Nikon Z6II

Några första intryck av Nikon Z6II. Det råkade bli en Z6II i veckan, tänkte se om spegelfri har utvecklats sedan min Nikon V1. Den manual som följde med vara bara halvfärdig (nästan inget om menyn och inställningar), började därför läsa manualen för Z6, men det visade sig att allt i inställningarna inte stämde med variant II, men hittade en komplett manual på engelska (800 sidor). 

Några första intryck:

Den känns ganska gedigen, mindre plastig än D750, men med adapter väger de ganska lika. D750 har bättre plats för lillfingret vid greppet.

Har testat kameran till mer statiska fåglar med 200-500. Har också testat närbilder med Tamron 90VC makro samt Samyang 135/2, fungerar fint med dessa objektiv. Vid makro gillar jag att man kan förstora upp sökarbilden med +, jag har också lagt + på filmknappen så att man snabbt kan nå den vid  manuell fokus. Har också lagt på markerade konturer i skärpa så syns det ännu tydligare vilka delar som är fokus, även fokuspunkten markerar grönt när den är i fokus, så för manuell fotografering så finns det många fördelar med Z6 att man får denna hjälp i sökaren.

Jag har anpassat ”i” knappen för att ha de funktioner som jag själv oftast vill komma åt, man ser vad man gör i ”i-menyn” i sökaren. På Fn2 knappen finns AF just nu och på Fn1 har jag lagt markering för motivföljning. För flygande fåglar så tänker jag prova wide-s, autoAF djur samt autoAF med motivföljning, men inget av detta är testat än. 

Z6 har ytterligare en variant på USB kontakt, så med fyra hus jag använder så behöver jag tre olika USB-kablar. Man ska visst kunna ladda batteri och driva kameran via USB, men det verkar inte gå med den medföljande USB kabeln om jag har förstått det rätt från manualen, och den kabel Nikon hänvisar till ser ut att ha USBc i båda ändar. Hade hoppats man kunde driva kameran med en powerbank, men får titta mer på det. Lite synd också att USB anslutningen som man oftast ska till ligger högst upp så man måste lossa hela gummiflärpen, inte individuella luckor som på mina DSLR.

Om man väljer att ha visning av tagen bild enbart på skärm (inte sökare) så visas ingen tagen bild alls, i den konfiguration jag valt, med att enbart ha sökaren på. Men väljer jag visningsbild på både sökare och skärm, då visas den även på skärmen, riktigt konstigt utan någon logik. 

Jag har lagt AF lås på AF on knappen och istället lagt AF punkt reset på mittpunkt på joysticken (flyttar punkt till mitten). Standard är AF lås på joysticken men har från D500 sett att man lätt flyttar mittpunkten om man använder centrum till något sådant, då tänkte jag det var bättre att lägga reset där

Det som retar mig mest just nu är att sitter man och tittar i sökaren så slocknar den efter stand-by tiden på 30sekunder. Man kunde ju tycka att om ögonsensorn var aktiverad när man tittar i sökaren så skulle den ha igång sökaren. Det är ju inte omöjligt att man sitter och väntar ut en fågel, eller fjäril etc att den ska flyga i upp till 15 minuter, då tråkigt att den sökaren regelbundet stängs av,  man får då antingen ändra tiden för avstängning eller hålla fokus igång hela tiden, men det drar ju ännu mer på batteri.

Stativfästet får inte plats på kameran om man använder FTZ adaptern, sätter man fästet på adaptern så får man en något vassare grepp med vänsterhanden då handen tar i kanten på fästet.

Men i stort så är jag nöjd, den kan säkert till fullo ersätta D750 (som är tanken), ska bara testa den som astrokamera också, ytterligare en positiv funktion är att maxtiden inte är 30 sekunder utan 900sekunder, kan vara bra både med ND filer och astrofoto.

Man är ju mer tveksam till att den skulle kunna ersätta en D500, men jag ska testa lite flygande fågel så får vi se. Något man saknar från D500 är att man kan trycka in en Fn knapp och ändra fokusmode, dvs snabbt skifta mellan en punkt till något bredare. Något positivt är att man kan se i sökaren när man hamnat utanför ISO området, då sökarbilden blir ljusare eller mörkare om man hamnar utanför autoISO området.

Brus vid höga ISO ser bra ut, om jag granskar mina jpgbilder, ja just det jpg!

