Brev från kolonien #33 2020

Några bilder på de växter som kämpar in i det sista. Nästa inlägg blir nog när snödropparna är påväg upp eller om det blir när julrosornas blommar, vad nu som kommer först 


Stormhatten ovan är från mitten av oktober, de övriga bilderna nedan är från början av november 

Inlagt 2020-11-13 08:05 | Läst 384 ggr. | Permalink
Superfina bilder här, och riktigt bra skärpa! Känner igen en del blommor från mitt närområde här.. dom kämpar också på, men det är ju milt också.. Börjar undra om man kan fota Körsbärsblommorna i Kungsträdgården i mitten på januari även denna vinter..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-11-13 19:28
Tackar, närbilderna är med Samyang 135/2, ett riktigt roligt objektiv som ger bra skärpa redan på största bländare. Vyerna är med Nikon 28/1,8 där har jag troligen f/8

Hur var det, körsbärsträden hade väl två blomningar, även senare på våren? Rhododendron kan ju också ha två blomningar men en extra ibland på hösten.
ehrsa 2020-11-13 21:38
Det knäppa var att Körsbärsblommorna bara fortsatte att blomma.. mitten på april brukar vara maximum, och jag tror det blev så trots den tidiga starten.. det kom aldrig nån vinter här efter att årsskiftet passerats! Sen var våren ändå rätt så kylig, kanske det höll tillbaks blomningen då, så att det istället blommade hela våren..
Hälsn!
Så här mycket färger i ett inlägg med bilder från Sverige daterat november har jag nog aldrig sett. Häftigt att det fortfarande är så pass mycket som blommar, om än på sluttampen. Vi har en bifftomat kvar som vi ska äta upp i kväll.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-11-13 19:31
Tackar, vi för se om vi kan ha blomning året om i år igen, så var det förra ”vintern”. Vi har en del frysta tomater, och såser men de tomater vi har haft på mognad börja gå mot sitt slut
Hej Peter.
Det blev till en hel bukett med vackra blommor. Trevligt att se här i en grå och mörk tid. Vi har inte sett solen på flera dagar, men idag var den på ett kort besök.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2020-11-13 19:32
Tackar, bilderna är från tredje november och jag undrar om det inte var då det var lite sol senaste. Vi hade dock en timme idag på eftermiddagen men det var snabbt övergående
Det var mycket granna färger här och fint blir det med 135:an, speciellt med mörk eller enhetlig bakgrund.
Klippte ner kärleksörten igår och såg att det kommer nytt nerevid. Den tror nog det är vår på gång ?
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-11-14 07:32
Tackar, jo 135an och bländare f/2 tar ju nästan helt bort bakgrunden, så man får ju växten att framträda bättre, riktigt trevligt objektiv till den typ av fotografering och att det är manuellt gör inte heller något, då är det enklare att komponera bilden utan att tänka på punkter. Tar lite tid i starten att förstå att man inte behöver ha motivet i centrum :)