Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Ringand

Det har rapporterats en stationär ringand (hane) strax utanför Helsingborg. Ringanden är en dykand från Nordamerika som är sällsynt i Sverige, den har dragit till sig ett stort gäng ornitologer också. Den är lik en vigg men utan tofs och mer grå på sidorna.

Jag såg den faktiskt inte när jag var där, utan fotograferade i blindo, fick lite riktning från några med tubkikare, men eftersom den dök och var borta ibland så var det inte lätt att hitta. Min kikare 8x och kameran med 500mm hjälpte inte att urskilja en ringand från hundratals andra änder en 100m ut i vattnet. Var även där nästa dag med en 12x kikare, men det var lika svårt med den.

Hur som helst, jag kom hem med 300bilder, jag sökte i tiden där några med tubkikare hade sett den. Efter att ha granskat en 50 bilder så hade jag hittat den på fyra, jag tittade inte igenom resten, det var inte så kul att granska alla dessa.

Ringanden är den med två vita ränder på näbben. Bilderna är kraftigt förstorade kanske 5-10% av originalbilden.tog med en bild från dag 2 också, den var med i den serien jag tog, denna gången ett färre antal bilder 50st och den var med på två

Inlagt 2019-12-22 07:13 | Läst 568 ggr. | Permalink
Inte lätt att hitta den bland alla dessa nästan lika fåglar.
Är absolut inte fågelskådare än mindre kännare men lite nördigt är det väl? ;))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-12-23 09:41
Nä, det var inte lätt att se den, man behövde en tubkikare på stativ. Jag har en 12x kikare också men det blir ganska skakigt så att urskilja linjerna på näbben gick inte, fastän jag nu vet jag jag stod och tittade på just denna and på den sista bilden. Det kan nog bli extremt nördigt det här, jag tar hellre en vacker bild än att få en ny art som tex denna ringand som är nästan omöjlig att få något vettigt ut av, men det är kul att samla arter också.