Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Kungsfiskaren i Jordbodalen Helsingborg, ännu mer

Det blev ännu ett inlägg med Kungsfiskaren :), jag var lite mer utmanade denna gång, alla bilder är med full zoom 500mm och med D500, motsvarande 750mm, tidigare var jag rädd för att den skulle ”flyga ut ur bild”, men det gick ju bra även med full brännvidd. 

Denna bild blev ju väldigt lyckad tycker jag. Jag lär mig lite mer varje dag med kungsfiskaren, den har en buske den ibland sitter i som är på samma sida som jag brukar gå, vid flera tillfällen har jag närmat mig denna plats och tittat över på andra sidan dammen där den brukar sitta och så har den varit precis framför mig istället och så sticker den iväg såklart. Nu har jag lärt mig detta så nu går jag försiktigt när jag rundar ett träd för sikte mot denna buske, denna morgon satt den där. Platsen är en av de bättre och mycket renare i bakgrund än den andra risiga platsen där den oftast sitter. Tyvärr var ljuset nästan obefintligt denna morgon så jag var inställd på en sittande bild med 1/320 som ändå gav ISO 2800, men precis när jag tryckte av så flög den och tack vare att den inte hade kommit så långt så blev kroppen ändå skarp fast vingarna fladdrade fullt ös, det blev då en av mina bästa bilder tycker jag


Här i nedre dammen så var det betydligt bättre ljus och tiden kunde sättas till 1/5000 och ISO låg mellan  1600-2500 så det var bra förhållande. Använde manuell fokus, tror inte att det går med AF med bakgrunden så nära inpå och det är otroligt svårt att ha den kvar i mitten av sökaren, har nog ingen bild där den är i kvar i centrum. Tyvärr var det på sin vanliga risiga plats, men bilderna blev bra pga att jag hade full zoom och att ISO kunde hållas nere


Ytterligare ett försök på den risiga platsen, nu var ljuset sämre så det blev 1/4000 och ISO på 5000, vilket jag hade AutoISO max på. Här var tanken att använda AF GrP och hålla inne AF off i starten och sedan släppa knappen när kungsfiskaren flugit en bit, men den stack iväg innan jag var fullt beredd, hade stått och väntat med avtryckaren i en 10 minuter, då den helt coolt satt och trimmade vingarna. Har nog inte hunnit släppt knappen här, så jag vet inte hur försöket blev, men bilderna blev OK, man ser dock att det är högre ISO. Har funderat på om AF on skulle vara lämpligt på detta objekt för att sätta fokus och vänta att trycka in AF till den har flugit iväg en bit

Inlagt 2020-02-14 07:33 | Läst 293 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Den översta är BRA!¨
- hawk
Svar från pdahlen 2020-02-14 13:42
Tackar, jo den var jag riktigt nöjd med.
Första bilden, oslagbar! Bra att du hade lägre slutartid av "misstag" om jag fattade din text rätt. För den blev riktigt bra. De övriga också men den första grym :)
Svar från pdahlen 2020-02-14 13:41
Inte helt av misstag, men jag hade gett upp att fotografera den flygande pga att ljuset inte räckte till några kortaste tider. Nu blev det ju så att den stack iväg när jag tryckte av, eller någon tiondels sekund innan. Nästa bild var för suddig så det blev en perfekt bild.

Så frågan är vad jag gör nu? Det är ju klart det är roligare med en toppbild än 50 som bara är bra. Så kanske skulle man försöka med något längre tider och få fler liknade denna. Man borde kunna programmera en serie i kameran så de första två bilderna tas med tex 1/500, nästföljande med /1/2000 och därefter 1/4000. Eller att man hade en funktionsknapp där man kan välja mellan två slutartider :)
Joakim88 2020-02-14 13:57
Så var det ja :)

Jag tycker att du ska testa med olika slutartider. På d7200 så kan man ju spara olika ”fotolägen ” alltså vad man har ställt in för olika slutartider,bländartal, iso med de två programmerbara lägena på ratten. Det borde finnas och finns garanterat på din D500. Då kan du ju ha en med lägre slutartid och den andra med kortare slutartid. Och så är det bara att vrida på knappen fram och tillbaka hehe :)

