Brev från kolonien 2025:19
Denna gång blir samtliga bilder från mobilen, det har den fördelen att det är ingen större fördröjning mellan tagen och processad bild, samtliga bilder 20-23 juli. För bilder med kameran ligger nu liggtiden på 2-3 veckor. Ytterligare ett boktips, många trädgårdsböcker verkar skrivna mest som egen beundran som man snabbt kan bläddra igenom, men en bok som jag oftast återkommer till är Skörda, Lagra, Laga av Johannes Wätterbäck o Theres Lundén, den är inriktad till den sista delen av processen, när man skördar hur man lagrar och recept

De orange är Small Sweet Orange och de mer till höger i klasen är Supersweet 100.

Några sorter till provsmakning, med start från vänster högst upp sedan nedåt och löpande,
Black Cherry, Blush Tiger, Supersweet 100, Small Sweet Orange, Chilega och sist Estisk gul längst ner til höger.
Provsmakningen gick väl så där, samtliga var goda och det var ganska svårt att skilja dem åt. Godast att äta ”bart” är som alltid Blush Tiger. För lagring så fryser jag de minsta som de är, de håller form och vätska. Mellanstora äter vi helst live medan de största går till olika typer av process, se bl.a nedan.

Från vänster, Beta Lux, 42 days, 100/1000. Dessa är också helt OK, dessa är samtliga ganska tidiga, tidigast är dock 42 days. 42 days ger mycket under kort tid, och det är ju bra för man har då inte så mycket annat. Beta Lux och 100/1000 kommer ganska tidigt men kan skördas under längre tid. 
Här är det Röd Martina och Orange Jaune Flamme. Orange Janne Flamme hade en liten bismak som jag inte gillade, så den får nog inte vara med i nästa år 
För att inte bara prata tomater så är det just nu en hel del blåbär i våra buskar, här den första skörden 
Squashen stormar fram, tror detta är den största squash jag har plockat, en halvmeter. 
Ketchup
Ser lite grisigt ut på spisen, men hanteringen är nog ändå godkänd av Livsmedelsverket. Hade jag tagit bilden med kameran så kanske den fått en tur i Photoshop, men nu är det som det är.
I senaste avsnittet av Ernst så gjorde han ketchup. Ernst kan göra mycket konstigt, men denna ketchup verkar ändå lite seriös. För mig har dock ketchup en dålig klang, använder det aldrig, så jag väljer istället att kalla det tomatsås. Att han göra det med konserveringsmedel är ju bra så att man kan förvara det i kylskåpet i glasburkar och ha det alltid tillgängligt till i princip allt, jag tänker använda det till pizzasås, till köttfärs mm
Receptet finns i länken nedan och man kan också se avsnittet på TV4 Play.
2 lökar (jag tog mina silverlökar från kökslandet)
1 vitlöksklyfta (jag hoppade denna, tänkte det kan man tillsätta efter behag senare)
0,5dl olivolja
2msk tomatpuré , den mofflar till, den ger lite axlar i såsen detta enligt Ernst
1dl rörsocker (jag tog vanligt), till för att böja smakerna till en mer gynnsam plats enligt Ernst
1dl balsamvinäger mörk
2 kg tomater
1 kruka basilika
2krm konserveringsmedel
https://www.koket.se/ernsts-hemgjorda-ketchup

Blush Tiger är ju nästan som en frukt i smaken, så vi har en deal med grannen att hon får tomater och vi får tillbaka tomatmarmelad. Denna gången gjorde hon den på Blush Tiger, citron och vanilj med lite annat. Förra året hade hon också plommon i, så man kan processa det på olika sätt. Här en första test på pannkakor, riktigt gott. Vi har pannkakor till Tour de France som Vasaloppet har blåbärssoppa. Jonas och de andra cykelryttarna har fått pannkakor på Rådhuset i Köpenhamn de år som Jonas har vunnit TdF, men varför chans lika bra att äta pannkakorna under loppet framför TVn.
Tomatprocessen för nästa år har redan startat


Så fina tomater mm. Pannkakorna ser väldigt goda ut.
Intressant det här med att frysa de små tomaterna, visste inte det. Hur använder du dem när de tinat?
Daniel
Hälsningar, Bjarne
Hälsningar Lena