Blommor o Bin blogg, vecka 24-27

Som jag skrev i en tidigare blogg så önskade Naturskyddsföreningen i Helsingborg få in information om vilka blommor som bin o humlor besöker, detta genom bilder och information om växterna för kartläggning av vilka växter som är matnyttiga för dem.  Dessa bilder är från Senderöds Koloniförening hus 118 under vecka 24-27.

Ett ovetenskapligt tyckande är att de populäraste under dessa veckor blev: Allunrot, Fingerborgsblomma, Lammöra, Lavendel, Lejonsvans, Purpursporre, Stäppsalvia och Vallmo.

Jag har sorterat bilderna efter växt och  för varje växt tagit med ett urval av bilder (blev ganska många) som representerar de insekter som besökt just denna växt under de timmar jag fotograferat. Jag länkar naturskyddsföreningen till bloggen, en ny rapport kommer om några veckor.

Allunrot (två olika färger)

Azurlök

Brännässla och Ulltistel. Först såg vi larven på brännässlan och trodde då det var från Nässelfjärilen, men det är troligen Tistelfjärilens larver

en fluga kom med också

Fingerborgsblomma

Franska blåmunkar

Grekvädd

Gyllenlack

Lammöra

Lavendel

Lejonsvans

Prästkrage

Purpursporre

Scabioser

Stäppsalvia

Vallmo

Inlagt 2019-07-07 07:54 | Läst 510 ggr. | Permalink
OJ vilken bildeserie! Jag fastnade direkt för första bilden men det fanns så oerhört mycket mer. Flygande fjärilar är imponerande och även flygande insekter förstås. Du bjuder på en bildmaterial med eftersökt information men som samtidigt också är en fröjd att titta på. Inser att detta är en urval och det betyder att du måste ha enormt med bilder.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-07-08 10:03
Tackar. Som du skriver, många bilder blir det. När det gäller makro så tror jag att jag går vidare med en 10-15% av bilderna, därefter är det ytterligare granskning och gallring. För just denna blogg så har jag också gallrat ytterligare för att inte få för många dubbletter av samma insekt i samma växt. Jag har utöver nyttan av informationen också försökt ge lite konstnärligt uttryck i bilderna, flygande insekter är ju inget som krävs utan det är mitt egna behov av utmaning