Det visade ju sig att det inte hjälpte med prenumeration på LR för den kunde inte ta rawfilerna från Z6II, och inte hjälpte det att jag försökte med DNG. Jag hade bara ställt in RAW+jpg normalt, så där har jag förlorat en hel del kvalitet på jpg.  Kanske går det att använda Nikons Capture NX-D och konvertera rawfilerna där till tiff eller något och ta in dessa i LR, får titta mer på det. Annars är det väl att vänta ut Adobe.

Uppdatering, jo det gick fint att göra en batchkonvertering med NX från Z6II raw till TIF 16 bit filer. Har sedan läst in TIF filerna i LR, borde vara bättre att göra så än att använda jpg filer.

Nedan några bilder direkt från kameran, tagna i verkliga livet. Jag får göra några nya uttalanden när jag fått sett vad rawfilerna går för


ISO 5600

ISO 10000

ISO 6400

ISO 6400

ISO 5600
Bilderna ovan ser bra ut tycker jag. Nedan är det hårdare ISO stress test


ISO 45600

ISO 22800

ISO 12800

ISO 10000
ISO4000

Nedan några bilder i jämförelse med D750, notera att Z6II är jpg från kameran och D750 är redigerade raw bilder


ISO2500

ISO 12800

ISO 51200

ISO 51200

ISO10000
ISO 4000

Nedan D750


ISO 9000

ISO 2000


ISO12800

ISO 9000
ISO3600


nedan en bild med 135/2 där färgmarkeringen för skärpa visade sig i mitten av skalan på stativfästet
Tamron 90 makro med fokus på spetsen 

Inlagt 2020-11-29 15:49 | Läst 2281 ggr. | Permalink
Ja se där grattis till nya kameran. Gärdsmygen är så söt och tycker det ser bra ut.
För mig blir det ingen, av olika skäl och ett är restskatten.
Fick dessutom väldigt dåligt inbytespris...så väntar . Tänkte ju bytt system men behåller mina objektiv och köper en kamera senare
Svar från pdahlen 2020-11-30 06:29
Tackar, jo det kommer säkert att bli bra. Det finns både för och nackdelar mot en DSLR, det gäller att använda den där föredelarna överväger, bl.a i närbilder så tror jag den blir riktigt bra
Ja Grattis igen det ser ju bra ut det här eller :)
Nu ser jag knappt någon skillnad på dina höga monster isotal och de lite lägre från mobilen men visst ser det bra ut.

Kul att läsa vad du tycker om kameran hittills :)
Svar från pdahlen 2020-11-30 06:38
Tackar, jo tror det ser riktigt bra ut. Gäller nog att undvika nackdelarna och istället dra nytta av fördelarna. ISO prestandan ser riktigt bra ut, men det är lite svårt att bedöma ur jpg bilder ur kameran, de ser ut brusreducerade ut, har nu fått omvandlat rawfilerna till tif, hoppas att de ger bilderna mer rättvisa
Det blir nog bra det här Peter! Bra 'hög-ISO bilder dessutom, sånt gillar man den här årstiden.. Dina beskrivningar låter snarlikt min Z50.. Men jag har inga problem med att sökaren ev. slocknar för snabbt, det har aldrig varit nån 'issue'.. reservbatteri är alltid bra att ha med, mina väger väldigt lätt jämfört med t.ex batterier till D750. Har du 'Pinpoint' till AF-S? Då blir det 'typ' endast en fokuspunkt igång, och man kan träffa helt rätt på 'sittande fågel' där AF-C inte klarar att ta sig förbi ev. grenar, har använt det vid flera tillfällen! Jobbigt när inte redigeringsprogrammen klarar 'nya' RAW-filer.. alla kameror borde ha samma typ av RAW-filer!

Det verkar i alla fall som om du kan få 'bättre' hög-ISO bilder med den här kameran! Men sen är det nog alltid 'bättre' objektiv (optiskt) som ev. kan förbättra bilder! Så känns det med mitt nya 300 PF. Rent optiskt så är det troligen det bästa objektiv som jag har och har haft, hittills!

Använder även U1 och U2 på programväljaren rätt mycket, där jag kan spara ner 'favoritinställningar' för t.ex fågel mot 'normalmörk' bakgrund U1), då blir allting rätt från början när jag går ut, med slutartider och alla annan inställning, sen ändras ju det under promenaden man gör, men har man villat bort sig' bland alla inställningar så är det bara att stänga av kameran och sätta på den igen så kommer 'grundinställningarna' tillbaks..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-11-30 06:49
Jo det blir säkert bra. ISO prestandan ser bra ut, tror att man kan få bättre skärpa ur de hög ISO med rawfilerna. Har nu lyckats omvandla rawfilerna till tif med Nikons NX, ska snart testa detta.

