Kungsfiskaren

Så nu kommer äntligen några bilder på Kungsfiskaren från Jordbodalen, vad ni har väntat :). Lördagen uppvisade faktiskt sol och det var nog ett rekord i soltimmar om man ser till de senaste månaderna. Här fick man då chansen att ta lite mer actionbilder i bättre ljus, 1/2000 gav ISO 6400


Inlagt 2021-01-11 06:57 | Läst 1073 ggr. | Permalink
Vilka härliga actionbilder! Det är en strålande vacker fågel och kul att du lyckats fånga den när den dyker. SIsta bilden med fisken är också väldigt fin.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-01-11 09:28
Tackar, man blir väl aldrig riktigt nöjd men det var ju kul att det blev några actionbilder utan alltför högt ISO, men jag väntar fortfarande på en serie med hela dyket :)
hehe sköjj! Kul med lite action där, och så fångsten på sista bilden blev ju bra :)
Svar från pdahlen 2021-01-11 09:26
Tackar, jag tror att Z6 med visning på displayen och ett stativ borde vara utmärkt här för att fånga när den dyker, för det blir för jobbigt att hålla kameran mot fågeln. Den kan ju sitta i 30 minuter och så gör den ett dyk på 3 sekunder, inte lätt att hänga med
👏 snyggt ...som man väntat.
Blev ju bra å fångsten snyggt på bild.
Verkar kommit tillräckligt nära.
Vilken kamera hade du
Svar från pdahlen 2021-01-11 09:21
Tackar, detta var en solig dag så då tog jag D500. De övriga dagar i år har det varit Z6. Det är såpass nära här så det går fint med kortare brännvidd, det är nog oftast en 5m avstånd eller mindre.
Fantastiskt! Jättefina bilder! "Leider nicht von mir!" Mvh Wolfgang
Svar från pdahlen 2021-01-11 14:25
Tackar, det är på rätt väg iaf, så ska man bara se om det kan bli bättre
Snyggt Peter, kul att se.
Svar från pdahlen 2021-01-11 14:29
Tackar, det är fint att man har dessa så nära för det behövs massa övning
Läckra actionbilder på fiskaren! Snyggt med fisken.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2021-01-11 14:30
Tackar, man tränar inför den optimala bilden, om några år så sitter den kanske :)
Fin action och miljö, ändå upplever jag nästan alla bilder som suddiga här.. Var motivet 'för nära' kanske, det kräver extra snabba slutartider.. eller är dom mycket beskurna.. eller lyckades inte kameran sätta fokus.. kanske alla faktorerna här? Det är ju en snabb fågel så allt är ju möjligt! Ser ut som fokus ibland är bakom och ibland lite framför motivet..
Hälsn!

Aha, läste i tidigare kommentarer nu att det var D500.. det var väl konstigt, trodde den var bättre än Z6II på sånt här.. synd att du inte testade Z..
Svar från pdahlen 2021-01-11 14:23
Generellt så tror jag D500 är bättre men just att fånga ett dyk så vill jag nog prova mer med Z6 och använda LCD skärmen. Det är en blandning av brister skulle jag tro. Den första och andra bilden är tagna med 1/500, hade inte räknat med att den skulle dyka så därför för lång tid. De andra två bilderna är tagna med 1/2000 men fokusen ligger inte på fågeln, jag hade inte tid att sikta ut sköt bara ner i vattnet och fågeln hamnade i kanten av bilden så dessa två är både lite ur fokus och kraftig förstorade. De två återstående bilderna med och utan fisk borde vara skapliga, har iaf inga ursäkter :).

Problemet är att den gör ett dyk efter 1-30minuter på grenen, eller så gör den inget dyk alls utan enbart förflyttar sig. Här försökte jag först ha den i sökaren men det orkar man inte med i så många minuter. Därför blev det mer att skjuta rakt ut i vattnet när den dök. Jag tror att jag nästa gång ska testa ett enbent stativ med ett tvåvägshuvud så jag kan vinkla ner kameran snabbt mot vattnet, sedan är det bara om man kan hinna med att se det på Z6 LCD skärmen så att man slipper hålla ögat mot sökaren hela tiden.

Tror jag ska testa det redan nu hur det ser ut på skärmen när man gör serietagning hela tiden , om man kan följa med var man är

Om jag väljer H så är det 5,5bps och då fladdrar bilden på skärmen, men man kan nog följa en fågel

Om jag väljer H* så är det 9-10bps om jag har 14bitar raw och 12-14bps om jag väljer 12bitar raw, det är lite beroende på AF mode, men här blinkar inte skärmen, så det är något mer som skiljer i högsta läge
ehrsa 2021-01-11 16:36
Förstår! Tack för info, det uppskattas! Man får själv en 'tankeställare' och kan fundera själv hur man kanske kan/ska göra..(?) Det är knepigt det här, dina senaste bilder på fågeln var så väldigt bra trots mulnare förhållanden som jag fattade det, blev därför lite förundrad nu.. Tack för din förklaring den är fullt rimlig! Vi lär oss hela tiden.. kanske.. hmm..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-01-11 18:49
Fick besked från forumet och skillnaden mellan H och H* är att monitorn kör mer som en film i H* där man ligger ungefär 0,1sekund efter, tror inte det spelar så stor roll när man vet det, kan ju vara skönt att slippa en blinkade sökare och istället få ett jämnt flöde.
Hej Peter - tillykke.
Er det ikke dejligt, når det lykkes ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Fina bilder igen på juvelen. Speciellt den sista där han sitter med fisken i näbben.

Hälsningar Jörgen
Häftigt med bytesfisken..lön för mödan för både dig och pippin :)
Mvh/Gunte
Alltså, den där lilla fågeln sr ut som en liten juvel, safir kanske! Väl fångat, och visst har jag väntat, hälsningar/ Björn