Astrofoto en resa från förtvivlan till hopp

Väderprognosen lovade helt klart väder natten mellan torsdag och fredag, det blev att packa ner fotoutrustningen (börjar bli en del, se sista bilden) och ta en tur till Danmark, där ligger vi i level 6 i ljusföroreningar. Utrustningen för astrofoto monterades upp, tänkte om det nu bara blir en kväll med klart väder så kan man väl lika bra köra på båda riggarna, Storklas EQ5 med GoTo och Lillklas startrackern.


Här är allt förberett så långt det nu gick, nu var det att vänta in mörkret. Det gröna till höger om Storklas är gräs, nytt gräs, jag röjde det området från växter förra gången vi var här och sådde gräs, gjorde samtidigt en plan yta för att sätta upp en rigg för astrofoto, men först får gräset växa upp. Parasollfoten stod beredd men användes inte denna natt.

Motvikten sätter man på efter att riggen är justerad in mot Polstjärnan.
Ungefär här uppkommer stadiet förtvivlan. Den lilla riggen som står nedanför och som tagit denna bild är i gång och producerar bilder, här på Vintergatan i bakgrunden med Samyang 14mm. Man ser tydligt Plejaderna ovanför tv-antennen.

Jag hade syftat in polinställningen på den lilla riggen så bra från början, att när jag tittade i inställningsröret så var Polstjärnan redan där, det var en liten justering i sidled och så var den riggen igång och det tog mindre än en minut att göra inställningen. 

Men så till den stora riggen, hade aldrig gjort någon polinställningen på denna tidigare,  det var svårt att se något genom röret och inte syntes det någon stjärna heller. Jag justerade riggen i både sidled och höjdvinkeln lite fram och tillbaka och inte syntes Polstjärnan. Jag tänkte att det kanske ändå är OK så jag började kalibrera mot några större stjärnor och inte hittade den några av dessa heller. Då var hoppet nere i botten och jag tänkte att jag hittar själv ett känt mål och ställer in kameran via kulhuvudet till objektet jag körde riggen till Plejaderna och ställde därefter in kameran på Plejaderna. Hade då gett upp polinställningen och tänkte att det var bättre att utnyttja natten med att fotografera. Det visade sig dock att bristen på polinställning gjorde att jag fick använda kortare tider runt 20 sekunder, men jag var iaf igång. Körde båda kamerorna till 00.30, då kom också månen upp så det var lika bra att sova på saken. Prognosen för nästa kväll var OK fram till 23.00

Nästa dag inledes med felsökning, kom att tänka på appen som Nini hade tipsat om, Polar Scope Align Pro, den är väldigt bra att få data som longitud och latitud som man ska mata in i handkontrollen, men den kan också peka ut riktning till olika planeter, stjärnor etc, så jag ställde in Polaris och la mobilen på huvudet till Startracken som jag visste var rätt inställd och den visade också rätt i höjdvinkeln, se den vänstra bilden ovan. Det är ett svävande kors som ska in över måltavlan. Att den inte visar rätt i sidled, där den använder kompassen var nog väntat, för jag tycker inte kompassen i mobilappen är så precis. Men jag kunde iaf få höjden, gick därefter till EQ5 och gjorde samma sak och den visade helt fel, den pekade troligen mer på 65˚ i istället för 56 ˚som det ska vara på min latitud. EQ5 har en fin skala för latituden, graderad i varannan grad, men det gäller ju då att stativet är i våg, den har en liten bubbla, men verkade ganska oprecis för jag justerade ner benet som vetter mot norr med 1dm och bubblan var fortfarande inom ringen! Man kan nästan se det på den första bilden i bloggen att det högra benet är för högt. Eftersom tomten lutar så är det inte så lätt att få det i våg, ett  riktigt vattenpass ska med i packningen nästa gång. Jag justerade iaf in stativet så att värdena såg ut precis som för det lilla stativet med startrackern. Har en annan app i mobilen som är vattenpass och den verkar vara väldigt precis för efter inställningen med appen Polar Scope Align så visade båda kamerafästena 56˚, den högra bilden ovan.

Nästa steg var nu att se om det nu fungerade mot några synliga objekt i dagsljus, solen och även månen syntes. Matade in dessa objekt i handkontrollen och den fick nu bra träff på dessa objekt med GoTo, detta gav ju hopp till kvällens körning :). Nu var vi tillbaka på spåret igen.

Kvällen genomfördes precis som man hade hoppats, jag såg Polstjärnan i inställningsröret, dock var det väldigt mörkt att se skalan i röret, den för startrackern har belyst skala, men här var det mörkt. Men Polstjärnan var nästan i centrum så jag lät det vara.  Det såg också ut som jag kunde använda skapligt långa tider, var uppe i 70 sekunder som längst, men gjorde inga tester på hur långa exponeringar jag kunde göra. Det gick också såpass bra att hitta objekt att jag efter några objekt som hamnade rätt, enbart klickade in nästa objekt och riggen ställde sig där och jag programmerade kameran att ta sina bilder och därefter vidare  till nästa objekt, det var inte mer än någon minut mellan de olika körningarna när det flöt på bra.

