Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Arresø del 2

 Jag var vid Arresø i tre dagar i rad, ungefär två timmar varje morgon. Dag två kan man nog säga var en mellandag, men gav ändå några upplevelser. 


En havsörn passerade förbi långt bort

Vad detta är för underligt fick jag inte klart för mig, men de svärmade över vattnet och har några långa spröt



Drillsnäppan här var riktigt trevlig, den flög och satte sig på en sten 6m bort och där gick den runt, titta på mig ibland och jag fotografera den ett tag, när jag hade en 40 bilder på den så tänkte jag att det fick vara nog, den stod kvar på stenen säkert i 10 minuter tills den flög över till andra sidan åmynningen där den troligen höll till.

När jag kommer hit på morgonen, så det första som händer är att ett antal drillsnäppor flyger iväg. Nu satt jag på min sten i två timmar , så utgjorde jag nog ingen större fara så de kom flygande till mig istället (från dag två hade jag iaf ett tunt sittunderlägg, men jag skulle haft två för stenen till ryggstöd var minst lika hård som sittstenen)


Det landade en sådan här utomjording på stenen bredvid, undrar om det var sådana som var ute och flög tidigare? 

Drillsnäppan igen, på andra sidan åmynningen. Det var en som bodde lite längre in i ån och när den flög förbi så kom denna som bodde på andra sidan också ut på en flygtur, så flög de lite fram och tillbaka och flög sedan tillbaka till sitt

Postat 2020-08-21 08:08 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Saturnus o Jupiter

Som mycket riktigt Jan påpekade vid förra fotograferingen så var Saturnus väldigt överexponerad så allt flöt ihop till en oval klump. Gjorde om fotograferingen igår och nu med helt andra exponeringsvärden, förvånansvärt låga för att vara astrofoto. ISO100, f/6,3, tid 1/3sek samt med D500 och 500mm motsvarande 750mm. Då kan man faktiskt se ringen runt Saturnus. Nu hade jag SAM stjärnföljaren monterat på stativet (fast inte igång vid denna bild nedan), så det blev inte så stabilt som det kunde ha blivit. Nu är jag frestad att sätta stativet så stabilt som möjligt och även montera på TC1,4 och se vad det blir. Det går säkert att höja ISO och ta på frihand också, men kan man hålla nere ISO så är ju det en fördel


Riktigt kul att man kunde få fram något sådant :). Bilden något beskuren :)

Såhär ser bilden på Saturnus ut innan beskärning, fastän jag har 750mm, vet inte hur mycket 1,4x till gör

Nedan Jupiter, den är mycket ljusstarkare



I bilden nedan så har jag dragit ner exponeringen vid redigeringen, bilden var med 1/3 sek men redan där överexponerad. Kunde vara intressant att fotografera Jupiter med lite kortare tid och se om man kan få fram något mer. Tar jag en serie bilder i snabb följd så borde jag också kunna stacka dessa. Denna gången använde jag exponeringsfördröjning istället för fjärrkontroll, så nästa gång får det bli fjärrkontroll och en snabb serie.

Postat 2020-08-20 08:18 | Läst 1113 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Arresø Danmark del 1

När vi är vid sommarstugan i Danmark så hör det till med några besök vid Arresø. 


Sävsångare 

Gråhäger

Skäggmes

Hej stora pippi, vad heter du, jag heter rörsångare 

En sådan liten irriterande fågel, tänker skäggmesen
Nu någon variant på arga leken 


Skönt äntligen ensam

Grönbena.
Normalt så är jag en vandrande fotograf, sällan jag sitter still. Men här på östra Arresø så är det i huvudsak kungsfiskaren jag är ute efter och den har tre möjliga fiskeställe.

Här där jag nu har satt mig i utloppet av ån, en 20m längre in i ån, om det är för blåsigt ute vid sjön eller i en liten vik i sjön 50m längre bort. Jag valde att sätta mig på en sten vid utloppet. Tyvärr såg jag bara kungsfiskaren flyga förbi en gång, så tyvärr inga kungsfiskbilder. Fördelen ändå att sitta still är att det kom fåglar och landade på stenen bredvid och de verkade inte så störda av att jag satt där. Dock började stenen kännas hård efter två timmar, en tidigare fotograf hade riggat upp en annan sten som ryggstöd, så det blev en stenfåtölj, men hård ändå

Här kommer två drillsnäppor (mudderklire), det har alltid vara många här. Såg också en vattenrallen (vandrikse), helt fritt i några sekunder, men blev för överraskad för att hinna ta några bilder.

