I mörker

Det blir ju inte så många sociala event nu för tiden, men i helgen så hade vi slagit ihop dotterns födelsedag och min mors födelsedag. Vi bodde i sommarstugan utanför Kungsbacka. Den ligger vid en skogssjö, har skapat tre bloggar med bilder från sjön, börjar med mörker. Det är mindre ljusföroreningar här jämfört med Helsingborg så jag hade med mig all utrustning för astrofoto. Egentligen var det Orion jag hade tänkt att fotografera, var ute en morgon vid 4-5 tiden, Orion syntes tydligt men i ljuset från ficklampan så såg man att det var en dimma längs marken, det såg ut som det regnade i strålen, jag la ner fotograferingen och gick i säng istället. På kvällen tog jag några bilder över sjön och bl.a Vintergatan, det var lite slöjmoln så jag kalibrerade aldrig in trackern, utan använde enbart stativet. Fick förresten igår boken ”The art of astrophotography” som jag beställde för en månad sedan, den verkar riktigt bra och intressant för den som vet lite men inte allt, så där har jag att läsa under vintern. 
Den första serien bilder är med Samyang 14/2,8


det är Mars som lyser starkast i mitten 

detta är ett panorama av två liggande bilder, här lyckades faktiskt LR att slå ihop dessa. Första gången som LR lyckats med detta, varför det gick nu har jag ingen aning om. Bilden är mot öst och den östra delen av Vintergatan. 

ännu en bild som LR slog ihop

denna är mot norr, man ser Karlavagnen mot vänster i överkant 
Ett horisontellt panorama, i denna riktning brukar det inte vara några problem att slå ihop bilder 

Bilderna nedan är med Nikon 28/1,8, här har jag också använt ett light pollution filter, ser ut att den ger lite rödstick, så kanske det blir om det inte är så mycket ljusföroreningar?


även ett panorama med 28mm lyckade LR skapa av två liggande bilder, det är Vintergatan som går upp här

det är Capella den starka stjärnan, och man kan också se clustret av stjärnor Pleiades, något vänster om trädet

de två starkare ljuspunkterna är Saturnus till vänster och Jupiter till höger. Vår sommarstuga är där de lyser den andra från vänster, ungefär i mitten

Jag missade fokus här, men det ser ut som en meteorit tycker jag. Det skulle också enligt appen kunna vara 3e steget av en Ariane 4 raket #40 som är ung 4x11m, hade varit kul eftersom jag har jobbat med delar till Ariane 

Inlagt 2020-10-21 06:14 | Läst 865 ggr. | Permalink
Riktigt fin serie bilder på stjärnhimlen...
😁
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:00
Tackar, tänkte det kunde vara fint att ha med sjön
präntare 2020-10-21 20:56
Jo precis och där stjärnhimlen speglar sig...
😊
Fantastiskt fina klara bilder
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:01
Tackar, faktiskt första gången jag tog astrobilder härifrån över sjön
Fascinerande bilder du bjuder på, och med bra kvalitet! Det blir tumme upp!👍
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:02
Tackar, tänkte det kunde vara fint med miljön vid sjön
Det blev bra! Känns som höjdformatsbilder passar bäst i dom här sammanhangen!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:04
Tackar, jo iaf för Vintergatan, den upplever man inte riktigt på en liggande, och så ville jag ha med en hel del av sjön till dessa bilder också
Hej Peter.
Det er ikke noget jeg har meget forstand på, men det er interessant og jeg nyder dine fotos. Mit favorit-foto her er det næstsidste med den fantastiske atmosfære, som jeg fornemmer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:05
Tackar, har varit här vid sjön i 55år, nja inte hela tiden, men det var här jag tillbringade alla sommarloven
Gör fina bilder Peter med ett stort G! :)
Gillar att du fotat med skog/landskap och inte bara rakt upp mot rymden. Svårt att välja ut favoriter då många här är riktigt granna! Kul :)

Åh kul med lite vinterläsning också ;)
Köpte du Brutus bok förresten?
Svar från pdahlen 2020-10-21 20:08
Tackar, jo jag fick passa på nu när jag hade denna miljön runtomkring. Jo Brutus bok har jag fått, men jag har faktiskt inte bläddrat i den än. Funderar fortfarande i om jag ska den till en julklapp till mig själv :).
Joakim88 2020-10-21 21:01
Okej hehe, ja jag kunde inte hålla mig, den är skitbra rent ut sagt med fantastiska bilder. Sådana som man själv önskade att man kunde få :))
Riktigt fina astrobilder Peter! Och roligt att du lyckades med en bildsammanslagning, det funkar inte alltid ens på dagsljusbilder. Och nog tycker jag också sista bilden verkar vara en meteorit. Arianeuppskjutningar, kommer inte ihå,g men de skjuts väl upp långt bort, typ "Söderhavet" nånstans. en jättefina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-10-22 05:53
Tackar, ibland så fungerar det och man begriper inte varför. Så LR kan sätta ihop både vertikalt och horisontellt, har faktiskt också lyckats med båda i samma bild med en 8 bilder uppdelade i två rader, men det var ett landskap.

Ariane är den europeiska bärraketen, som skjuts upp från Franska Guyana, i Kourou. Färgskiftningen tyder ju på en meteorit om inte så var det rymdskrot från Ariane som gick i den banan
Fantastiska astrobilder. Jag gillar speciellt de vertikala bilderna men även den näst sista där man ser speglingen av Jupiter och Saturnus i sjön.

Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2020-10-29 06:58
Tackar, det gäller att passa på när förutsättningarna finns
Många stjärnskott ;) men gillar bäst första med 28:an.
Tycker det blir störande med alla prickspeglingar i vattnet.
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-10-29 07:01
Tackar, det blev en blandning med bilder, har ju inte så många med vatten i förgrund så fick passa på och testa lite olika