Hjärtnebulosan (Heart Nebula)

Denna gång blir det helt färska bilder, togs igår mellan 22.30 och 23.00. Det har varit en fin vecka för astrofoto, behagligt väder och klara kvällar. Igår var den sjätte dagen av sju i förra veckan med kvällsfoto. Efter några kvällar nu så har man fått in vanan igen efter sommaruppehållet, så det tar inte mer än 10-15 minuter att ställa ut stativet och kalibrera in trackern mot polstjärnan. Igår var det hjärtnebulosan jag var ute efter, hade försökt kvällen innan men hittade inte riktigt var jag var utan missade objektet med några "meter", men igår gick det bättre redan efter andra testbilden så hade jag Double Cluster i sökaren och hjärtnebulosan ligger precis intill. Gjorde den bekväma varianten igår, att man kunde fotografera i shorts, det var att sätta upp allt på tomten och ställa in trackern för 50 bilder och sedan gå in i värmen igen, sätta timern på 35 minuter och sedan gå ut och göra några dark frames och sedan packa ihop.

Använde Z6II med Samyang 135/2, tog 50 bilder i serie, vardera på 40 sekunder, dvs 2000 sekunder, ISO800 och med f/2. Tog också fem dark frames. Har level 6 här i ljusföroreningar.

Stackningen är gjord i Sequater för de tre första bilderna nedan och den sista i DSS. Har aldrig fått ut något bra från DSS, möjligt jag gör något fel men som ni ser så ser det från DSS ut som en svart/vit bild. Blev riktigt nöjd med bilderna från Sequater, det kan vara svårt att få fram färger i nebulosan med en omodiferad kamera, men här blev det ändå OK i första försöket. så har jag bara bilder från fem dagar till att redigera. Efter stackningen så är resten gjort i LR, kommer nog att ta in någon bild i PS också för man brukar kunna få fram lite extra där.

Hjärtnebulosan finns i stjärnbilden Cassiopeja på ett avstånd av 7500 ljusår från jorden, nu i den östra stammen av vintergatan

Med Sequator, med inställningar HDR samt Auto brightness och light pollution ON

Med Sequator, med inställningar Auto brightness och light pollution ON

Med Sequator, med inställningar HDR och light pollution ON

Jag tog in LR filen i PS och drog lite i spakarna där också

Deep Sky Stacker 

Inlagt 2021-09-06 10:06 | Läst 534 ggr. | Permalink
Så vackra bilder på Hjärtnebulosan! Fint jobbat. hälsar Lasse
Svar från pdahlen 2021-09-06 17:28
Tackar, kul att det lyckades
Fint på hjärtnebulosan...
😁
Svar från pdahlen 2021-09-06 17:27
Tackar, det gick bättre än väntat och detta på första försöket
👏 vad fint
Härligt med lite flyt vädermässigt... Kortbyxor inte illa. Jag gav upp igår stog med raggsockar långkallingar och mössa på och ytterkläder. Hade frost

Tycker din nebulosa blev superfin. Tror jag tycker utan hdr blev bättre
Hur gör man för att minska stjärnor runt om mer? Fler sv tomma i stacken
Svar från pdahlen 2021-09-06 16:13
Tackar, du skulle nog bygga ett observatorium, eller inkludera det i ditt gömsle så man kommer bort från fukten och kanske en del av kylan.

För att få fram hjärtat i LR så var jag tvungen att dra vitpunkten till 80, på skalan 0-100, normalt ligger jag annars runt 20. Jag la in en bild där jag tog in bilden i PS och gjorde några justeringar där, bl.a tonade ner de vita stjärnorna. Det är kanske möjligt att hur mer tid man får in i stacken desto mer ljus bildas i stacken av sig själv, nu hade jag 2000 sekunder, men jag skulle kunna testa att ta 4000 sekunder istället och se om jag då kanske inte behöver dra upp vitpunkten så långt?
Vackra bilder. Jag tycker det är så roligt och intressant att få ta del av en processer och tekniker som jag aldrig prövat själv. Inspirerande.
Svar från pdahlen 2021-09-07 16:09
Tackar, men det är ju bra att man kan få inblick i andras fotograferande, jag vet tex nästan inget om hundfotografering men brukar läsa dina bloggar.

Men varför inte prova på att fotografera Vintergatan, just nu är en ganska bra tid, det är skapligt mörk och Vintergatan är ganska stor och det är inte rysligt kallt. Gärna en mörk plats utan för mycket ljusföroreningar. Har för mig du har samma objektiv som jag har Samyang 14/2,8, så kameran på ett stativ och rikta in den mot troligen nord/öst eller syd/väst, den går som en båge, 25 sekunder, f/2,8 och kanske ISO 1000
Susan Hanserkers 2021-09-07 21:04
Jo, jag införskaffade ett Samyang 14/2.8 för någon månad sedan. Har inte hunnit testa det så mycket ännu. Att fota stjärnhimlen med det var inget jag funderat på, men varför inte. Men gissar att det helst inte ska vara så mycket bakgrundsljus som här i Spånga. Men kanske en stjärnklar höstnatt ute i skärgården kan fungera?
Svar från pdahlen 2021-09-11 07:34
En höstnatt ute i skärgården blir perfekt, Vintergatan är som störst på hösten och det är inte så rysligt kallt och det är ett skapligt enkelt motiv att fotografera. Vad man ska notera är att Vintergatan framträder betydligt mer på en bild efter 25 sekunders exponering än vad ögat ser, så även om man inte ser en vintergata så fastnar den på bild pga den längre exponeringstiden.