Här är grenar som kungsfiskaren brukar sitta på. I de senaste åren så är det flera fotografer som fått bilder där hela kungsfiskfamijen flyger hit och sitter på grenen och föräldrar matar ungarna. En aktivitet som brukar vara ganska ”länge” en 20-30minuter, men det gäller ju också att vara där när detta sker.

Den bruna kärrhöken passerade, de har ju bo här varje år

Rörsångaren

Fiskgjusen har fått syn på något, tyvärr bakom vassen

Bättre precision här än i Utvälinge, napp på första försöket

På väg hem till Ølsted så stannade jag till vid dammen i närheten, gråhakedoppingen (gråstrubet lappedykker) var där som den brukade

Postat 2020-08-20 06:32 | Läst 663 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Pasta och med extra mums

Från rymd till lite mer jordnära. När vi var uppe hos dottern i Uppsala i somras så fick vi hemmagjord pasta, det var gott och såg inte så komplicerat ut, bara att blanda 100g durumvete och ett ägg så har man degen (för 2 personer). Så väl hemma så var det att beställa en maskin och sätta igång. Bilderna är från min första tur med maskinen, så det är mest fokus på matlagning här. 

Redo att sätta igång.....


Första momentet är att kavla ut degen, man går stegvis upp så degen blir tunnare för varje tur igenom


Så börjar det likna något, ser ju fint ut för att vara första gången. Sedan ner i kokande vatten några minuter

Första måltiden :) och med egna tomater

Jag provade också att lägga in köttsåsen inne i pastakuddar, dottern hade pillat in detta med gott resultat, men jag tyckte att det blev väldigt mycket pill med att fylla pastan, då bättre att ha såsen utanför. Men jag testade lasagne för några dagar sedan, det blev förvånansvärt gott, och enkelt.

Alla som har odlat squash vet att man nästan dagligen står med ett antal squash som man inte hinner äta upp i tid som det växer nya. Att göra falsk ostkaka måste vara det godaste man kan göra med några squash, smaken är väldigt lik äkta ostkaka. Här med en klick hemmagjord jordgubbssylt som frun har kokat ihop.

Receptet på kakan nedan

Postat 2020-08-19 06:04 | Läst 469 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Se upp

Perseiderna är ett meteorregn som är som störst den 12 augusti. Vi var i Danmark den 12:e så de första bilderna är därifrån, det är också lite mörkare där så inte så mycket ljusföroreningar Ser att jag skulle släckt i sommarstugan för det gjorde nog en hel del i bilderna att det var tänt, med ströljus i nedkant. Fick några streck men tveksam till om det är meteoriter?

Det är vintergatan som sticker upp vid granen och man kan också se Andromedagalaxen ungefär i mitten. Jag vet inte om detta är en meteor eller en satellit i bild. Var inne i appen och tittade och det skulle inte passera något satellit vid denna tiden men vet inte om samtliga satelliter är med i appen.

Detta skulle kunna vara en meteorit till vänster i bild, men kan vara något annat också. Jag såg iaf 3-4 st klara meteoriter men dessa var utanför bild, så det skulle isf vara några jag inte såg som kanske fastnade

Nedan bilder från kolonin i Helsingborg

Så mycket ljusföroreningar så man ser ingen vintergata här

Här är iaf något intressant som man ser i bilden ovan och nedan, det är Saturnus som är i den blå strålen och strax till höger är Jupiter

I bilden ovan ser man dessa tydligare

Här ser man Jupiter och dess månar

Detta är Saturnus, det var det bästa jag kunde få fram det är ju fotograferat rakt över Helsingborg så det är mycket ljusföroreningar, hade varit intressant att se hur bra det kunde ha blivit i bättre förutsättningar. Bilderna på Jupiter och Saturnus är fotograferade med 500mm, övriga är med 28mm

Postat 2020-08-18 09:28 | Läst 591 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa