Melby Overdrev del 2

Fortsätter med bilder från Melby Overdrev i perioden 13-15/8, nu blir det fjärilar och annat smått


Mindre guldvinge 

Denna spindel ser lite speciell ut tycker jag, ser ut som ögonen sitter på armar, men det kanske inte är ögonen man ser? 

mer guldvinge, denna satt villigt i några minuter för fotografering 

blåvinge 

så kommer myrorna 

kommer med något byte 

ännu ett byte 

här en närbild 

Inlagt 2023-09-26 05:58 | Läst 274 ggr. | Permalink
Mindre guldvinge i ljung blev mycket fint, i synnerhet andra bilden och blåvingen som kikar fram på bild 10 och 11. Bra skärpa på myrorna. Det tycker jag brukar vara svårt för de rör på sej hela tiden, flitiga som de är.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2023-09-26 15:38
Tackar, jo myror är lite trixigt, jag tar ju många det är kanske 200 exponeringar för att få ut kanske 10 och så väljer jag tex som här där det var ett litet hinder de skulle över
Myrornas värld är spännande det visar dina bilder. Trevligt inlägg med fina bilder.
Svar från pdahlen 2023-09-26 15:38
Tackar, det är kul att fotografera de små liven
Läckert! Klubborna fram på spindlar vet jag inget om, det är ett mysterium, annars står det en del här, som jag ännu inte orkat plöja genom https://sv.wikipedia.org/wiki/Spindlar. Myrorna som går över pinnen är en fullträff, bra gjort!
Svar från pdahlen 2023-09-26 15:43
Tackar, den på Wikipedia verkar vara välskriven, får ge den en titt en regnig dag. Det var något enklare att fotografera dem över hindret, myrorna är ju sådana så att de går ju över pinnen på kanske 5cm lång istället för att gå runt
aasaboe 2023-09-27 22:20
En genväg till spindlarnas konstiga "ben": https://sv.wikipedia.org/wiki/Pedipalper
Vibybo 2023-09-28 06:40
Tack Christer!!!
Svar från pdahlen 2023-09-28 17:28
Tack Christer, nu vet jag vad det är
Känslan blir att skärpedjupet blir lite för kort här.. nästan inget blir skarpt! Kanske det inte gick att fota 'vettigt' med ett längre skärpedjup..? Fortfarande inga 'Myrlejon' på denna plats, känns som det borde finnas med tanke på sanden i bilderna..!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2023-09-26 15:52
När det gäller fjärilarna så har jag nog medvetet valt största öppning, brukar köra med så kort skärpedjup som möjligt för att få in lite mer konstnärligt utseende, brukar ju försöka få ögat skarpt iaf. Några av fjärilarna har jag också lagt in ljung eller gräs i förgrunden för att softa ner ytterligare. Spindeln var helt hopplös att fotografera för den rörde sig i vinden. För myrorna tror jag att jag ökade djupet något för det är annars för svårt att få något skarpt när de springer igenom bilden. Jag har tittat efter gropar efter myrlejon men är inte säker, tror de jag har sett har varit mindre, kanske 3-4cm diameter
ehrsa 2023-09-26 17:11
Aha, 4 cm, på gropar kan nog vara rimligt som jag minns det nu, kanske kan dom vara både mindre och större, tror jag.. Det är väl 2-3 årtionden sedan jag själv såg några sådana senast..
Fina närbilder för det är rätt svårt att få till skärpan på dessa små djur!
Svar från pdahlen 2023-09-26 15:53
Tackar, på vissa har jag medvetet valt ett kort skärpedjup och är det lite vind så hamnar man ibland lite utanför.
Snyggt och intressant från den "lilla" världen. Myran med byte blev häftig.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2023-09-28 17:29
Tackar, man får se mycket i den lilla världen som man inte få se utan ett makro