Astrofoto, vintergatan

Det har inte varit några bra förutsättningar för astrofoto denna höst, men den 19 oktober var iaf en heldag, eller rättare sagt en helnatt. Första bilden togs redan 19.30 och sista bilden 05.15, det var i den period som det var tillräckligt mörkt att fotografera i.

Objekten i denna blogg ligger lågt i Vintergatans sydvästra del, så det var de första objekt jag fotograferade, vid kl 24 lät jag datorn ta över så den gjorde de sista fyra objekten själv medan jag sov, men det blir i en annan blogg.  Eftersom jag denna natt fotograferade från balkongen så har jag bara möjliga objekt från SW till NW att tillgå och i altitud på 9-41 grader. Just i den sydvästra stammen av Vintergatan så finns det en hel del intressant, problemet är att man har sådan kort tid från att det blir mörkt tills denna nedre del försvinner ner under horisonten samt att man bara har hösten på sig.

Har försökt att optimera möjligheterna till denna del av Vintergatan genom att flytta riggen på balkongen, detta för att kunna se lite mer åt syd, hur tidigare jag kan se objekten i sydväst desto mer tid får jag att fotografera i. Har också kommit på en förbättring, idag står kameran en halvmeter in på balkongen för att ett stativbenet står mot skjutdörrarna, men om jag inte fäller ut detta ben fullt ut, utan det går mer rakt ner så kan jag flytta riggen 35cm längre ut mot räcket och kan få lite mer tid och få ett något större ”fönster” att fotografera i då kameran kommer längre ut. Det är nog ändå i lägenheten som jag har bäst förutsättningar att fotografera denna del, då jag både i Kungsbacka och Danmark har större träd och kuperat i den riktningen åt syd och sydväst

Idag får vi se om det blir väder för den delvisa solförmörkelsen runt 12

Så här ser denna del av Vintergatan ut, bild från en app, vid den tid jag fotograferade i förra veckan. De motiv jag har fotograferat nu är Trifid nebulosan som är den högra röd färgklicken med lite blått ganska långt ner. Längre upp i stammen finns två mindre lite kraftigare klickar och det är Omega nebulosan och Eagle nebulosan. 


Trifid är ju den klart svåraste och jag började faktiskt fotografera den när jag fortfarande hade en bit av huset med i bild. Så de två första bilderna gick bort, det blev totalt 4 bilder på vardera 5 minuter. Dessa fyra bilder som jag använde var inte speciellt bra, samtliga var i en molnslöja och guidning fungerade inte heller så bra, pga av att det inte är klar sikt så lågt vid horisonten. Den ena halvan av Trifid ska ju vara blå och det kom inte med. Men jag får spara detta till nästa år med kanske med bättre förutsättningar. Det är bara i september och oktober det är såpass mörkt och att Trifid är såpass högt upp att det går att fotografera. Den delen som är reflektionsnebulosan (blå) som inte syns här beror med stor säkerhet att jag har enbart fotograferat denna med LeXtreme filter, detta filter normalt ger bra resultat i städer och när månen är uppe, men här behöver jag några exponeringar med ett bredbandsfilter också, det får nog bli nästa år det.

Trifid nebulosan upptäcktes 1764. Den ligger 4100 ljusår från jorden. Trifid är en ovanlig kombination av en öppen stjärnhop en emissionsnebulosa (en relativt tät, rödgul del), en reflektionsnebulosa (den blå delen) och en mörk nebulosa (vilket är de mörka områden som ger ett tredelat utseende)


Detta är Omega M17 som är längre upp i stammen och som här fick bra med tid, 20x5 minuter. Omega ligger ung. 5000 ljusår från jorden, samt har en diameter på 15 ljusår. Omega anses vara en av de ljusaste och massivaste stjärnbildaren i vår galax. 



Eagle M16 är den som är enklast att fotografera, längre upp på stammen. Har visat denna tidigare men här i en HOO variant, dvs att man bygger upp RGB med smalband Ha OIII och OIII, dessa extraheras ut med ett script i stackningen av bilderna 

M16 från James Webb

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-s-webb-takes-star-filled-portrait-of-pillars-of-creation

Inlagt 2022-10-25 05:57 | Läst 636 ggr. | Permalink
Hej Peter.
Det är fortfarande fascinerande att följa dina observationer och förklaringar.
Nummer 3 och 4 skulle lätt kunna skrivas ut och sättas upp på väggen som små konstverk – tror jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vintergatan - på dansk "Mælkevejen", men det ved du selvfølgelig godt :-)
Svar från pdahlen 2022-10-26 06:40
Tackar, jo det finns mycket spännande i rymden som också kan vara riktigt vackert
Bra bilder, och intressant förstås! Klickade också på länken.. Jisses, när man förstorar upp den bilden!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-10-26 06:39
Tackar, jo man skulle ha haft ett teleskop ute i rymden, så slapp man också tänka på moln.
Motiv oändligt långt borta. Puffbilden tycker jag nog är finast. När man tittar närmare på den finns det både klarblå och knallröda "prickar" på den. Vad är det, någon slags artefakt eller är det stjärnor? Nasa får ju fram lite mer detaljer i sina bilder :-)
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-10-26 06:36
Det var en bra fråga, det har jag missat. Jag antar det är stjärnor men att de har blivit missfärgade i omvandlingen till en HOO palett. Kanske bättre att omvandla enbart ”bakgrunden” och ta stjärnorna från en ren RGB bild utan filter.

Man kan redigera bilderna på så många olika sätt, man har en vanlig redigering, och så har man den palett som Hubble o James Webb använder SHO och så denna HOO, finns säkert flera. Vad man gör är att man stoppar in de färgspektra man får ut från smalbandsfilter och stoppar in den i standard RGB. I bloggen nedan så är det samma bild som jag använt här fast i vanlig RGB och i en SHO palett.


https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/astrobilder-aven-nagra-med-hubble-palette.htm
Vad bra Peter att du fick fotat trifid. Tror du inte att redigering kan ta fram lite av de blå?
Örn blev ju cool i dom nyanserna även om hubble teleskop är mer detaljrik och långt närmre.
Klart fascinerande trots att jag har svårt att se själv ibland.
/N
Svar från pdahlen 2022-10-31 18:35
Tackar, jag försökte trolla fram något blått men lyckades inte. Jag får vänta till nästa höst och då fotografera utan smalbandsfilter, jag tror att det filtret dämpade ut det blå