En mosaik i rymden

Denna blogg är endast för tekniknördar inom astrofoto.

Vid den senaste uppdateringen av mjukvaran till styrdatorn ASIAIR, så kom en funktionalitet att göra en mosaik med hjälp av Sky Atlas, en astrokarta som finns i programvaran. En mosaik är en panorama där man sätter ihop många paneler kan vara allt från 2x2 till 10x10 eller mer, varje panel består av flera bilder som stackas ihop. ASIAIR gör arbetet med att samla in data och lagrar detta i mappar, en för varje panel.

Att stacka och sätta ihop panelerna får man hitta annan mjukvara för. Jag testade denna funktion för första gången, något man behöver tänka på är att göra detta i klart väder. Jag programmerade en mosaik och startade och i andra bilden i första panelen kom det i moln. Startade en ny körning på ett annat objekt och då kom det in moln vid den sista panelen, men detta var en test så det gjorde inget


Man ställer först in att man ska köra en Plan, därefter går man till SkyAtlas och trycker på Mosaikikonen uppe till höger, markerad med grönt i bilden. Väljer antal paneler i X och Y riktning samt överlapp, 20-30%. Man ser i kartan hur stort område som mosaiken täcker. Det går att vrida kameran så att mosaiken täcker en annan del runt dess mittenpunkt.

Om man därefter trycker på +Plan till höger i nedkant så ser man att panelerna skapas till vänster längst ner och att rutorna är namngivna i kartan. Huset är ångra, ASIAIR är en helt otrolig maskin, men inte så logisk och man får antingen gissa sig till vad man ska göra eller fråga sig fram. ASIAIR kallar sig 1, 2, 3 men så enkelt är det inte innan man har lärt sig, bl.a denna blogg är till för mig att komma ihåg hur man ska göra till nästa gång 


Nästa steg är att lämna SkyAtlas och gå in i Plan. Plan har jag tidigare använt om jag på kvällen vill programmera in flera objekt och sedan gå och lägga mig, då kör ASIAIR igenom planen och när den är färdig så stänger den ner allt och ställer sig i home postion (man får ange att den ska göra detta). Istället för att själv sätta upp planen, så ligger redan planen klar, från det som skapades i SkyAtlas. Nästa steg är att sätta exponeringstid och antal exponeringar, detta gör man genom att klicka på Detail i första kolumnen 


Då får man upp denna pop-up bild, där man ställer in tid och antal och trycker på OK, här valde jag 120 sekunder och 10 bilder. 


Därefter kommer denna bild, som visar den första panelen. Om man trycker på + uppe till höger, så kommer det upp ett fönster med Copy schedule to all. Då läggs exponeringsdatan man angav för panel 1 till samtliga paneler. Då kan man lämna plan med < och starta planen i huvudfönstret. 

Då kommer denna bild upp, att den håller på att ställa in riggen för den första panelen. Den kommer att göra en plate solve och därefter starta med att ta den första bilden och därefter kör den igenom samtliga bilder för första panelen, den ställer om riggen till nästa panel o.s.v till samtliga paneler är klara. 

Därefter är det dags för redigering. Börjar med att stacka de olika panelerna i Siril, här hade man önskat något automatik som satte samma värde i redigeringen för de olika panelerna, men något sådant har inte Siril. Kanske ska man titta på APP någon gång, detta kan stacka och slå ihop panelerna till en mosaik med lite mer automatik. Jag trodde att det skulle vara svårt att få ihop panelerna till en bild, men det löste PS i läge kollage med några få knapptryckningar, helt otroligt. Bilden nedan är ju inget att hänga på väggen, utan en testbild för att se om det går, jag behöll den bild där skarven visas mellan panelerna .

Det ska bli kul att prova detta på ett riktigt objekt för en riktig bild



Nedan ett antal nyheter på balkongen. Jag har fällt in ett av benen något så att jag kommer närmare räcket och kan få ett större område som kameran täcker. Detta är särskilt viktigt åt SW där jag har stammen av Vintergatan.

Något annat jag upptäckte för någon vecka sedan är att det är kameran som ställer in bländaren i standby-läge på objektiv med elektronisk bländare och inte något som styrs av objektivet som jag har trott. Jag har oftast haft mitt 300/4pf på D500 och där har jag fått bländaren att stanna i full öppning vilket är det jag vill när jag har den med adapter till astrokameran. Mitt 200-500/5,6 har jag i över ett halvår trott att det inte går att använda då den haft en väldigt liten öppning, men av ren slump så kom jag på att Z6 lämnar objektivet nedbländad, men D500 lämnar objektiven i full öppning. Det går att ställa in full öppning även med Z6, genom att först ställa in största öppning och sedan skruva av objektivet medan kameran är på. Detta betyder att jag nu även kan använda 200-500 som jag gör i bilden nedan. Fotot är faktiskt tagen när jag håller på med mosaiken ovan, de fyra panelerna är gjorda med 500mm

Inlagt 2022-11-28 05:43 | Läst 613 ggr. | Permalink
Hej!

Jag är fel målgrupp och fattar nada. Men kände ändå igen en grej, "och inte något som styrs av objektivet som jag har trott". Jag har samma upplevelse här nere i stadslandskapet, en del objektiv har plåtat med i mitt fall full öppning fast dom varit inställda på f/8.

Senaste Scientific American har mycket om James Webb och bildbehandling, jag fattar ju knappt vad som står men ska ändå blogga om det.
Svar från pdahlen 2022-11-28 13:12
Det var ju ändå något som flera berörs av. Elektronisk bländare är ju nu väldigt vanligt och det har ju dykt upp helt nya problem som ska lösas. Tex om man kör makro med omvänt objektiv så vill man kunna ställa in en bländare, detta kan man tex göra med en DSLR med nedbländning för att kontrollera skärpedjupet. Om man tex ställer in kameran på f/8 och tryck på kontroll av skärpedjup så bländar objektivet ner och om man då skruvar av objektivet samtidigt som kameran fortfarande är på så behåller objektivet bländare f/8 om man tex vlll köra det bakvänt eller på en adapter utan elektriska kontakter. En slump och ren tur att jag kom på detta, var på väg att byta ut mitt 200-500 för jag inte kunde styra bländaren, var samma dag och tittade på ett Tamron 150-600 men den var också nedbländad så det blev inget köp, att den var nedbländad har som sagt inget med objektivet i sig att göra 😊