Heart and Soul

I stammen av vintergatan finns nebulosorna Hjärta och Själ.

Bilden ovan är tagen med D500 och Samyang 135/2 och filtret L-extreme som skär bort mycket ljus som inte är från nebulosorna. Med filtret monterat så är varje exponering på 300 sekunder och stackad med 17 bilder, dvs 85 minuters exponering. F/2,5 och ISO500. Redigerad i Siril, Starnet, LR och PS.

Bilderna nedan är med Nikon 300/4

Detta är med enbart L-extreme filter

Detta är en mix med bilder både med L-extreme och ett vanligt ljusföroreningsfilter, man ser att tar man med extrabilder utan L-extreme så får man med mer stjärnor


Inlagt 2022-03-10 07:56 | Läst 464 ggr. | Permalink
Vad betyder "stammen" av Vintergatan?

(Nebulosa fick jag slå upp. Då jag gick i skolan var "nebulosor" galaxer som tidigare astronomer inte kunnat urskilja p g a sämre eller inget teleskop. De här verkar vara emissionsnebulosor med joniserad vätgas som lyser rött om jag fattade Wikipedia rätt.)

Bilderna är riktigt häftiga, undrar hur Tycho Brahe hade reagerat om han fått se dom.
Svar från pdahlen 2022-03-10 12:42
Stammen är nog mitt egna utryck, det heter kanske kärnan, den del av Vintergatan som man ser som en mörk båge som går som en regnbåge över himlavalvet. Dessa nebulosor är mitt i kärnan. Nebulosor är stjänfabriker och här föds nya stjärnor, om jag förstått det rätt. Jo det är emissionsnebulor dessa har en våglängd där enbart 25% av ljuset når sensorn, 75% fastnar i det IR filter som sitter i en vanlig kamera. Har i dessa bilder använt ett filter som nästan bara släpper igenom denna våglängd från nebulosor, eftersom mycket ljus filtreras bort så kan jag använda långa tider, 5 minuter per bild så även om jag endast tar emot 25% så blir det ändå en hel del med den långa tiden, tex den första bilden har 85 minuter exponering för att samla in tillräckligt med ljus
Ja, rymden är fascinerande minst sagt.. Själv hoppas jag snart få se lite bilder från 'James Webb'.. Tycker annars att bild 3 av dom 9 bilderna är 'bäst' här, även om inte alla bilder syns i själva bloggen..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-03-10 13:15
Det var väl någonstans runt sommaren det skulle komma något, jag vet inte hur spännande bilder den kommer att ge för oss vanliga. Den skulle väl titta långt långt bort och det var kanske inte det mest attraktiva den skulle studera. Hm, så även bilderna jag laddar upp visas, även om de är borttagna från bloggen, lite konstigt.
ehrsa 2022-03-11 12:15
Tror att man måste 'radera' (bocka i en ruta) i själva 'bildformuläret' och sedan välja 'spara' också, i bildformuläret för att en bild (eller fler) ska försvinna.. Tar man bara bort själva bilden i 'bloggformuläret' så finns den ändå kvar men visas inte i den färdiga bloggen..
Hälsn!
Så bra det blev med det filtret. Den är fin den här nebulosan.
Mvh N
Svar från pdahlen 2022-03-11 06:48
Tackar, jo med filtret har man möjlighet att samla in det ljus man vill ha då den filtrerar bort ljusföroreningar, månen mm, nackdelen är att man måste använda 5x så mycket tid i exponeringen vilket ger ökat brus i sensorn och som då ger andra o nya utmaningar som tex guidekamera. Men jag fick igång guidekameran förvånansvärt fort, fast man har inte förstått allt om denna än, men den hjälper helt klart.
Oj! Det var bilder jag gillade, lämnar det tekniska utanför och går rakt på känslan, som nog är det viktigaste för mig när jag ser något.
Svar från pdahlen 2022-03-11 06:54
Tackar, eller så är det resan som är halva målet :). Men visst det är slutresultatet som är viktigast. Det som är lite kul är att det är inte riktigt som vanlig fotografering att man tar en bild och så är den i princip klar. Nu har jag framkallat dessa på ett viset sätt men det finns många andra sätt mer eller mindre invecklade, som kan ge bättre eller sämre bilder. Så vill man kan man sitta och använda dessa filer i framtiden för att ta fram något förhoppningsvis är ännu bättre, så det är viktigt man är noga med att dokumentera de filer som hör ihop till en bild
Hej. Suggestiva bilder det här. Tål att betraktas länge. Hälsar NL
Svar från pdahlen 2022-03-11 06:55
Tackar, det finns mycket spännande motiv där uppe som man inte har en chans att se utan fototekniken
Spektakulära bilder, i synnerhet den första. Visst säger man "själ och hjärta" i dagligt tal på svenska medans det heter omvänt på engelska dvs "heart and soul". Som flera andra nebulosor du visat hade jag inte en aning om att dessa fans.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-03-11 07:06
Jag gjorde en googling och det fanns 1,4 milj träff på själ och hjärta och 1,3 milj träff på hjärta och själ, men det behöver inte betyda så mycket. Det är ju ganska fascinerande att jag har fotograferat dessa med en vanlig kamera och ett 135mm och 300mm objektiv rakt ut i rymden, men tittar man upp så ser man ingenting av detta. Har ju med ögats förmåga att ta emot och lagra ljus, ögat har ju inte den förmåga att samla in mer ljus hur mer man tittar, den första bilden tex är ju totalt 85 minuters exponering. Många samlar in betydligt längre det kan vara 20-30timmar eller mer och hur mer man samlar in desto mer detaljer kommer fram. Fördelen man har nu med dagens teknik är att man kan komma till samma position några veckor senare så man kan samla in data till en bild under många nätter som man kan lägga till en bild som man redan har ”gjort färdig”