Allt mellan himmel och jord av Peter Dahlén

Astro från balkongen

Lite blandade bilder från balkongen, det var fullmåne så inte optimalt för astrofoto


en morgonbild, Plejaderna ser man i mitten av bilden 

Dumbbell Nebula M27, hantelnebulosan det var den första planetariska nebulosan som upptäcktes, detta på 1700 talet. Den ser väldigt liten ut men har en radie på 1,44 ljusår. Bilden tagen med D750 och Samyang 135/2, 90 sekunder per bild. En kraftigt beskuren bild.

Ett utklipp från Wikipedia:

En planetarisk nebulosa är ett astronomiskt objekt som består av materia som små och medeltunga stjärnor i slutfasen av sitt liv stöter ut. En stjärna balanseras hela sin livstid av två krafter, gravitationen som försöker komprimera stjärnan och det mottryck som kärnreaktionen i stjärnans centrum skapar. Kärnreaktionen uppstår när väte under gravitationens tryck upphettas och övergår i helium. När vätet i stjärnans centrum tar slut, kommer stjärnan i obalans och börjar pulsera och under dessa konvulsioner kastas en stor del av stjärnans massa ut i rymden. Den återstående varma och ljusstarka kärnan avger ultraviolett strålning som joniserar de utkastade delarna, vilka då strålar som en planetarisk nebulosa.

I en stor stjärna fortsätter däremot kärnreaktionen förbi väte/helium-stadiet och den slutar sina dagar som en supernovaexplosion.

Namnet "planetarisk" fick denna nebulosatyp när de först upptäcktes på 1700-talet, eftersom deras utseende påminner om gasjättar då de observeras genom ett mindre optiskt teleskop, någon annan koppling till planeter finns inte.


Efter en idé från videon nedan där Göran Strand berättar att han använder D500 i filmläge i 4k vilket ger 2,25 crop. Bilden är med D500 och från några sekunders inspelning i 4k, har sedan i LR delat upp bilden i massa enskilda rutor och sedan i PS stackat dessa. Har fått reda på att Autostakkert och Registax 6 löser detta automatisk att stacka direkt från videofilmen. Tänker att detta skulle vara lämpligt med Saturnus och Jupiter, om jag använder 200-500 och TC1,4 med D500 i 4k så får jag ekvivalent brännvidd på 1575mm.

https://youtu.be/iETwbva5m-c

Inlagt 2021-11-28 06:15 | Läst 436 ggr. | Permalink
Snygg och snabb "fågel" i första bilden :)
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2021-11-28 16:10
Tackar, ser du en fågel?
Snyggt med lamporna och träden i nederkant på de första bilderna. I synnerhet den första med det dekorativa molnet. Härliga färger dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-11-30 10:50
Tackar, det blev ju mer astroscape, som du föredrar :)