Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Aftonfalk

Efter Fredriks bilder på Aftonfalken igår, så tänkte jag att jag får göra ett försök. Artportalen rapporterade stationära falkar bara en 15-20 minuter bort, vid Stureholm norr om Helsingborg, så varför inte och det dåliga vädret byttes om till riktigt fint. Tänk att de satt där och väntade på elledningen som de skulle, annars brukar många rapporter på Artportalen vara att leta efter nålen i höstacken. 

Det var två falkar, hörde att det hade observerats fem falkar i området, de var båda aktiva och fångade larver, så mat varvades med flygturer. Vi var två fotografer där och de brydde sig inte det minsta om oss, det var full pott helt klart

Här de två

Här kan man se bytet, det ser ut som en larv av Brunsprötad skymningssvärmare

Ja det dök upp en slända också som ville vara med på bild

Inlagt 2019-09-07 15:40 | Läst 553 ggr. | Permalink
Grattis till mycket vackra bilder. Roligt att du kom så nära denna gång också :)
Svar från pdahlen 2019-09-08 06:45
Tackar, kul att det ibland fungerar att åka på OBSar men det fungerar på stationära. Dessa falkar var i stil med ugglor väldigt fotovänliga, de var helt oberörda. En gång i starten när vi stod lite längre bort så kom en och satte sig lite närmare, det händer ju inte så ofta
Hej Peter - det var godt, at du fulgte rådet og tog afsted. Du blev da også belønnet med at få nogle flotte billeder i kassen - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2019-09-08 06:47
Tackar, ja ibland lyckats det med att åka på observerade fåglar
Du ÄR duktig! Jäklar ändå. Vilken optik? 600 mm?
- hawk
Svar från pdahlen 2019-09-08 06:54
Tackar, förutsättningar här var det absolut optimala. Man kunde röra sig helt fritt på fältet framför fåglarna. Jag började med lite säkerhetsbilder i motljus och på långt håll, därefter gjorde jag en kringrörelse så jag hamnade i medljus på lite längre håll. Efter hand gick jag närmare och närmare och tillslut var det nog bara en 20m, de var helt oberörda. En gång så flög en och satte sig närmare :). Det är ju ungfåglar, kanske är det det, eller så är de väldigt trygga, lite som att fotografera ugglor. Jag har D500 och deras 200-500, motsvara 750 i fullformat.
Grymma bilder! Snyggt! Kul att du hittade på den.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2019-09-08 07:00
Tackar, det var de bästa förutsättningar man kan tänka sig. De var helt orädda, väldigt bra ljus så man kunde ha både korta tider och lite mindre bländare. Så flög de efter mat kanske vart 10e minut, perfekt. Aftonfalken verkar vara lite som ugglor, kan stanna på samma plats länge och är helt orädda. Jag fotograferade Aftonfalk för några år sedan och då hade den varit på samma plats och i princip på samma stolpe i 2 månader. Flera sådana fåglar :)
Aftonfalk, vilket vackert namn på en likaså vacker fågel.
Låter lite romantiskt, skulle passa i en dikt.
Helt underbara bilder, vilken brännvidd hade du?
Svar från pdahlen 2019-09-08 07:09
Du anar inte hur rätt du har, Pugh Rogerfeld och Uld Lundell har med Aftonfalken i sånger. Namnet Aftonfalk skulle visst komma ifrån att den jagar i gryning och skymning men jag tycker ifs att den jag jagar hela tiden. Här kunde man komma riktigt nära, de var helt orädda. Har en Nikon D500 och 200-500, motsvarande 750mm i fullformat
Grymt goa bilder!

Bra "jobbat"!

Daniel
Svar från pdahlen 2019-09-08 07:40
Tackar, de var vänligt inställda till fotografer så det var ett nöje att fotografera dem
Kul med Aftonfalkar! Dom blev skarpa och fina! Har sett några genom åren, men senast var ändå på den 'analoga' tiden.. och det har alltid varit nere vid Ölands södra udde, och vid Beijershamn, också det på Öland.
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-09-10 07:37
Tackar, ja förutsättningarna var perfekta, man hade all tid i världen att testa med olika vinklar och tider mm. Fast jag måste nog lära mig att spara på minneskort, jag lyckades ta 1000 bilder på 1 timme, det tror jag är nytt rekord :), det var så många lika bilder så jag tittade nog bara igenom hälften. Jag tog också många säkerhetsbilder i starten som jag kunde strunta i eftersom jag senare kunde stå en 10-15m ifrån dem. Jag sänkte efter detta hastigheten ett steg så nu är det max 6 bilder per sekund i mellanläget, det borde också spara något. Har nu också satt i två kort så jag har 32 och 64GB
ehrsa 2019-09-10 10:38
He he, ja man får lite 'lyxproblem' med dagens snabba kameror.. det trodde man inte på den analoga tiden.. själv drar jag alltid ner på hastigheten när jag 'går på stan' ofta bara 2 bilder/sek. eller bara en.. det gör också att fokus får börja om inför varje bild, vilket gör att fokus kanske blir helt rätt på någon bild i alla fall.. oftast är det vid 'höft/magskott' som jag gör så, där kan fokus fastna på fel objekt ibland, släpper jag avtryckaren efter en bild och trycker ner den igen så börjar fokus om, och kanske träffar rätt! Man kan ju börja om med fokus utan att ta en bild också, om man bara trycker ner avtryckaren till hälften och sedan släpper och trycker ner igen..
Hälsn!
Grymma bilder Peter, vilken show du fick :)
Kul att du fick fina flygbilder på falkarna.
Det var rediga larver den fångade och åt :)
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2019-09-11 05:43
Tackar, tror aldrig jag upplevt någon mer fotovänlig fågel, men det är väl för det är ungfågel som vuxen hade den varit mer skygg skulle jag tro. Jag var där några dagar senare för att se om jag kunde hitta några larver att fota, men såg inga, troligen har falkarna bättre ögon. Falkarna var kvar men vädret var sämre så de fick vara den gången
Mr_North 2019-09-11 08:01
Ja ungfåglar är i regel lättare att komma nära men ibland kan en äldre fågel också vara relativt oskygg, som den vuxna honan jag fick se i våras som hade flygshow framför oss och ibland flög 5m ovanför våra huvuden :)
Det är fantastiskt hur dom kan hitta larver som vi inte kan se eller hitta, det var som med tornfalken och vårtbitarna jag fotade, jag såg inte en enda vårtbitare i gräset samtidigt som falken plockade dom som godisar ur en skål ;)