Kyndelmisse

Idag är det Kyndelmisse i Danmark, eller rättare sagt var, för den blev avskaffad som en högtid för tvåhundra år sedan. Kyndel = ljus och misse = mässa. I den katolska kyrkan tror jag den fortfarande firas som en stor ljusfest. 

Flera traditioner är kopplat till Kyndelmisse, frukträden ska piskas med ris för att ge god skörd, fläsket skulle ätas för att förhindra hunger (verkar mera logiskt). Även vädret sätts idag, om inte 18 kärringar kunde hålla den 19:e vid jorden pga vinden, så är våren snart på väg, låter lite ologiskt. Bonden skulle denna dag ha hälften av fodret kvar till djuren, för att ha tillräckligt tills det kom nytt.

Idag brukar man dock säga att man måste passera Kyndelmissen innan det kan bli varmare, då jorden avger mer värme än den tar emot innan den 2/2.

Som syns på bilden är det också snart OS

Inlagt 2022-02-02 07:22 | Läst 496 ggr. | Permalink
Hej. Intressant att läsa om danska traditioner. Vi har ju vårt luciafirande som en ljushögtid. Hälsar NL
Svar från pdahlen 2022-02-02 09:45
Det är nog inget som firas i Danmark längre, försvann som helgdag på 1700 talet. Men det kommer upp i diskussionen hemma varje år då man inte kan räkna med vår förrän man passerat Kyndelmisse. Ja lucia är ju en jämförelse som lever vidare
Snygg ljushållare! Ja nu är det snart dags för OS. Har precis skaffat Discoveryplus (för en månad).

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2022-02-02 14:40
Funderade på det men det såg ut som att Kanal 5 sänder OS dygnet runt, så jag vet inte riktigt när man ska se på Discovery+ också, men man får väl se hur sändningarna blir, man slipper reklam kanske, men det är ju också bra med en paus
Jösses vilka aktiviteter det handlar om här då.. Får nog räcka med fläsket, att få tag på 19 kärringar är nog kört och ge fruktträden smisk låter inte heller så kul. Men hälften kvar av hundmaten kan jag nog stå för ;)
Lite curling kan man ju se fram emot förstås..
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2022-02-03 06:45
Om man nu tolkar detta rätt så borde den kraftiga blåst vi hade här göra att det blir en vår, låter lovande
I ortodoxa kyrkan är det frambärandet i templet som är dagens högtid och kyrkodag. Dock har jag varit i min fars lägenhet denna dag, mycket att stå i.
Svar från pdahlen 2022-02-03 06:44
Jo det stämmer, finns på svenska också med samma ord

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kyndelsm%C3%A4ssodagen