Honungsmarker

Norr om Helsingborg finns en honungs 🍯 odling, jag har inte sett detta tidigare men runt en stor mark med klöver sĂ„ stĂ„r det mobila bikupor uppstĂ€llda med en 50m avstĂ„nd, smart.

Inlagt 2020-07-06 06:47 | LĂ€st 534 ggr. | Permalink
Hej Peter.
Jag Àr INTE en expert, men jag har just sett en TV-intervju med en dam som berÀttade om den katastrofala nedgÄngen i binpopulationen i DK. Hon förklarade hur viktigt det var för bin att vara sÄ nÀra de vÀxter som de utvinner nektar frÄn. Kan det vara en förklaring till denna uppsÀttning bikupor ?
Under vÄr tid blir bÄde den "vilda" naturen och Àven vÄr mer odlade natur fattigare och fattigare pÄ lÀmpliga vÀxter - av mÄnga kallade ogrÀs. Jag vet vÀl att det finns mÄnga odlade blommor som ocksÄ uppfyller deras behov.
Snyggt dokumenterade foton.
Med mÄnga vÀnliga hÀlsningar frÄn Erik.
Svar frÄn pdahlen 2020-07-07 16:14
Vad jag vet sÄ Àr bina vÀldigt viktigt för pollinering av bl.a frukttrÀd. Har vi inga bin sÄ fÄr vi sjÀlva gÄ runt med en pensel och det Àr ju ganska jobbigt, mÄnga blommor Àr det. Dessa marker Àr nog enbart till för att bina ska producera honung och dÄ kan det ju vara praktiskt att sÀtta kuporna runt om
HjĂ€lpa naturen pĂ„ traven och skydda bisamhĂ€llena sĂ„ de snabbt hittar sin nektar 👍
Svar frÄn pdahlen 2020-07-07 16:15
SÄ Àr det sÀkert, har inte sett detta tidigare men det Àr sÀkert vanligt
MÄnga vÀxter mÄste ha besök av insekter om dom sak kunde ge uphov till senare generationer. HÀr Àr bina en nödvÀndig faktor. Om vÀxten vill ha bibesök
mÄste bin lockas och det med nektar. Biet fÄr sin nektar och pollen. Nektar till honung som Àr bikupans vintermat till bina och pollen gÄr till uppfödning av biynglet, Mao bina har gjort en insats - att pollinera och samlat honung som biodlaren detaljer till oss sockergrisar.
Ett bisamhÀlle klarar av nÄgot tunnland att pollinera men som oftast under en kort period (raps f ex ger nektar under ca 3 veckor) men vad ska bina leva pÄ under den resterande del av sommaren. Det finns olika varianter men en Àr att sÄ en remsa blommor runt grödarna som förlÀnger nektarsesongen.
Vill vi ha utfört detta pollineringarbete utfört mÄste bibestÄndet finnas till annars landar vi i samma sits som Kina var man har besprutat i den grad att man lyckats att fÄ dödat i stort sett alla bisamhÀllen och i stÀllet fÄr odlarna gÄ omkring och utföra polinering för hand med en mjuk pensel - en ganska hopplös uppgift och inte minst dyr. SÄ lÄt bin , humlor och andra insekter sköta sina arbetsuppgifter till glÀdje för oss alla.
Svar frÄn pdahlen 2020-07-07 16:20
Tack, jo man har ju förstÄtt att insekterna inkl bin Àr viktiga för oss annars blir det inte nÄgon frukt och bÀr mm. Detta Àr vÀl viktigast pÄ vÄren att pollinera frukttrÀden. Vad man undrar hÀr Àr om tex bisamhÀllen runt fruktodlingar pÄ vÄren flyttas till denna klöverÀng, för klövern i sig har vÀl inget vÀrde utan den Àr vÀl till nu att bina ska producera honung
Trevligt att se. Har ett gÀng hos mig ocksÄ. Det Àr bra för det behövs tydligen.

MvH
Johnny
Svar frÄn pdahlen 2020-07-07 16:21
Ja de Àr nyttiga, annars blir det nog varken frukt eller bÀr