Månen, Jupiter och Saturnus

Några bilder från förra veckan, de flesta tagna på frihand och korta tider, även Jupiter och Saturnus är så ljusstarka så att man får fotografera dessa med korta tider för att de inte ska bli överexponerade 


månen hängde över grannhuset så jag tog med huset också i en bild 

Jupiter en beskuren bild från bilden nedan

Fastän jag använde ekvivalent brännvidd på 1050mm så blir inte Jupiter större än så här. Jag har nu köpt en T2 adapter till tubkikaren så jag ska prova att använda den och får mer brännvidd. Jag testade tubkikaren på Saturnus och jag kunde se ringen i kikaren och det gör man inte i kameran, sedan är ju frågan hur kvaliteten blir på bilder man tar via tuben.

Här kan man se månarna runt Jupiter, för att månarna ska synas så får man ta in mer ljus och överexponera 


Här Saturnus med sin ring, tagen på frihand och 1050mm

Här en till på Saturnus.

Egentligen tog jag en snabb serie med bilder 10-20 st på några sekunder, för jag hade hoppats att jag skulle kunna stacka dessa, men det gick varken i PS eller i Sequator. Eftersom jag hade exponerat efter Saturnus och Jupiter så fanns det bara dessa små prickar på bilderna (se den obeskurna bilden) och det räckte inte för centrering enligt programmen. Undrar om inte PS angav att den behövde 40% bildinformation och Sequator sa att det var för få stjärnor och eftersom det inte syns några i bilden så stämmer ju det. 

Inlagt 2021-10-01 06:26 | Läst 469 ggr. | Permalink
Ja, det är fint att kunna ta sådana bilder, särskilt Saturnus. Bara tagit månbilder själv, men det är ju lätt med teleobjektiv, fascinerande med denna stora stenkula hängande på himlen, pepprad med stenblock fån rymden.
Svar från pdahlen 2021-10-01 19:30
Tackar, både Saturnus och Jupiter är väldigt ljusstarka så det är samma som månen att man måste hålla ner exponeringen. Problemet är att de är så rysligt små, man borde ha en brännvidd på en 4 m
Bilderna på månen är superfina. Jag beundrar din envishet att hitta lösning och fånga fler motiv från rymden... Spännande att följa, även om jag begriper inte så mycket ;)
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2021-10-03 06:52
Tackar, kul att prova på något som ger en utmaning.
Jättekul att se våra grannhimlakroppar så här. Kanske måste prova själv någon gång! Jag har sett Jupiter och månarna samt Saturnus genom teleskop, men det är ju kul att ha bilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2021-10-03 06:57
Tackar, prova att ta lite bilder, både Jupiter och Saturnus är ju så ljusstarka så det är egentligen bara brännvidden som är ett problem