Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Örby ängar

Örby ängar ligger mellan Rydebäck och Råå, enbart några km från bostaden. Det ligger ett naturreservat här men jag har inte än gjort några längre turer på dessa ängar, men jag kan tänka mig att det kan vara något för insektsfotografering så jag får ta med makrot. Var där för några veckor sedan för att fotografera några fåglar i buskagen. 


Ärtsångare (Gærdesanger)
Järnsparv 

Postat 2020-06-02 10:00 | Läst 537 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stackning

Testade lite mer med Air Remote modulen och stackningsfunktionen. Modell blev ett Bulgurpaket som stod i ungefär 45graders vinkel. Jag uppskattar avståndet i djupled till 20-25mm från att texten startar till dess den slutar. Använde ett 90mm makro, bländare f/6,3. Mätte tyvärr inte upp avståndet till objektet, kanske var det 40cm. 

Pmax

Bilden ovan är med 9 bilder och steglängd +1, steglängden ser ändå ut att vara ganska lång, jag undrar om man inte skulle behövt någon mindre bländaröppning för att få full skärpa hela vägen. 9 bilder är max antal bilder och +1 är den kortaste steglängden. 

Bilden nedan är tagen med samma inställning 9 bilder med +1 i steglängd.

Pmax

I bilden nedan ser man tydligt hoppet i steglängd när +3 används. Jag tog tre bilder och det är endast två som syns här. Men bilden är intressant för den visar hur långt ett steg är, samt skärpedjupet i en bild.  Jag uppskattar att det hade behövts minst 11-12 bilder för att täcka in de 25mm med +1, att varje bild bidrar med ung 2,2mm i skärpedjup med f/6,3. Har man enbart 9 bilder så skulle man troligen ha haft bländare f/11 istället. Man ser också i bilden nedan hur långt ett +3 steg är och att f/6,3 har inte en chans att fylla ut det hoppet 

3 bilder steglängd +3

I bilden nedan så är det också 3 bilder men +1, här ser man att +1 bättre stämmer något bättre med bländare f/6,3

3 bilder steglängd +1

Slutsats, modulen ger en väldigt grov stackning, möjligt att 9 bilder med +1 och bländare f/11 skulle fungera på makrobilder. Jag vet inte heller hur avståndet styrs, om det är linjärt? Avstandsskalan på objektivet är ju inte linjär. Denna modul känns inte optimal, frågan är om det inte är bättre att göra detta manuellt istället. Har på en PC programmet controlmynikon och där sätter man en start och en stoppunkt och så delar programmet upp sträckan i lämpliga hopp. Får testa vidare. Kunde vara intressant att testa air remote också på landskapsbilder där avståndet är många hundra meter istället för 25mm

Postat 2020-06-01 05:25 | Läst 634 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6