** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Årets första fotodag

Årets första fotodag blev den 6/1, skulle egentligen ha varit den 5/1 men bilen startade inte. Det var -14˚ och det ville den inte vara med om, om det berodde på att jag den senaste veckan enbart kört kortare turer eller dåligt batteri (det är dock bara 2,5år) vet jag inte eller kanske en kombination. Hur som helst den 5/1 ringde jag till vägassistans via försäkringsbolaget, men det var många som hade samma idé, det är många som ringer nu hörde jag i en timma tills jag gav upp, beställde istället en starthjälp hos Netonnet. Nästa dag den 6/1 hade jag samlat ny kraft och ringde vägassistans igen, nu tog det nog bara 10 minuter tills jag kom fram i växeln och hade en bärgare på plats efter ytterligare 30. Bilen gick snabbt igång och så blev det en tur på någon timma för att ladda batteriet upp till Utvälinge. I Utvälinge gjorde jag det första stoppet och därifrån är också de första bilderna. På eftermiddagen kom också min beställda starthjälp, vilket visade sig att det var ett klokt beslut då det i de kommande fyra dagar var mellan -8 till -14˚ och bilen startade inte någon av dessa dagar utan min starthjälp, först när det kom ner till -2 så vill bilen vara med igen.


I Utvälinge var det kallt, en vy mot Kullaberg 

några svanar trotsade kylan 

Förstorade bilden ovan och jag tycker mig se en säl och en havsörn på isen, men inte helt säker. Ser också ut som en björn? 


Jag åkte tillbaka till Rydebäck och tog en tur vid stranden. Det är Ven i bakgrunden. 

En tredelad skrattmås 



Tog en tur längs buskaget vid stranden, en grönfink 

Björktrast 

Sidensvans 

Inlagt 2024-01-13 06:34 | Läst 310 ggr. | Permalink
Härliga bilder! Jag klarar inte så många minusgrader, mina fingrar stelnar redan när jag ser ute termometern. Vi hade också många minus, men väldigt lite snö, så att vara ute var nästan obehagligt... Men det kliar i fingrarna och jag laddade batterier! Vi får se, just nu regnar det.
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2024-01-13 19:16
Jo idag har det väl varit det sämsta vädret i år, även om det varit milt. Lagom är ju bäst, sol och runt 0 är ju lagom under vintern
Jobbigt med för kallt när det ska fotas tycker jag. Blir skönt när våren kommer och då startar ju bilarna också! Har laddat bilbatteriet två ggr denna vinter annars hade det inte fungerat.
Svar från pdahlen 2024-01-13 19:07
Jo, det är ju inte så kul i kylan, det är väl därför 90% av bilderna tas mellan april och september
Fint med så vintrig miljö, även om det 'tekniska' kan krångla så klart.. Min D750 verkade kärva med att 'spegeln' inte ville gå tillbaks efter en tagen bild.. Man fick trycka en gång till på avtryckaren, då gick den tillbaks och en ny bild kunde oftast tas.. Kom sen på att batteriet hade för låg laddning (25%) och med 2-siffrigt minus så sjönk laddningen ännu mer med 'effekten' att bilder kunde tas, men spegeln orkade inte matas tillbaks i samma ögonblick.. men lite senare! Testade sedan D750 igen i samma temperatur men med ett nyladdat batteri, då fanns ingen problematik längre..

Vackra bilder här, men varför har man börjat visa bilderna i så stort format redan direkt i en blogg som man klickar på..? Jättekonstigt! Nästan alla bilder upplevs ju som suddiga nu! Inte förrän man klickar på en bild och den då krymper i storlek så blir den skarp, så som den oftast egentligen är! Jag har själv återgått till 'bred layout' igen, istället för 'Ny bred layout' i 'blogginställningar', då visas bilderna i mindre format när man sen skrollar sig igenom en blogg, och klickar man på en bild då så visas den större och så skarp som den egentligen är..

Testade nyss att ändra storleken på sidan som visas på skärmen då blev det bättre.. kanske var det bara där 'felet' fanns, får nog köra så framöver!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:58
Tackar, jo batterier gillar inte heller kyla.

Jag brukar aldrig klicka upp bilderna, jag ser ju alltid på en iPad och det brukar se OK som de presenteras.