Jo jag har pinpoint, men har inte testat det än.

Kom på att jag tog 790 bilder vid första fototuren i jordbodalen och batteriet visade runt 60% kvar, så det verkar ju lovande. Tror att de 390 bilder för en batteriladdning inte är min typ av fotografering där 390 bilder är en halvtimma för mig.

Trodde nog att Z6 och Z6ii skulle gå under samma rawstandard men icke, men jag får använda nikon NX under tiden och få ut tif.

Jo ett 300pf vore fint som nästa köp

Har aldrig använt U1/U2, får fundera om det hjälper mig till något.
ehrsa 2020-11-30 12:50
U1 eller/och U2 är riktigt bra! Jag vet vilka 'grundinställningar' jag helst alltid vill ha när jag går ut för att fota fågel och det gäller även 'grund/speciainställningarnal' för sökaren.. allt ryms in i minnet för U1 eller/och U2, finns direkt under 'formatera minneskort' i menyn på min Z50. Tror det mesta är lika i menyerna på Z6 och Z50, kanske är samma på Z6 II. På min Z50 så räcker ett batteri till c:a 1500 bilder utan att ha avstängd skärm, det är bra! Men ofta tar man ju bara upp kameran och fokuserar på nått (som en kikare) utan att ta någon bild, då drar det ju också ström och ev. tagna bilder blir ju då färre så klart.. I ditt fall som mest fotar fågel och kanske en del makro så skulle jag spara ner inställningar för 'fågel' på U1, och kanske inställningarna för 'makro' på U2..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-11-30 19:17
Har programmerat U:na

U1, i rörelse 1/1000 och Wide-s och AF-C
U2, i mindre rörelse 1/250, en punkt, AF-C
U3, statiskt, 1/250, en punkt AF-S

Allt övrigt samma, får se om det kan fungera
Fina bilder och grattis till nya kameran. Är själv lite småsugen på den nya "II" modellen.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-11-30 07:56
Tackar, den ser ut att fungera riktigt bra på det jag har testat. Men flygande fågel kommer nog bli en utmaning, men det får vi se. Tycker det är synd att man inte har behållit möjligheten från D500, D850, D5, att kunna sätta en AF mode på Fn knapparna
Grattis till nya kameran och det ser ju bra ut i detta första test. Eftersom det är en Nikon orkade jag inte ens läsa all information du tillhandahåller, men det är säkert av stort intresse för andra Nikonanvändare. Vi köpte en ny skärm med hårdvarukalibrering till min dator. Det får räcka för ett tag framöver.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-11-30 07:57
Tackar, jo en bra skärm är bra att ha.
Hej Peter.
Grattis till din nya kamera. Jag hade nog stannat med NIKON också om de hade gått lite snabbare ut ur starthålen.
I DK har du rätt till en bruksanvisning på danska. Jag fick dem till både mim D300 och min D700 när jag begärde dem. En gång när vi fick ny TV sa återförsäljaren att jag kunde ladda ner den från nätet. När den var 42 sidor lång sa jag till honom att han kunde göra det - och det gjorde han!
Med många vänliga hälsningar och god natt från Roskilde.
Svar från pdahlen 2020-11-30 08:03
Tackar, tror de haft/har något liknande med instruktioner i Sverige, men de senaste åren har de enbart skickat med en komma igång instruktion och så får man läsa resten på nätet. Till denna kamera skickade de med 3 böcker i ett tiotal språk, men det var enbart en komma igång instruktion, det är första gången jag sett något sådant från Nikon det brukar vara hela manualen. Nu fanns inte heller hela manualen för nedladdning på Nikon Sverige utan jag fick välja att ladda ner manualen från England. Den kommer säkert att översättas till Svenska också men de har väl inte hunnit med.
Grattis till nyförvärvet och det blir kul att följa dina vidare upptäckter för det verkar som den nya versionen har en hel del nyheter. Men det du visat här bådar ju gott för det var ju mycket fina bilder och med jättehöga ISO:n
Så lycka till och
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2020-11-30 19:24
Tackar, det som skiljer Z6 och Z6II, är dubbla kortplatser, möjlighet för riktigt batterigrepp, dubbla processorer, snabbare uppdatering av sökarbilden, längre slutartider, bättre buffert, samt förbättringar för video