jag har just klagat över användningen av det mer och mer använda ordet "SALE", men jag menar att det också används i Sverige?
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från pdahlen 2020-09-04 15:13
I det moderna ”svenska” språket så finns det nu mycket från engelskan, och engelska uttryck. Men förr var det nog mer från tyskan, vet när man läste tyska så kunde man förstå ganska mycket för det var så snarlikt. Tex fönster är ju mer från tyskan och det danska vindue låter mer åt engelskan
Många vackra bilder där Peter! Mkt intressant att titta på dessutom. Första och sista bilderna tilltalar mig spontant just som vackra men galaxerna är ju häftiga när man vet avstånden och storleken på dom. Tankarna far lätt iväg. Bra jobbat! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-09-04 06:32
Tackar, bild 1 blev jag själv nöjd med. Jag hoppas att jag kan förbättra galaxbilderna när det blir ännu mörkare ute
Fint med stjärnhimmel. Och fina bilder har du fotat.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-09-04 15:07
Tackar, jo det blev några bra foton som det går att jobba vidare på har jag sett
En ganska okänd värld för mig det där med himlen..men sista blev ju läcker med molntussarna svepande..
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-09-06 17:46
Tackar, tycker det är ganska intressant att bl.a försöka förstå vad det är som man fotograferar.