Har du riktigt tur så kanske den känner igen dig nu och vågar sig lite närmare och förhoppningsvis sätter sig på en gren där du vill ha den :)
Håller med, den första är riktigt bra! Undrar om den inte är utsliten snart.. jag menar kameran.. :-)
Hälsn!
Joakim88 2020-02-14 13:39
Han har ju två D750 på detta också ;)
Svar från pdahlen 2020-02-14 13:49
Först trodde jag du menade fågeln :), för jag har väl en 300-400 bilder på den nu från de senaste veckorna, så den tröttnar nog snart

Kameran är ju ett bruksobjekt och särskilt D500 blir ju lidande särskilt när det ibland rasslar på i 10bps. Tror den är uppe runt 40000 bilder nu på något år

Jo det blev ju väldigt bra med den långa tiden så man är ju frestad att ta mer sådant, men jag vet också hur svårt det är med alla andra bilder jag tagit med långa tider.
ehrsa 2020-02-14 17:26
Kanske jag menade fågeln också.. ser den inte lite blekare ut numera.. :-) Visst ja, ny redigering..
Hälsn!
ehrsa 2020-02-14 23:37
Peter, min Z50 är uppe i 21500 bilder, men nu blir det ett längre uppehåll.. skärmen på baksidan har lagt av.. upptäckte ett tydligt kabelbrott på den platta kabel som försörjer skärmen med ström och all annan info, kabeln ser nästan vikt ut, så att den har spruckit, men samtidigt så viks den aldrig när skärmen rör sig.. kanske den 'vikningen' fanns där från början.. jag har inte tänkt på det eller sett det.. alla reparationer hos Nikon brukar ta 5 veckor minst är min erfarenhet.. är det nya grejer så brukar det vara dåligt med reservdelar.. tur att man har fler kameror!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-15 09:39
21500, inte illa alls, det är väl hög bps som gör det. Jag har ställt ner min så jag ligger i normalläge på 5-6 bps, då brukar man kunna stoppa vid 1-2 bilder om man önskar någon enstaka och man har ändå en lämplig serietagning. Sätter jag den på 10bps på rinner rutorna iväg ganska fort och man har upp mot 1000 bilder i timmen.

Tråkigt med Z50, det är nog så att 5 veckor är rimligt för de brukar aldrig ha några reservdelar. Har bara lämnat in till nikon en gång och det var ett nytt makro jag köpte i julklapp till dottern. Vi upptäckte på julafton att AF inte fungerade så på juldagen åkte jag till MediaMarkt och ville byta det, nu hade de inget mer för de var en helt ny modell och så ville de inte ta tillbaka det heller :(. Så det gick till nikon och det tog nog en 5 veckor för några reservdelar hade de såklart inte
ehrsa 2020-02-15 12:16
Visst drar det iväg med exponeringarna när man har snabbtagning, jag har ju 11 bilder/sek.. Ja, det får ta den tid det tar med reparationen här men erfarenheten säger mig att det är knepigt med nya produkter som behöver repareras, det finns inga reservdelar än.. Hade samma problem med första 200-500 mm. där bländaren inte fungerade vid köldgrader.. där väntade Nikon på reservdelar i 3 månader som aldrig kom.. sen fick jag ett nytt objektiv! Tror att själva reparationen är enkel här, dom får helt enkelt byta skärmen med det tunna 'kabelband' som hör till, kanske det bara är nån enkel stiftkontaktanslutning inne i kameran för dom kablarna.. sen är det klart! Bara reservdelarna finns.. Ska bli lite kul att fota med FF-kamerorna igen! Även om det blir tyngre..
Hälsn!
Snyggt! Första bilden blev riktigt bra.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-02-14 13:53
Jo den är jag riktigt nöjd med, frågar är dock hur man upprepar detta? Tror att det gick så bra pga att jag tryckte av i princip innan den hade lyft, jag trodde att jag fotograferade en stillasittande men den hade lyft men inte hunnit få upp någon större fart, för nästa bild var för suddigt på kroppen
Motvalls kärring här då,hehehe..tycker bild 5 är den bästa. Blir nog snart hägervarning på kungsfiskaren,
alltså van med fotografer som i stockholmo..
Mvh/Gunte..
ehrsa 2020-02-14 17:24
Dom första Hägrarna lär ha kommit från Skansen och har sedan spritt sig.. kanske därför dom inte flyttar heller, dom är 'urbaniserade', liksom vissa av oss som bor här.. :-)
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-14 18:39
Gunte, va kul då tog jag ju inte den bilden förgäves :). Kungsfiskarna här är säkert mer vana med människor och hundar än på andra platser. Igår var det hundvandring runt dammarna, tror jag såg en 50-100 hundar på en timme, det verkar vara någon skolklass som var ute och vädrade hundarna
gunte 2020-02-15 14:19
Dom tyckte väl också att sen sjunkande kvalitén på allsången var skäl att flytta :))))
Sköna bilder du fått på Kungsfiskaren! Själv har jag inte lyckats få syn på den/dem än - måste nog börja smyga lite försiktigare ;)
Svar från pdahlen 2020-02-14 18:34
Om vi börjar längst västerut, vid nedersta dammen, vid bussgatan det går ett staket där. Står man på trottoaren så håller den till på längs kanten på vänstra sidan upp i linje med den lilla ö med ett träd som ligger i dammen. Ibland sitter den också i detta träd. Detta är det vanliga stället, det är typ en plastpåse som ligger vid strandkanten och det kommer också ut något dräneringsrör där.

