Brev från kolonien - 2022:21 Dahlior

Dottern hade köpt dahlior till sin koloni och hon frestade frun att också skaffa några. I denna blogg blir det bara på våra dahlior 


Rebecca’s World, det blev min och är även John Taylors favorit. Blommorna varierar på växten från att vara röd/vit som i bilden ovan till mer i rött som bilden nedan, finns blommor med enbart några vita kronblad

Mikayla Miranda, den första som blommade hos oss i år 

denna vet vi inte vad det är, vi köpte en annan sort som inte alls ser ut såhär 


Just Married 

Inlagt 2022-07-27 07:33 | Läst 658 ggr. | Permalink
Dahlior är vackra, speciella blommor. Men det gäller att ta in rötterna för övervintring rötterna klarar inte minusgrader.
Vackra blommor å så olika sorterna ser ut.
/N
Verkligen ståtliga blommor. Så man förstår att det har blivit en trend nu, alla skall ha Dahlior i år.
Ing-Marie
Dalior är vackra och Du har fotograferat dem fint! Mvh Wolfgang
Hej,
Det är en mycket vacker blomma. Dina bilder är betagande.
Det en familj blommar som väcker känslor och i Japan dyrkade.
Ha en fin dag
Bob
Dahlior är fascinerande och vackra. Jag har förstått att det finns mängder med olika sorter och att det är en hel värld att pyssla med dessa knölar för att bevara dem under vintern, samla på sej nya sorter etc. Tjusiga bilder och jag antar att det finns insekter som gillar dessa stora blommor.
Hälsningar Lena
Mycket vackra blommor och så olika de kan vara.
Är det så att man måste ta upp knölarna inför vintern?
Dessa är en favorit. Så vackra de är. Snygga bilder!

MvH
Johnny
Fina bilder på blommor som för tankarna till fyrverkeri!
Vackra bilder på vackra blommor. Skulle själv gärna ha dahlior, men har ingen bra vinterförvaringen för knölarna.
/Ulla
De är grymt vackra allihop! Mycket fina bilder från kolonin.
Hälsningar, Bjarne
Väldigt fina…
Fantastiskt fint, men kräver lite pyssel och plats men det lönar sig det är helt klart.
Hej Peter.
Smukt smukt og atter smukt.
Mvh. Erik.
Tack för alla kommentarerna. Dahlior är ju riktigt vackra men vi har aldrig haft några tidigare, har varit två skäl till det.

Dahlior är inte så lockande för insekter, men nu har vi så många andra växter som är för biologiskt mångfald så vår trädgård täcker behovet. Den dahlia som vi inte vet namnet på, om det är en någon korsning, felleverans vet jag inte, men den har en inre kärna som humlorna gillar, den andra från nedan.

Sedan är det en del jobb med dessa. Knölarna ska upp på hösten, förvaras torrt, mörkt och frostfritt och sedan ska de förodlas till våren, då kan man också dela knölarna.
Visst är de vackra! Hade för 30 år sedan trädgården översållad med dahlior, men tröttnade en dag. Det blev 2 fulla säckar rotknölar som inte övervintrades denna gång.
Svar från pdahlen 2022-07-28 21:51
Jo de är vackra. När jag bodde i Kungsbacka så var det en villa i närheten som hade dahlior som ”häck” mot gatan, det var kanske 20-25m med dahlior. Vi har strävat efter att våra plantor ska klara sig själva, men detta är ett undantag. Men vi ska nog försöka begränsa det till ett tiotal knölar och ha dessa i speciella lådor så att de är lätta att ta upp, i år har vi dem i en pallkrage
Vibybo 2022-07-28 22:19
Jag hade en speciallåda i förrådet (likt potatislåda) och ett paket med antisvamppulver från Bayer som försiktigt pudrades i lagren, det fungerade.