Astrofoto från balkongen

Det var några kvällar i förra veckan med klart väder. Dock var det nästan fullmåne samt att jag tog bilderna från balkongen med ganska mycket ljusföroreningar, så inte de bästa förutsättningarna, men det skadar aldrig att öva. 

Bilderna nedan är tagna med stegmotorn 10-15 bilder med en 20-40 sekunders exponering som totalt gav 90-375 sekunder per bild. Kan inte se Polstjärnan från balkongen så inställning är gjord mot riktning norr och 56 grader vilket är latitud i Helsingborg. Pga ljusföroreningar så har jag fått dragit i många spakar i redigeringen för att få fram något. Bilderna är tagna med Z6, 300/4 och TC1,4 dvs 420mm


Hästhuvudnebulosan, ligger till vänster i Orions bälte under den vänstra stjärnan. Den större röda över den vänstra stjärnan är Flame Nebula

Hästhuvudnebulosan, är mitt i bild som en svart skugga i bilden ovan. Jag hoppas kunna få bättre bilder i bättre förutsättningar

Orionnebulosan 


Plejaderna

Bilderna ovan är tagna med en kulled ovanför stegmotorn, men det har retat mig länge att jag inte har ett horisontellt plan att utgå ifrån utan något som lutar 34 grader. Provade i somras att ha två tvåvägshuvud ovanför varandra men det blev väldigt svajigt. Fick en tanke för några dagar sedan att göra en vinkel på 34 grader av ett aluminiumblock, behövde då gänga ett hål med 3/8” och ha en 3/8” pinbult på toppen, lite jobbigt att göra själv. När jag letade igenom min ”bra att ha låda” så hittade jag en vinkel för att hänga upp skåp, en enklare lösning tog form att böja denna till 34 grader. Jag beställde skruv och mutter i UNC 3/8” och gick igång. Fick ihop allt igår och och första testen visade att vinkeln svajade något när kameran kom på, därför limmade jag på en stötta, en skruv, och nu fungerade det fint. Jag har efter dessa bilder limmat dit en skruv till, för ytterligare stabilitet, nu hoppas jag bara att det går att skruva dit muttern mellan dessa två stöttor :).

Med denna vinkel så har jag nu ett plant läge och kan med ett tvåvägshuvud svepa av både i horisontelled och vertikalled oberoende av varandra. Återkommer när jag testat detta.

Inlagt 2021-03-04 07:58 | Läst 312 ggr. | Permalink
Ljusförorening och luftfukt dimma är ett gnissel men som du skriver öva funkar fint.
Roligt med hästhuvud. Har inte lyckats med nån från den än
Svar från pdahlen 2021-03-04 09:31
Hade många olika kriterier när vi valde lägenhet, tyvärr var ljusföroreningar inte en av dem. Närheten till Öresund är ju bra, men kanske ingen fördel när det gäller dimma, det har vi haft hela veckan nu. Annars är ju astrofoto från balkongen en helt perfekt lösning. Det kan stå klart, man skjuter bort en glasdörr, ställer in på objektet och sätter igång programmet, så kan man gå in och komma ut igen när serien är tagen, det är ju så riktig astrofoto ska gå till :)
Häftiga bilder. Har svårt att se hästhuvudet dock. Men orion blev snygg.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2021-03-04 10:45
Tackar. Nä, kan förstå det, det kunde jag inte heller :). Men nu när du frågade så grävde jag mig in i bilden och drog ännu mer i spakarna och fick fram den skapligt i datorn, har dock svårare att se den i bilden jag laddade upp, men ser i princip ut som ett svart X i mitt i bilden
Imponerande energi du har.. när sover du.. 😴💤 Astro är svårt.. Tänk vad skönt att bara ha en bra kikare och ligga ner och titta uppåt..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-03-04 15:30
Sova, det kan man ju göra om 30-40år, fast jag tar en liten lur mellan 23-06. Från 06 och framåt så har man ju massvis med tid :). Man får ju söka sig till utmaningarna, i kväll ser det lovande ut så kanske försöker jag ta en ny astroserie.
Den där orionnebulosan var ju väldigt läcker. Jag fick nöja mej med lite norrsken häromkvällen.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-03-05 19:02
Tackar, så det var norrsken i dina trakter i veckan, inte illa.
Lena Holm 2021-03-05 19:44
Nej,
inte i mina trakter men i Kalvträsk där jag råkade vara. Det finns en blogg om det.
Hälsningar Lena