Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Sandön/Utvälinge 23 augusti 2020

Fortsätter med uppsamlingen av bilder från Utvälinge, nu har jag kommit till den 23 augusti, frågan är om jag någonsin kommer ikapp. Detta året måste sätta rekord på antal bilder, kan det vara hundratusen? vi får se när bokslut görs, men inga större husrenoveringar och mycket hemester ger ju en hel del fototid


möttes av några sädesärlor på gångbron ut till Sandön 

många grågäss samlade 

en grönbena och en rödbena 

ännu mera grågäss, med kullaberg i bakgrunden. Kullaberg satte besöksrekord i somras av alla som hemestrade i NV Skåne  

storspov 

skrattmås 

starar

Svanfamilj utanför Sandön 

Storspov 

Havstrut 

denna ungen satt ensam ute på fältet, det var ganska långt ut så jag såg bara något svart, som visade sig vara en brun kärrhöksunge

intressant för flera kilometer längre bort satt en ny klump längs vägen, som visade sig vara en vuxen brun kärrhök 

Inlagt 2020-09-20 06:18 | Läst 197 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Då har du fotat för mig också då, jag har nog aldrig fotat så lite en sommar som detta år, men kanske att inspirationen har fattats lite pga. allt mitt strul med datorn och jag inte har kunnat redigera som jag velat.
Jag är ju svag för kort skärpedjup så jag gillar ju dom på sädesärlorna. Gässen mot den mörka bakgrunden blev snyggt och alltid fint att få se kärrhöken.
ing-marie
Svar från pdahlen 2020-09-21 07:14
Tackar, hoppas verkligen att du får din dator snart och året är ju inte slut än, så du har chans till en nytändning
Många fina bilder är det som vanligt och en del sticker ut lite extra och det är bilden på den Bruna Kärrhöksungen annars är jag lite förtjust i bilderna med massor av flygande fåglar som Grågässen t.ex.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2020-09-21 07:12
Ja kärrhöksungen var den jag uppskattade bäst här, kul att få en sådan bild det är inte många månader de är flygdugliga tills de ska flyga ner till Afrika, undrar om de vet hur långt de ska flyga?
Intressant men roligt när tid finns och lust inträffar samtidigt. Kullaberg är otroligt fint så förstår det.
Bruna kärrhöken fångade min blick här lite extra.
Svar från pdahlen 2020-09-21 07:10
Ja det var extra kul med de sittande kärrhökarna, det är nog annars en fågel som man oftast bara ser flygande. Kullaberg har varit riktigt populärt, för populärt har många tyckt när inte parkeringarna har räckt till och trångt på vägen dit ut. Det var även diskussioner att hålla nere antalet besökande för att spara på naturen där ute
Jag tror inte det är någon som är så produktiv här bland bloggarna som du är. Jag missar nog ändå ett och annat inlägg. Grågässen med Kullaberg i bakgrunden gillas extra. Storspoven i vågorna och kärrhöksungen också.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-09-21 07:06
Tackar, jo i år har det varit extra mycket foto. Men det är första året som pensionär som jag inte har byggt om eller renoverat hus, något ska man ju göra :)
Förstår att du inte hinner med att publicera allt.. Det går inte att publicera allt.. du kommer gå in i väggen om du ens försöker det! Bilderna måste ju redigeras också.. Tycker man om att fotografera så många olika motivområden som du gör, då blir det mer än ett heltidsjobb.. på riktigt! Dessutom 'arbetar' du ofta under 'obekväm arbetstid, med tidiga morgnar och sena kvällar.. sånt sliter även om man tycker det är kul! Har du någon återhämtning alls efter alla dina tidiga morgnar? Sånt tar längre tid än man tror! Det är många människor som blir utbrända trots att dom har hur roligt som helst.. det kan nog hända även för en hobbyfotograf som försöker 'fånga' allt.. Du måste nog begränsa dig rejält är min 'amatöranalys' av problemet..
Hälsn! 'Hobbypsykologen'.. :-)
ehrsa 2020-09-20 13:15
Ett tillägg, 'Gråtruten' här borde ha gråa vingöversidor för att vara en Gråtrut... Har truten svarta vingöversidor som här så är det antingen en Silltrut om den har gula ben, eller en Havstrut (den största truten) om den har köttfärgade ben, den här ser ut att ha köttfärgade ben!
Svar från pdahlen 2020-09-21 06:53
Tackar, och du har troligen rätt i din psykologiska analys, man ska vara lite försiktig. Har alltid haft mycket energi och gör oftast allt fortare än många andra, så var det på jobbet och även nu som pensionär. När vi fick kolonin som skulle totalrenoveras så stod grannarna och gapade för det var som en tornado gick fram och på några månader har vi renoverat huset och anlagt en helt ny trädgård. Men det är rätt man ska vila för att tanka batterierna. Jag fotograferar oftast en timma per dag så det finns utrymme till vila och utspritt så är redigeringstiden mindre, fast jag lägger dessa på mulna dagar så redigeringen kan vänta en vecka eller mer beroende på vädret, så kan det bli 2-4 timmars redigering. Men jag hinner nog gå igenom 500-1000 bilder i timmen, för medelvärdet är då att 50-100 redigeras och kanske 20 går till blogg. Nu hade jag tre kvällars astrofoto i förra veckan och dessa tar längre tid att ta och redigera, var uppe i 100sekunders exponering per bild. Håller också på med titta på andra sw för astroredigering.

