Fågel, fisk eller mittemellan

Från balkongen

några bilder från balkongen i Rydebäck

i svart/vitt

En annan dag

några kryssningsfartyg

och ett miljövänligt alternativ

Inlagt 2019-07-04 08:32 | Läst 169 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Dramatiska moln med vackert ljus! Och när man ser fartygen så här nära land begriper man hur stora dom är! Jättefina bilder!/ Björn T
Svar från pdahlen   2019-07-04 13:11
Tackar, de är stora fartygen fartygen runt 300m i längd, men teleeffekten gör också att sundet ser ihopklämt ut, tror att det är över 10km över till andra sidan
Vackert med himlarna! Hade en sån där kväll för några dagar sedan, kraftiga ljusstrålar kom det genom molnen, dessutom började strålarna precis bakom Högalidskyrkans båda torn.. det blev symboliskt på nått sätt för de som är lagda åt det hållet.. Själv försökte jag få nån Tornseglare nära just med den bakgrunden.. men det gick inte.. Luft/värmedaller syns ofta den här årstiden, som i den sista bilden här..
Hälsn!
Svar från pdahlen   2019-07-04 13:07
Tackar. Alltid bra att spara undan några fina himlar om man skulle vilja klippa in en elefant eller kanske tornseglare :)

Jo jag såg att det var tydliga värmedaller på sista. Den är nog från den dagen med 31 grader för några dagar sedan, den dagen jag var nere och badade för första gången i år, men det var helt OK i vattnet
ehrsa   2019-07-04 13:46
Oj.. hmm.. gör du sånt.. klipper och klistrar? Det har ju varit uppe till debatt en del senaste tiden, men då har det varit Elefanter och annat på savannen.. Näe, sånt ska du undvika, det blir tråkigt! Bättre med äkta vara! Det fungerar fint även med 20 och 50 mm. då får du även med såna här fina himlar, och med en duva tror jag att du har där! Gäller bara att ha tillgång till fåglarna, nära! Nog så svårt.. Synd bara att jag inte upptäckte tidigare att det går att få fina bilder på dom även med kortare brännvidder och fin bakgrund! Nu vet jag bättre.. Nu har det varit kyligt här i några dagar då ser jag nästan inte Tornseglarna alls.. det ska vara helst 20° och gärna mer.. Säsongen är annars lång med dom fotomässigt, i stort sett 1,5 månad till, det får man vara glad för!
Hälsn!
Svar från pdahlen   2019-07-04 14:11
Nä då, allt är äkta vara, det var ett litet skämt i elefantdebatten, nu när jag tänker efter så är han från Helsingborg, det är kanske därifrån han tagit himlarna. Själv har jag inte ens PS, tycker köpversionen av LR är tillräcklig så länge jag har stöd för min kamera. Jag brukar inte ägna mer än 30 sekunder till en minut per bild när jag väl sätter mig med det. Ganska pinsam hela elefanthistorien jag lånade hans bok med afrikanska djur och då kallade han sig wildlife photographer men nu när avslöjanden kom så har han nu bytt titel till artist (konstnär på svenska)
ehrsa   2019-07-04 17:18
Ja, han har gjort bort sig i 'naturfotosammanhang' eftersom han inte var ärlig från början med vad han höll på med, och nu har han bytt till att vara 'konstnär' istället.. pinsamt! Minns när han var gäst i morgonsoffan på TV4 och visade sina bilder, det kanske är ett år sen.. dom såg ju jättefina ut, men nu vet man bättre.. även TV4 med Jenny och Steffo blev lurade..

Apropå Tornseglare 'nära' har du inte tänkt på att bygga ett par Tornseglarholkar att sätta upp på er fina Kolonistuga..? Du har ju visat väldigt väl hur bra du är med verktyg, så en sådan holk uppe vid 'nock' på gaveln skulle troligen bli 'uthyrd' direkt nästa vår! Här är en länk till såna holkar, Tornseglare skulle uppskatta det mycket, och dom kommer tillbaks år efter år! Bara att sitta där med kameran på stativ nära, och trycka på en fjärrutlösare..!

Länk till holk finns här: http://www.biotopia.nu/wp-content/uploads/2019/03/ritning_tornseglarholk_v1.pdf
eller köp här: https://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.215.2332/holk-tornseglare-monterad
Hälsn!
Svar från pdahlen   2019-07-04 18:34
Tack för tips på holkar, vår föreningen har vi pratat om holkar för kattuggla, vi har haft det tidigare. Hade varit kul med andra holkar också. Tornseglare blir nog svårt, de ska vara på minst 4m höjd och troligen vill de ha betydligt mer. Hade jag inte haft inglasad balkong så hade jag kunnat haft en vid lägenheten det är på 5 våningen.
ehrsa   2019-07-04 19:28
Kul med holkar, vet att när 'mina' Tornseglare ska in i boendet under takplåten straxt ovanför min balkong då gör dom först en neddykning och sedan en mjuk rak 'upptagning' uppåt och hamnar då i låg fart precis vid ingången till boet, där kan dom hänga med fötterna mot den ganska skrovliga putsen på fasaden (dom har endast tre 'tår' framåt, inga bakåt), det kanske är därför man rekommenderar 4 m. höjd.. men jag vet inte om det är helt kritiskt, kanske det går med 3 m. också..? Du får sätta en holk på en pinne ovanpå nocken vid en gavel.. :-)
Hälsn!
Läckra bilder! Kul med duvan som är med i bild också :)

MvH
Johnny
Svar från pdahlen   2019-07-04 18:34
Tackar, jo jag valde ut de bilder som hade en fågel i sig
Fima vyer..ger det lite extra med fåglarna som jämförelse..
Mv/Gunte..
Svar från pdahlen   2019-07-04 18:37
Tackar, jo jag valde ut några bilder med fåglar, det blir något mer liten detalj som man ser efter ett tag
Imponerande moln och att det kan bli så häftiga bilder från balkongen. Jan visar också det ibland och vad man kan fånga från ett lägenhetsfönster eller balkong är helt klart underskattat.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen   2019-07-04 19:18
Tackar, man har ett helt annat tidsfönster att fotografera i samt bekvämt att få motivet serverat