Ett annat vanligt ställe är längst upp i nästa damm, oftast i slutet av dammen där det är några stora taxus på den högra sidan av dammen

Den är ju inte så stor så det är inte självklart man ser den utan hjälpmedel av kikare eller kameran.

Den brukar flyga mellan dessa huvudplatser, när den gör det så syns den ju tydligt
Johan Pihl 2020-02-14 18:51
Tack för all info! Nu vet jag lite bättre var det är den brukar hålla till. Ska ta med kikaren nästa gång, så ska jag nog hitta den. Jag har fått för mig att de håller sig framme främst då det soligt? Men jag har kanske fel? Möjligt man kan gå upp dit och få syn på den redan i helgen, även om det ska vara mulet.
Svar från pdahlen 2020-02-14 19:23
Multet och blåst har inte varit något problem iaf, det har det ju varit alla dagar förutom idag :). Det ska väl regna i helgen har jag för mig, att jämföras med idag som var en av de finaste dagarna i år
Johan Pihl 2020-02-15 13:01
Ja, fredagen var ju som en skön vårdag - härligt :)
Men det har även varit några andra soliga dagar tidigare i feb, dock blåsigt.
Ska försöka hinna upp till Jordbodalen idag och leta efter Kungsfiskaren. Ska spana extra noga på de ställen du tipsade om. Imorgon ska det ju regna.
Johan Pihl 2020-02-15 17:21
Idag fick jag äntligen se den. Det var där som du beskrev, i den översta dammen, vid den lilla ön med tre träd på. Den satt på en gren ungefär där vattnet forsar ner, och spanade efter föda. Sen flög den längs dammen och satte sig längre ner där dammen slutar nästan vid vägen. Och sen tillbaka igen, och sen hörde jag ett plask, och det var den som dök efter föda. Den kom upp och försvann sen. Kanske den fått tag i nån liten fisk.
Även om allt var över på ungefär en minut, så var det en upplevelse att få beskåda, och jag hoppas på att få se den fler gånger framöver. Tack för att du tipsade mig om var den håller till!
penke62 2020-02-23 13:00
En får tacka för en väldigt ackurat beskrivning av läget. Jag har promenerat runt de dammarna i över trettio år, till och från, utan att se den. Nu gick jag ner till bussgatan, tittade ut mot ön, och där satt den.
Ytterligare en bock på min bucket-list.