Brun Kärrhök samt en unge

Var och besökte mina kärrhökar (rørhøg) vid Arresø. De flög in med strån och mat till boet som de brukar. När jag tittade igenom bilderna upptäckte jag dock något intressant, mer om det senare.

Här flygs det in något som ser ut som något ätbart

Jag blev så förvånad att det lyfte en kärrhök 20m utanför boet, tänkte inte mer på det då utan tog en serie bilder, när den flög upp och gjorde en sväng för att sedan landa i själva boet. Jag ser nu när jag redigerade bilderna att det inte är någon av de vuxna hökarna utan måste vara en av ungarna, som gett sig ut på en tur. Det såg mer vingligt ut och ungen startade i medvind och landade i sidvind, den har troligen inte fått hela utbildningen än. Det måste väl iaf kännas tryggare att kunna starta från marken än att slänga sig ut från toppen av en tall som många andra rovfågelungar måste utstå, här blir kraschen från bara några meter. Fast de får ju inte hjälp i starten att kunna segla, här måste de ju starta själv med full maskin. Ungen är betydligt mörkare än de vuxna.

Strax efter kommer en vuxen med strån, vad de nu ska ha det till?

Jag var också där två dagar senare, inflygning med strån 

Ännu en inflygning med strån

En ny tur

Yttterligare en landning med strån, ingen skymt av ungen dag två

Inlagt 2019-08-11 06:35 | Läst 752 ggr. | Permalink
Fin serie bilder och ingen semester här inte.rena byggboomen ser det ut som eller i vart fall renovering och underhåll.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-08-11 08:33
Tackar. De bygger troligen en uteplats, det brukar vara ett populärt sommarprojekt :). Jag tycker det är lite konstigt att de hämtar två strån några hundra meter bort, istället för att ta det precis vi boet, men de kanske inte vill öppna upp för mycket uppåt för att inte synas för mycket
Roligt att följa en serie, särskilt sp fin serie som den här. Och visst kan man undra varför de bygger när ungarna redan är flygga......Hälsningar/ Björn T
Svar från pdahlen 2019-08-11 14:46
Tackar, just för kärrhöken så har jag lagt bilderna i tidsordning, någon gång klockade jag också för att se hur ofta de flög in och vilken vuxen det var. Hur mer man lär känna dem hur mer intresset är det att grävs lite djupare. Beställde idag en bok om kärrhök på biblioteket.

Kanske gör de en slutstädning innan de lämnar boet :), de kommer tillbaka nästa år så de kanske vill göra det klart. De hade denna plats eller alldeles i närheten för två år sedan, förra året var de 100m härifrån. Om det är de vuxna eller ungarna eller en mix som återvänder vet jag inte
Joakim88 2019-08-11 16:09
Perfekt ju! då har du ju typ ett "gömsle" så att de kanske är lite mer närgångna än vad de annars brukar vara. Kungsfiskaren har jag aldrig sett i verkligheten, vet inte ens om den finns här?
Jo men så äre ju, lite aktivitet sen händer det saker snabbt :)
haha okej :)
En riktigt fin serie med bilder här :)
Riktigt kul att du kom så "nära" och att man får se när de flyger med olika föremål i sina klor. Fin miljö och som sagt snyggt!
Det var inte här du stötte på kossorna va? ;)
Svar från pdahlen 2019-08-11 14:37
Tackar. I år har de haft vänligheten att bygga redet precis vid en parkeringsficka vid vägen :), så man står bra och har det bekvämt i bilen för det är ganska mycket väntan, ofta är det bara några minuters aktivitet per timme. 300m härifrån är den stora parkeringsfickan och där finns bl.a kungsfiskare, skäggmes mm. Man är ofta lite kluven om var man ska vara, men ser jag ingen aktivitet från kungsfiskaren så får de bli kärrhöken.

Nä dagen med kossorna har jag inte redigerat än, de kanske kommer i slutet av nästa vecka
Tjusigt! Visst är det en unge. Kärrhöken är den enda rovfågeln som överlämnar byten till ungarna i luften. Det brukar börja ske när de är lite mer flygga.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2019-08-11 14:30
Tackar, jag har sett att de överlämnar i luften för något år sedan, jag får följa dem igen om någon vecka
Trevligt! Har nog aldrig sett en ungfågel tidigare.. Dom borde väl vara helt klara med häckningen nu.. kanske dom börjar flytta söderöver snart..? Det är väl i september nån gång som de stora 'rovfågelsrörelserna' sker söderut, över Falsterbo.. det är bara tre veckor till september.. Jag har sett det en gång i september 1976.. det var magiskt! Flockar med 100-tals olika rovfåglar kom skruvandes söderut, med viss oregelbundenhet i fint väder! Oftast var det Ormvråk, Bivråk, och Fjällvråkar, men även olika hökar.. fina bilder här!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-08-11 14:58
Tackar, det har varit kärrhök här i många år så jag sett deras ungar tidigare. Jo det är väl snart dags att dra söderut, men undrar om det inte är vråkar som drar först. Får ta och forska i det när det är tid till några turer till Falsterbo, förra året var det 150% fokus på kolonin men nu är vi så gott som färdiga så det borde vara tid till några turer
Mycket bra bilder på dom bruna kärrhökarna :)
Håller dom på och bättrar på boet så här sent på säsongen ?
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2019-08-14 14:05
Tackar. Det verkar som de gör visst underhållsarbete, tror att de fortfarande använder redet, kan vara en unge som inte än är ute och flyger