Sommarstugan i Danmark, en ny tur

 Frun skulle skaffa MitID, som typ BankID fast besvärligare att skaffa så hon var tvungen att besöka ett kommunkontor i Danmark för att identifiera sig. Det gav ju då också några dagar i början av förra veckan i sommarstugan. Vårblommorna blommade även här. 


japansk körsbär 

Mahonian blommade vackert i år. 

Förra gången vi var i Danmark, så installerades genomföringen för fiber, men det dröjer några månader innan det installeras. Av någon anledning så fungerade det mobila bredbandet betydligt bättre denna veckan, så snabbt har det aldrig gått så de har troligen modifierat något i masten för att behålla några kunder? 

här håller jag på att förbereda platsen för riggen för astrofoto 

Det japanska körsbärsträdet blommade vackert 

Den här koltrasten skapade huvudbry. Förra året kunde vi inte åka över till Danmark förrän i mitten av juni pga pandemin. När vi äntligen kom över och jag tittade in i förrådet så var allt nedskitat av koltrastar med ungar, de tyckte säkert det var skitkul men det tyckte inte jag. Det tog en halvdag att sanera och en del fick slängas. Koltrasten tyckte nog att det var perfekt för de hade byggt bo här i år igen. Jag försökte få den att ha sitt bo utanför väggen till förrådet, men det ville inte koltrasten så den fick vara kvar i förrådet, men jag klädde in allt med plast och presenningar, så får vi hoppas att det blir enklare att sanera än förra året. 


vi hade flera av dessa baggar som gick över gräsmattan, de är stora 3-4cm någon typ av löpare skulle jag tro 




En tur till Danmark inkluderar alltid någon tur till Melby Overdrev. En ormvråk (musvåge)


gulsparv 

svarthakan buskskvätta, ovanlig i Sverige men ser den nästan alltid här i Melby Overdrev 

violer 

Kanske är det vårkorsört 

backsippa en bild i stacken 

nedan en stackad bild av tio bilder för att få större skärpedjup 

Turen gick också till östra Arresø, i denna blogg blir det rapsfälten men det var något annat spännande här också, det blir i en annan blogg. Dock såg jag inga skäggmesar eller kärrhök denna gång, men de borde vara här 

Inlagt 2022-05-11 07:08 | Läst 547 ggr. | Permalink
Hej Peter.
Vi fick MitID för länge sedan. Eftersom det var vår bank som erbjöd övergången från den gamla "nyckelkort"-modellen var det enkelt. För de kände oss redan. Ladda bara ner appen till telefonerne och"fulgte" instruktionerna på datorn.
Vackra och varierande bilder från Danmark, som vanligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2022-05-11 16:13
Tackar. Problemet hon hade var att hon kunde inte uppdatera NemID med personuppgifter då hon inte hade ett giltigt pass, därför fick det bli borgerservice. Läste någonstans att det fanns en prognos att 900000 danskar måste uppsöka borgerservice för att göra uppdateringen, tror de hade betat av några hundra tusen så det är många kvar.
Erik Madsen 2022-05-11 16:34
Hej igen. OK ja, om man inte har en giltig fotolegitimation så måste man gå till "Borgerservice". Och det är sant, de har blivit "oväntat" upptagna. Tidsfristen för avskaffandet av dedt gamel-nyckeln-system har fått skjutas upp några månader. Jag har varken pass eller körkort så jag fick visa mitt "Handicap P-kort" i annat sammanhang.
Vänliga hälsningar. Erik.
Jo, rapsen blommar för fullt. Många bilder! Violerna var extra fina, som förrymda penséer som anpassat sig. Kolonistugan verkar vara en riktig oas med vy mot havet. Dina baggar ser utomjordiska ut. Bredband ja, det kan fungera som det vill för ögonblicket, hemma gör de om det till 5G i detta ögonblick. Har själv MinID, det är den norska varianten, måste ha det för att kunna deklarera min pension därifrån.
Svar från pdahlen 2022-05-11 16:37
Tackar, jo det är många vackra vilda blommor i Melby Overdrev och snart kommer fjärilarna också. Kolonistugan har vi i Helsingborg, i Danmark är det en vanlig sommarstuga. I flera år så har bredbandet varit otroligt slött, särskilt på kvällarna så skulle man ladda ner något fick man göra det på morgonen. Sen är det tak på förbrukningen på det bredband jag har och överskrider man gränsen så kostar det mycket att utöka med lite till. Så det ska bli skönt att få ett säkrare bredband och utan något förbrukningstak
Charmigt med koltrasten i förrådet, även om det får vissa konsekvenser. Jag hade kajor i skorstenen när jag bodde i ett torp och det slutade med att ungarna rasade ner i öppna spisen i köket. Det märks att Danmark är lite före då rapsen redan lyser gul, fast det gör den kanske i Skåne också. Det ser fint ut vid er stuga.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-05-12 06:09
Tackar, rapsen hade precis börjat blomma i Skåne när vi åkte över till Danmark, känslan är att Danmark låg en vecka före, det var lite mer gult här.

Vi brukar ha några koltraster på tomten, som brukar vara med i trädgårdsarbetet särskilt om vi gräver så kan de vara alldeles bredvid. Jag sprang ju in och ut i förrådet flera gånger per dag då vi har alla verktyg där, men den låg kvar så fint. Jag hoppas att den inte skitar ner så mycket som förra året
Mycket blommor där också, vackert! Har ni backsippa på tomten eller är det rån en utflykt? Stackning i kameran verka praktiskt och enkelt. Stativ eller något annat du ställer kameran på? Tittade annars särskilt på mahonian, visste inte att den kan bli så stor. Vi har några i trädgården, kanske dags att se upp. Vacker med fina blad men stickig och vass. Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-05-12 06:18
Bilderna från ormvråken och nedåt är från utflykter. Men vi har några backsippor på tomten också. Här är det med ett litet stativ, men det går att ta på frihand också, men då får man flytta fokus själv så att man kan se genom sökaren och fixera på någon punkt. PS som jag använder för att slå ihop bilderna är ganska förlåtande och justerar in dem ganska bra så de passar ihop. Mahonian blommade väldigt fint i år, den är nog en 30 år skulle jag tro