** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Månen o Mars

Sett från jorden så passerade mars i närheten av månen i morse. Den kom in från ovan och passerade på högra sidan.

Kl 5.00, första bilden jag tog, mars ligger snett upp i överkant

Kl 6.06, något närmare

Kl 6.22

Har gjort en uppdatering och ändrat vitbalansen något på bilderna nedan

Kl 7.06, nu börjar det att ljusna också 

Kl 7.53, nu börjar den komma in på högersidan. 8.11 skulle vara då den är som närmast, har ingen bild just då. Det kom in moln och även regn, blev en fin regnbåge också men det blir i en annan blogg

Kl 8.17, här börjar den "lämna månen"

Inlagt 2020-09-06 10:29 | Läst 425 ggr. | Permalink
Snygga bilder med både månen och mars! Också jag tog ju en månbild i går kväll men månen stod så lågt att jag aldrig fick den helt fri, jag har en "skugga" på min månbild därför. Detta gjorde också att jag inte hittade nån lucka med månen och mars samtidigt.
Ser att du beskriver hur mars passerar månen. En ren baggis men jag gissar att det är månen som "passerar" mars, vinkelrörelsen hos månen måste vara betydligt större än vinkelrörelsen hos mars som är så mycket längre bort.
Men en fin och illustrativ serie! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-09-06 17:44
Vi har haft otroligt växlande väder i några dagar nu, när de prognosen anger sol, regn och moln, så trodde man att de inte hade en aning men det stämde faktiskt, det kunde t.o.m nästan regna på ena sidan huset och sol på den andra. Jag hade tur i dag på morgonen för det var helt klart, sedan kom det i moln och det ösregnade men sedan blev det klart igen och så höll det på, så jag kunde fotografera när det var ganska klart väder. Du har nog rätt i det att det är månen som är den snabbaste här.
Eller är det jorden som "passerar" månen? Inte vet jag, men intressanta bilder!
Svar från pdahlen 2020-09-06 18:53
Ja nu är det svårt :), allting rör sig, det är väl det som är dag, månad och år :)
Wow snyggt fångat . Är så fascinerande med natthimlen och våra stjärnor , månen . Sparar lite för och kunna köpa bättre grejer nu 😄