Tror jag ska testa hur bra det kan bli att kopiera ut bloggen som den är och kopiera in den direkt i en fotobok, hade ju varit smidigt och bildkvaliteten kan kanske vara OK i tryck utan att behöva lägga in originalbilder i boken. Hade varit kul att göra årsböcker.
Ja en Powerstation är alltid bra att ha i kylan, bra också om man har något annat som behöver 12 v t.ex när man uppdaterar GPS:en hemma.
Kul med Sidensvansarna och Björktrasten ser lite frusen ut.
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:50
Tackar, jo den fungerade riktigt bra och smidig att ha med sig
Härligt att du kommit ut igen. Här går det trögt ff envis hosta och orklös.
Fin miljö där vid kullaberg utsikten. Blev ju lite gott å blandat
/N
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:45
Tackar, det var väl en vecka utan någon större uteaktivitet, men hostan har börjat avta nu så det är ju skönt
Hej Peter D.
Det blev några väldigt vackra fågelbilder i kalla Sverige.
Jag gillar dock särskilt de två bilderna från stranden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: När jag fortfarande var i bilbranschen sa man att om ett bilbatteri var runt eller över 3 år gammalt så kunde effektiviteten mycket väl minska. Det hängde förstås på många saker – många kallstarter, korta turer, körning med konstant luftkonditionering, värmare, elektrisk bakruta och annat och inte minst om vädertemperaturen var extremt låg. Det senare gäller även andra batterier.
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:44
Tackar, det var ändå skönt att komma ut i solen, fastän det var kallt. Jag hade kört en 500km en vecka innan, så då borde batteriet varit uppladdat men så stod den lite mer än en vecka med enbart några korta turer på 5-10km och då laddas det nog inte så mycket. Startmotorn gick nog bara någon sekund därefter var det helt tyst, vet inte om det finns några regleringar runt startmotorn. Kanske ska jag mäta spänningen på batteriet, kan ju göra det nu när den startar för att se vad det kan bli nästa vecka när det ska bli kallare igen
Erik Madsen 2024-01-13 19:03
Jag tror inte att din startmotor är problemet. Den skulle fungera om der var ström. Om batteriet är dåligt och har svårt att få ström kan du köra så långt det ska och - det blir fortfarande problem med att starta igen. Du borde nog ha mätt batteriet igenom - om det kan ta imod ström.
Vänliga hälsningar. Erik.
Det är rätt skönt när man kommer ut, kula att se hur det ser ut på den sidan. Kullaberg ser verkligen kallt ut, och svartbjörn på isen hade varit en sensation. Själv kan jag inte säga vad figurerna liknar.
Om bilen: batteri eller laddning dvs generator, du borde felsöka, kan annars vilken verkstad som helst göra.
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:33
Det var ju fint väder för en gång skull, så man ville ju ut. Inte helt säker på björnen, isbjörn kanske? Men färgen stämmer ju inte i så fall 😊. Jag körde ju till Lund, Göteborg och till Lund under julhelgen, man tycker att det borde ha räckt även om jag bara kört några korta sträckor till affären veckan därefter. Får se hur det går i nästa vecka när det blir kallare igen, den drev runt startmotorn enbart någon sekund därefter var det helt tyst. Skulle kanske vara intressant att mäta spänningen på batteriet vid start när startmotorn lastar
Vibybo 2024-01-13 19:01
Vad generatorn ger på tomgång är lätt att mäta med voltmätare, någon volt över 12. Batteriet måste mätas under belastning med en särskild mätare för det. Åtminstone efter vad jag minns sen tiden jag skruvade hemma.
Det ser verkligen vintrigt och kallt ut på den första bilderna. Säl, örn och björn (?) är ju inte så illa på samma bild :-) Tur att du har skaffat starthjälpen för det kommer visst mer kallt väder nästa vecka, åtminstone i mina trakter. Har du ingen batteriladdare? Eller är det så att du inte har någon plats där du kan ladda batteriet? När vi har varit bortresta ett par veckor på vintern brukar det oftast behövas en stund med laddare och en timme motorvärmare.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-01-13 18:25
Tackar, björnen är jag lite osäker på. Har en batteriladdare i Kungsbacka men jag har nog inte använt en laddare på 35-40år, de brukar faktiskt starta. Men starthjälpen var riktigt smidig, ser ut som en powerbank. Får väl se hur det utvecklar sig, ska väl bli en -6 i nästa vecka, får väl köra runt lite innan?
Vackert med kustbilderna med sol, is och dimma! Sidensvansar har jag bara sett på långt håll i år men jag har heller ingen matning ordnad, du har fina bilder på dom! Många hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2024-01-16 15:13
Tackar, det var några bitande kalla dagar här. Sidensvansarna brukar samlas i dessa träd när det är riktigt kallt, så de kan ju locka ut en i kylan
Härliga vinterbilder! Där har jag klarat mig betydligt bättre med Hondan som startat fint varje morgon under den här kalla vintern. Kan ju vara också att jag pendlar till jobbet varje dag några mil. Skönt iaf att det löste sig :)

Så klart det är en havsörn där ute och en säl eller björn :)
Svar från pdahlen 2024-01-24 14:17
Tackar, det är troligen batteriet som är dåligt, den startade inte heller för en vecka sedan då det igen var nere runt -14. Havsörn och säl är jag ganska säker på, det brukar det vara här ute, mer tveksam på björnen 😊