Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Året som gick - 2019

En uppsamling av 2019. Det blev en hel del bilder tagna under 2019, nära 50000, av dessa blev 6000 framkallade, en normal utdelning jämfört med tidigare år, lite över 10%.

Kolonin blev färdig under 2019, det tog ganska precis ett år att få fason på hus och trädgård (men så blev det också bra), detta ger ju också nu möjlighet till ännu fler bilder under 2020, det blev ju inte så många :). Vi var också med i Nordvästra Skånes trädgårdsdag, det var många som kom för en rundvisning i vår trädgård.

Jag deltog också i en dokumentation om vilka trädgårdsväxter som insekterna föredrar, ett projekt som Helsingborgs naturskyddsföreningen höll i för biologisk mångfald. Detta gav också möjlighet att få till några bilder med flygande insekter, här gick ju också några extra exponeringar.

Det blev också en hel del fågel under året, jag fick bilder på 26 nya arter som jag inte tidigare hade på bild, en bra utdelning tycker jag. Några av de roligaste att få in i arkivet var:

Pilgrimsfalk, där en passerade Falsterbo den dagen jag var där och den fick jag på bild :)Veckan efter vid Stureholm så fick jag två lekande pilgrimsfalkar, före och efter dessa två veckor har jag inte sett några.Att vi fick ner en lappuggla till Skåne var också en av årets höjdare

Sparvugglan utanför Malmö var också en av årets händelser

På hösten söktes det ju också i varje rönnbärsträd efter en tallbit, på sista stället jag letade satt de

Sandlöpare var en av de nya vadare jag fångade på bild under året

Havsörnen hade jag sedan tidigare, men jag fick min bästa serie i början av året, det var en inflygning där jag nog fick en 20 bilder i det fina vintervädret, att den flög skapligt nära gjorde det ju inte sämre.

Jag lyckades också fånga flygande trollsländor, autofokus i kamerorna har blivit mycket bättre med årenAtt jag också lyckades få träff på en flygande bålgeting, där blev jag själv överraskad.

I rymden hände det också saker. Den 11/11 så passerade Merkurius solen, det var kul att det gick att fånga detta med kameran och med ett ND filter för att dämpa ljuset. Det är den lilla pricken en bit in från vänster sida.

Det var också en månförmörkelse på sensommaren

Att jag lyckades fånga åska på bild från balkongen hemifrån var också en höjdpunkt, det var också första gången jag fick detta på bild.

Det har också varit några fina vyer från balkongen under året

Har alltid drömt om att få bilder på grodor vid vattenytan, och det blev som en bonus när jag var i Skanör för att fotografera skärfläcka, de var lite svårfångade på bild pga en slänt och vass, här finns det möjlighet till förbättring till nästa år. Jag var också med på Onlocation Natur ett fotoevent på hösten på Örenäs slott, en intressant helg, de hade t.o.m lyckats få dit några sälar för vilda djur fotografering

Har länge haft planer för en tur till Hovs hallar, den turen blev av under året och det blir nog fler turer skulle jag tro

Blommor har det också blivit, harsyra

Skogen har alltid varit en favorit för fotografering, så också i år

Ett lyckat fotoår tycker jag

Inlagt 2019-12-14 07:45 | Läst 395 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

En super blogg Peter med intressant text /berättande tillsammans med vackra foton. Fint :))
Det har med andra ord vart ett fartfyllt år :)
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:39
Tackar, jo ser man tillbaka så får man vara nöjd med året tycker jag. Så får man se vad man kan utveckla i nästa år
Ett lyckat fotoår med flera lyckade bilder, grattis!
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:41
Tackar, det har varit en bra fotoår så är det bara att förbättra det i nästa :)
En väldigt varierande bildskörd med många lyckade bilder..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:43
Tackar, jo med 50000 bilder så borde det finnas några som kan användas :), så får man se vad man kan utveckla i nästa år
Många riktigt bra bilder här, som jag känner igen, och det är Havsörnen, blixtbilderna och Knubbsälen som jag tycker sticker ut extra mycket!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:46
Tackar, det blev en del bilder som platsar i min serie ”bästa någonsin”, nu gäller det att ladda batterierna till nästa år
Väldigt mycket vackert i detta inlägg och en del av bilderna minns jag ju, men ändå kul att se ditt urval. Hög kvalité och vi verkar gilla samma sorts motiv. Ett nöje att få se och ta del av. Kolonin är mycket imponerande och åskblixtarna hur häftiga som helst.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:49
Tackar, det är kul att få med lite bredd i naturfoto så att det inte enbart blir tex fåglar. Hoppas att jag i nästa år kan få till lite mer konstfoto, det skulle jag gärna ha lite mer av
Vad skall jag säga det är svårt att hitta ord men det är så fantastiska bilder så det är kanske svårare att utse någon favorit, det blir nog de första bilderna på en flygande Rapsfjäril det tycker jag är imponerande jag försökte i somras men det blev mest sudd, Blixtbilderna är ju också något man inte lyckas så ofta med men där har du verkligen fått till det. Alla bilder är kanonbra men jag har gjort mitt val.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2019-12-15 06:55
Tack för de fina orden. När det gäller fjärilar så är det bäst att backa lite och fotografera med tele, det ger både lite bättre skärpedjup samt om man tar lite större bildyta och sedan beskär lite mer så är det större chans den hamnar i bild. Det är svårt att förutse när den flyger och åt vilket håll. Men räkna med några få bilder av tusen exponeringar är användbara, nog därför jag hade 50000 exponeringar under året :)
Det var ett fint år! Blixtarna gillas extra mycket. Det är inte ofta man får chans på dem.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2019-12-15 07:10
Tackar, jo jag är nöjd med årets skörd. Blixtarna blev jag riktigt nöjd med, har aldrig fått det på bild tidigare. Fördelen här var ju att det var så mörkt och att det blixtrade hela tiden och då vara det var det bara att ta bilder med en 30 sekunders tid och detta gjorde jag i en timma och på de flesta rutor hade det då fastnat en till fyra blixtar
Hej Peter.
Jeg tilslutter mig alle øvrige kommentatorers begejstring over din mange flotte fotos. Det ene bedre end det andet - super kollektion.
Med mange venlig hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2019-12-15 07:11
Tack för de fina orden