Coronabröd

Jag la ut ett vitt bröd i våras i bloggen, nu har jag bakat mig igenom några mörka bröd och hittat några som enkla och goda.

Det enklaste är en variant på rågbrödet från ICA, jag brukar minska mängden sirap något och istället ta i lite russin. Det blir också bra med solroskärnor (dessa blir gröna efter gräddning pga bikarbonaten, så inget att oroa sig för). Gillade inte de vanliga brödkryddorna man köper, så nu när man närmar sig jul så har jag haft i de kryddor som Fredrik har i sitt vörtbröd nedan, dvs, malen nejlika, kardemumma, ingefära, kanel då har man nästan fått ett vörtbröd av rågbrödet. Det går inte att misslyckas med detta bröd, bara att blanda ihop och hälla i en form, snabbt tar endast gräddningstiden, brukar ligga runt 1 timma.

https://www.ica.se/recept/grovt-ragbrod-724915/

Nästa bröd är ett Vörtbröd från Frederik. Receptet är till två bröd, men jag har bara gjort ett per gång, hälften av allt. Har inte gjort några större förändringar, mer än att jag tog bort smöret och ersatte det med 1-2msk smör o rapsolja, tror att 50g smör blev närmare 1dl. Har haft i russin också, om man nu gillar det. Jag har inte knådat i maskin, men degen känns lättbearbetad så jag har enbart knådat ihop den tills den känns som nästan en pepparkaksdeg 

https://fredriksfika.allas.se/vortbrod-recept-pa-vortbrod/

Såg i Daily Mirror igår denna bild, har nog hänt de flesta naturfotografer men kanske inte såhär extremt

Inlagt 2020-11-08 08:05 | Läst 365 ggr. | Permalink
Ser gott ut det där brödet. Härlig humor du avslutar med!
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2020-11-08 10:10
De är goda och enkla, särskilt rågbrödet är väldigt enkelt att göra. Ja det var en riktigt kul bild, om det är helt sant får vi aldrig reda på
Haha jösses...på riktigt eller skämt.
Gott bröd !
Svar från pdahlen 2020-11-08 10:09
Svårt att säga, nästan för bra för att vara sant. Men jag såg något liknade i Danmark, pratade med en dansk fotograf som precis hade köpt ett nytt objektiv han skulle testa, han satte sig på bänken och tittade ut över Arresø, jag var en bit bort och kunde inte varna honom men en stor rovfågel, tror det var fiskgjuse, flög precis över huvudet på honom längs strandlinjen , han såg den aldrig :)
Ditt bröd ser gott ut men till vardags äter vi bara knäckebröd. På helgerna förekommer mjukbröd men bara för att stoppa i brödrosten. Dock inte helvitt, jag vill gärna ha lite frön i. Kul bild som avslutning.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-11-09 16:33
Vi äter ganska mycket bröd och eftersom vi nu endast handlar på nätet så har jag sedan i mars bakat bröd, det är nog 2-3 bröd i veckan.