Brev från kolonien #30 2021 - Kryp

I värmen som varit så var det utesoffan i skuggan som gällde, vid ett tillfälle kände jag mig iakttagen av ett antal ögon. Fick avbryta vilan för att hämta kameran och fotografera denna lilla spindel, den var inte stor, några mm.


Någon dag senare kom en  gräshoppa/vårtbitare till samma soffa, men denna gång så hann den smita (kanske skulle man inte lägga sig utan kamera) men jag fick en ny chans då det satt en på utsidan av fönstret, bilden nedan är tagen genom fönstret. För att få lite bättre skärpedjup så tog jag och stackade två bilder där fokus låg på olika ställen

Inlagt 2021-07-21 07:07 | Läst 830 ggr. | Permalink
Jag är inte så förtjust i spindlar men dina bilder är väldigt fina och visar att det är ett ganska snyggt kryp. Bilden på gräshoppa blir "vinnare" för mig :-)
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2021-07-22 09:48
Tackar, tycker nog de flesta spindlar är vackra i närbild, utan förstoring ser de nästan mer skrämmande ut tycker jag
Hoppspindel är så söt och första bilden är den jag fastnade för.
Tycker annars kryo ser rätt otäcka ut :)
Svar från pdahlen 2021-07-22 09:55
Så det är en hoppspindel, då har man lärt sig något ganska kass på spindlar men läste precis lite om hoppspindlar de har inget nät utan hoppar på sitt byte. Man skulle visst känna igen dem med de två stora ögonen och de andra mindre. Jag försökte fotografera en annan spindel igår och det måste ha varit en sprintspindel för det var fruktansvärt vad snabb han var längs golvet, det blev ingen bild.
Fina bilder!
Vad gäller Hoppspindlar, " I förhållande till hjärnstorleken så känns det rent intuitivt som att hoppspindlarnas intelligenta beteenden trotsar det sunda förnuftet. Det måste ju finnas begränsningar som följer med små hjärnor, men hoppspindlarna visar att vi inte vet vilka dessa begränsningar är, säger Robert Jackson, professor vid University of Canterbury i Nya Zeeland, som är expert på spindlars beteenden". (Forskning & Framsteg. 2016-11-02)
Svar från pdahlen 2021-07-22 10:05
Tackar, kan inte så mycket om spindlar men man kan väl anta att de filtrerar in enbart den information de verkligen behöver
Fina foton! Den där spindeln kollar dig tar priset tycker jag! Spindeln är ju välutrustad med optiska sensorer. 4 ögon framtill och fler i nacken. Det kan förklara en del men hur några milligram hjärna kan räcka så långt är ju obegripligt. Vi skulle ha IQ typ 20200 med den relationen massa/prestanda.
Svar från pdahlen 2021-07-22 10:07
Tackar, de har iaf vackra ögon. De har nog inte den bredd i tankeverksamheten utan mest det de behöver för att överleva