Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Kometen Neowise

Tänkte jag skulle göra ett nytt försök med kometen, nu när den ligger lite mer västerut. De översta bilderna nedan är från den 31/7 ungefär 23.15.

Försökta hitta den med kikaren men lyckades inte denna gång se svansen, men tror mig kunna ana ”huvudet” några gånger, men det var inte lätt med kikaren denna gång.  Men jag visste ganska väl var den skulle vara och eftersom min tanke var att få med lite mark och använda kortare tele så blir det ju enklare att få med den på bild även om man inte är helt säker på var den är, med 70mm så fanns den med på de flesta bilder.

Kometen fanns mycket riktigt på bilderna men utan svans, detta beror nog mest på att den syns sämre (svagare), kanske lite också på att jag fotograferade något tidigare på natten samt att jag inte gick in i närbild med motsvarande 300-750mm jag använde förra gången utan använde 70 och 200mm. Nu får man visst vänta 6800 år tills den kommer tillbaka, vill man inte vänta så länge så skulle det bli något liknade om 20 år, det kanske passar oss bättre. 


på denna bild så är kometen den översta pricken precis över toppen av växthuset, en aning bredare än närliggande stjärnor och lite blådiffus. Tagen med FF och 70mm

här är det samma, den översta pricken i bilden i rak linje precis över toppen på växthuset. FF med 70mm

här också över växthuset, strecket till höger är ett passerande flygplan. FF 70mm

här har jag använt 200mm och beskurit något och här kan man tydligare urskilja kometen mot stjärnorna, däremot är det svårt att se någon svans. Hade ju varit intressant att testa med mer tele här.
Här använde jag också 200mm, men är inte beskuren som den 200mm bild som är ovanför. Kometen är den något bredare prick något till höger om busken längst upp i bilden

Nedan är de bilder jag tog den 17/7 något efter 24. Då såg man tydligt svansen både på bilderna och i kikaren, så ljussvagare har den blivit. I bilderna nedan så har jag ju använt mer brännvidd och det gör säkert något, men helt klart så har kometen blivit svagare för oss


ovan en bild med APS-C och 500 (motsvarar 750mm) samt något beskuren, den är 100 miljoner km bort, det kan man inte riktigt tro

Ovan en bild med 280mm (motsvarar 420mm)

ovan med 200mm (motsvarar 300mm)

Inlagt 2020-08-03 07:04 | Läst 233 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Informativ blogg! Jag var ute ett par nätter (19 och 21 juli) och letade efter Neowise i Norrköpingstrakten men hittade den inte. Däremot syntes nattlysande moln som jag aldrig sett dom förr så det var en fin upplevelse ändå. Man borde kanske ta nya tag, men sen jag läst din blogg inser jag att det inte är lätt. Översta fotona bra info, nedersta lyckade kometbilder!

(Läste din hemsida. Jag har slutat kånka på fotoväska. Skaffade en shopper med extra stora hjul, 25 centimeter, och drar grejorna i stället. Funkar i stan och även ute i terrängen om den är någotsånär slät eller det finns stigar.)
Svar från pdahlen 2020-08-03 08:54
Runt den 20/7 så borde du sett den tydligt med en kikare under Karlavagnen. Däremot var den svår att hitta med enbart en kamera, jag lyckades inte då jag också letade med kameran för högt upp, man skulle nästan ha objektivet horisontellt. Men nattlysande moln är inte fel, de har jag tyvärr inte sett än.

När det gäller kameraväska så tänkte jag i starten att jag skaffar en väska så jag alltid har med allt, så har jag allt på en plats. Detta har jag gått bort från nu, nu har jag oftast bara med mig det jag verkligen behöver.

Den stora väskan jag köpte till allt, den är nu enbart hemma för långtidsförvaring till fotoprylar jag inte använder.

Har en slingväska Thinktank Turnstyle för D500 och 200-500/5,6 samt att det går att lägga ner en 28/1,8 om jag skulle behöva en sådan.

Min andra väska är en Lowepro toploader, där jag har D750 70-200/4 och 28/1,8, samt något filter och fjärrkontroll.

Har sedan några andra axelväskor av Thinktank i olika storlekar där jag har extra anpassad utrustning som kan behövas för stunden, makro, ljus etc.

Ofta bär jag enbart med mig den väska som jag vet jag verkligen använder, det andra kan få ligga i bilen som backup
Måns H 2020-08-03 10:10
Tack för svar och info!

Då jag var ute var natthimlen så ljus här i Norrköpingstrakten att jag varken såg Karlavagnen eller Neowise. Delvis p g a "light pollution", delvis pga läget jämförelsevis mera norrut och säkert p g a mig själv - Christian Lindsten här i Östergötland lyckades!
Snyggt! Har bara haft moln hos mig så det blev inga bilder alls på den.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-08-03 17:33
Tråkigt, du får vänta tills den kommer tillbaka om 6800år och hoppas på bättre väder, kanske klimatförändringen kan göra något. Det har inte varit så många chanser här nere heller, men kanske 4-5 möjligheter
Jag förstår att kometen försvinner allt längre från oss, skulle gärna provat någon mer gång men det har inte blivit av. Instämmer i Måns kommentar, först bra info och så dina fina kometbilder, bra gjort! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-08-03 22:52
Tackar, jo den är svagare men kanske man kan kanske fortfarande se en svans om man tittar när det är som mörkast på en plats utan för mycket ljusföroreningar . Jans försök i Stockholm är kanske inte optimalt om man ser till ljusföroreningar, men vi får se
Vad trevligt, den syns ju faktiskt fortfarande där! Tog fram min skarpa kikare Leica 10 x 50 och ska spana lite senare när det blivit mörkare.. Jag tror att fastigheter norr om mig skymmer kometen, men jag är inte säker.. kikade lite nyss men det är för ljust fortfarande.. Bra bilder här!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-08-03 22:48
Skickade två bilder i mail som visar position i Stockholm kl 23.30. Gå efter Arcturus, den syns tydligast, som ligger rak i väster. Något lägre ner och något mer åt norr är kometen, är där det är markerat Coma Berenices på bilden. Lycka till.

Tack för kommentaren
Trevliga bilder här och visst var det rätt knepigt att hitta den. Tog några rutor 21/7 så jag drog iallafall mitt strå till stacken..fast kvaliten är ju inget man vinner pris för direkt ;)
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-08-04 11:27
Tackar. Det viktigaste är inte att vinna utan att delta