Slutsatsen blir att är bara EQ5 rätt inställd så fungerar den hur bra som helst, men är det fel från start så blir det nästan svårare att hantera än den lilla startrackern. Att använda vattenpasset i mobilen för att ställa in 56˚var en utmärkt idé som jag kommer att använda i framtiden, att syfta in i höjdled är otroligt svårt där brukar jag missa när jag letar objekt, däremot är det enklare att syfta in riktningen i sidled. Att appen Polar Scope Align Pro fungerade så bra var också positivt, den var ju också väldigt precis i höjdled och kan hjälpa till om man manuellt vill hitta objekt i rymden, det går också att förbättra noggrannheten genom att korrigera resultaten, så lär den sig vilka fel kompassen i mobilen har så träffsäkerheten ökar för varje objekt.

Under torsdag och fredag kväll hann jag med dessa, det blev väl runt 40-50 exponeringar per objekt

  • Plejaderna
  • Andromedagalaxen
  • Vintergatan
  • Whirlpool galaxen
  • Great Cluster in Hercules
  • Pacman Nebula 
  • Veil Nebula
  • California Nebula
  • North America Nebula

Bilderna har sorterat men inte mer, nu kommer det vara mulet fram till torsdag så det finns tid till att redigera, blir troligen någon mer blogg med astrofoto 


så här ser fotoutrustningen ut när den är för astrofoto, det blir en del 

Inlagt 2021-10-31 05:06 | Läst 956 ggr. | Permalink
Kul projekt att följa! Verkar inte helt lätt dock. Snygg bild med den lilla riggen där du håller på med den stora!

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2021-10-31 18:36
Tackar, man får väl glädjas åt att man lär sig av problemen. Har redan kommit på en del saker som kan förbättras till nästa gång.
Lycka till med projektet Peter, ibland blir det riktigt fint. Inget för mig dock, bara pigg ibland.
Svar från pdahlen 2021-10-31 18:38
Tackar, hur man automatiserar det desto krångligare blir, men när man väl får igång den så underlättar det verkligen så det är värt det
👏 bra vilken lista med mål du fick ihop sen...roligt. Lite strul blir det och mycket svordom ibland. Spännande fortsättning det här.
Har inte lättat med moln å dimma..börjar tro att den bänkat sig för gott..men gör som du..hoppas
Svar från pdahlen 2021-10-31 18:50
Hade man haft all tid i världen så hade det ju inte spelat så stor roll, men här hade jag bara 1,5 nätter, så det var lite frustration att inte kunna köra den stora riggen för fullt den första natten. Men den andra natten tog den revansch, den satte alla målen ganska väl mitt i prick den andra natten, så den är förlåten. Efter kalibreringen mot stjärnorna så får man ut hur fel den tycker polinställningen är, den var för den andra natten mindre än en halv grad fel i höjdled och lite mer än 2 grader fel i sidled. Det går att använda denna information och finjustera riggen, men jag gjorde inte detta, den satte målen så bra ändå. Men jag fick några mål som jag inte lyckades hitta när jag var här förra gången, men nu tog det minde än en minut att stanna där. Ofta kunde man inte se på displayen om den hade stannat rätt eller fel, så man fick bara anta att den gjort rätt
Jösses vilket projekt! Det här skulle jag aldrig ha tålamod att hålla på med. Jag betvivlar dock inte ett dugg att vi kommer att få se finare och finare astrobilder från dej. Jag stod och såg upp på en fantastisk stjärnhimmel i natt och kunde inte göra så mycket av den mer än att titta (och vänta på norrskenet som skulle dyka upp enligt alla prognoser och appar).
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-10-31 19:14
Kan bara hålla med om att det är en krånglig form av fotografering, ändå är jag bara i början av tekniken. Börjar man styra riggen med en dator och använder guidekamera till att kontrollera trackingen så är det nog ännu mer som kan krångla, men man får se det som en utmaning, det ska inte vara för enkelt :). Man använder ju en hel del tid till att läsa om olika tekniker på i fotograferandet men också i redigeringen.
Hej Peter - jeg er næsten målløs, men kan dog sige WOW.
Det er og bliver spændende at følge.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2021-11-01 07:29
Det blir några utmaningar under själva resan, men man lär sig hela tiden. Men det blev iaf bra när väl allt stod rätt
Imponerande utrustning och användar-skills. Ser fram emot bilderna. För mig får det räcka med kamera, objektiv och ett enkelt stativ när jag umgås med natthimlen. Men stämningen därute när man är ensam under stjärnorna är stor behållning ändå.
Svar från pdahlen 2021-11-01 07:35
Tackar, förstår dina tankar. När jag tar naturvyer med Vintergatan då är det enbart stativ och en kamera för då vill man vara lätt och kunna njuta av tillvaron. När det gäller Deep Sky foto så behöver man ha mer utrustning även om man inte kan njuta så mycket kanske utan mer i frustration. Men andra kvällen kunde jag ändå njuta, då klarade sig riggen helt själv där ute i mörkret och fukten och själv satt jag inne i värmen med några extra vedpinnar i kaminen, det går att njuta så också :). Idag är första riktiga bilden med EQ5 riggen på häxkvasten