Brev från kolonien #29 2021
Om tomater, tomater, tomater….
Våra 53 plantor har varje dag i några veckor gett oss tomater, igår blev det såpass stor skörd att det blev pastasås, men mer om det senare.
Vi börjar med en smakprovning i alla fall blind för två av deltagna. Från vänster 100/1000, Small Sweet Orange, Mei Wei, Santiam Sunrise, Artisan Blush Tiger, Artisan Sunrise Bumble Bee (längst ner i sista raden).
Resultatet från provsmakningen; full poäng till Blush Tiger 10 av 10 detta pga av dess otroliga sötma, i stil med plommon, delad andra plats blev Small Sweet Orange och Mei Wei som fick 7 av 10 också riktigt goda. På fjärde plats Santiam Sunrise och femte 100/1000 (men 100/1000 är en prydnad i sig med de små tomaterna och upp till 1000st på en planta, väl värd att odla för sin skönhet) och sist Sunrise Bumble Bee. Det kommer troligen fler provningar längre fram när andra sorter mognar, nu är det i huvudsak de tomater som är i växthuset som skördas.

Brandywine en stor bifftomat.
Alices Dreams, det lustiga med denna är att den blir gul när den är mogen. Denna har vi inte provsmakat än, men ser spännande ut. 
Blush Tiger, det är den som smakar plommon, mer frukt än grönsak 
På vågen ligger en 100/1000 bredvid ligger vår första Brandywine, vår minsta sort mot den största. En som vägde 300g, mot 100/1000 3g, dvs det går minst 300 st tomater av 100/1000 på en Brandywine
Vårt största exemplar av Brandywine som jag visade på planta tidigare, nu mogen och ska vägas in
En tomat 557g, inte illa för en tomat. Den hamnade igår i en hamburgare, den är värd att odlas för sin goda smak och storlek. En annan som vi provsmakade igår var Black Sea Man, en rysk busktomat och den var riktigt god och smakar mycket tomat. Dessa två sorter är dock inte så söta som de tomater som tidigare var med i provsmakningen ovan.


Så var det pastasåsen, jag använde Lenas recept från förra året, länk: https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/vad-ska-man-gora-med-alla-4.htm, gårdagens kok var i linje med Lenas men utan chili och att jag kokade bort lite vätska på slutet. Jag gillar när den är lite rustik så jag mixade den inte
Så här blev slutresultatet innan infrysning, det är från 2kg tomater från start
Denna lilla gubbe, slapp grytan för den skulle fotograferas

Skrattar gott åt sista. Enda gången jag odlat en tomatplanta fick jag just nåt liknande men med fantasi såg ut som något annat manligt. Den fotades också å finns i nåt album.
När tillfälle ges går jag på självplock. Bär å frukt förlitar jag mig på skog och mark. Får ju stora goda vildhallon.
Jag tillåter fri tolkning av vad man ser. Naturen har mycket att erbjuda, särskilt svamp, det är väl det vi plockar
Tackar, jo i år kommer det bli mycket tomat, frun håller i tomaterna och jag i fotograferingen
Hälsar
Eva
Frun hade en större utprovning med 35 olika arter och totalt 53 plantor i år, hon säger iaf att det ska bli färre nästa år, eller om hon sa värre 🤔. Vi hade alla inne i växthuset med värme under nätterna i april, maj så de fick en tidig start. Men i den här värmen så kommer dina snart att bli röda
Hälsningar Lena
Vi gjorde en lite beräkning med vår största och minsta tomat och de ser ut att ge en 3-5kg per planta. Om vi har 53 plantor så hamnar vi kanske på 200kg :). De gula tomaterna är nyttigare att äta kalla än de röda, de röda behöver uppvärmas.
Ett klipp
Lykopenet försvinner inte vid tillagning av tomater, utan dess effekt kan tvärtom öka i varm mat såsom en tomatsås. I ORANGEFÄRGADE tomater finns istället för lykopen färgämnet betakaroten, också det en antioxidant med cancerförebyggande effekt. Gula tomater innehåller lutein, som också finns i ringblommor.
Detta är bara en lite del av sorterna, frun har 35 sorter i år, det är ett stort utprovningsår och nästa år säger hon att det blir färre, kanske 34 då? Vet inte vilka sorter de har, i affären, men det största problemet med dem är att de inte är solmogna utan plockade gröna och mognat under transporter, värst är det på vintern då de kommer från typ Marocko eller liknade
Hälsningar Halina
Tackar, frun har en större utprovning av sorter i år, 35st. Av dessa kommer vi välja ut de vi vill fortsätta med kommande år, kanske med någon enstaka ny sort som får konkurrera om en plats