Tack för korrigeringen av gråtruten, hade fått för mig att gråtruten hade röd fläck, det visade ju sig att det har nog alla trutar :). Det är säkert havstrut för de har de köttfärgade benen och inte gula
ehrsa 2020-09-21 11:32
He he, har förstått att du har ett högt tempo på allt.. Bättre med färre och bra redigerade bilder än tvärtom.. Spar du alla dessa bilder dessutom? Det måste tugga iväg rejält med hårddiskar.. vem ska orka titta på alla dessa bilder framöver? Jag fotar ju också hyfsat mycket med bilder, men slänger väldigt många också! När RAW-bilderna är redigerade (de bilder jag vill spara) så slänger jag till 99% RAW-filerna, kvar blir de bilder som blev bra efter redigering och är då i JPG format, det känns hur bra som helst att göra så! Alla mina bilder någonsin ryms till 2/3 på en 3 Tb. extern hårddisk, som jag för säkerhets skull har 2 likadana av. Datorns hårddisk fylls bara av tillfälliga mappar med bilder medans redigering pågår, sen raderas de mapparna.. Jag upplever att om man håller ner 'fyllnadsgraden' på hårddisken på 'redigeringsdatorn' under 50% så är den fortfarande rätt snabb, men fyller man hårddisken mer än så blir också datorn trögare.. Använder numera gärna en extern hårddisk för tillfällig lagring tills bilder/mappar ska redigeras, inte förrän då tar jag in bilderna till datorn.. Tror bilderna vinner på att hålla ner 'farten' lite.. Det är ju trots allt ett 'hantverk' det här med foto, igenom hela 'processen'.. Från komposition till sista skärpningen.. Det går inte att stressa fram en 'bra' bild.. men det går att göra en riktigt bra bild av en högst medioker 'grundbild' om man redigerar fint! Kör på Peter, men långsammare.. :-) Själv kan jag ibland tycka att det blir för många bloggar om jag gör 2 i veckan.. andra gör flera bloggar per dygn med bara nån enstaka bild.. har aldrig förstått det! Men vi är ju olika.. Själv orkar jag inte kommentera en hel del bloggar när det är bara en bild, om det inte är nått 'sensationellt' då..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-09-21 16:13
Har hittat en bra funktion i LR att om man poängsätter istället för flaggar vid urval så kan man välja ”ej poängsatt” och sedan radera dessa. Så efter min första granskning åker nog hälften av bilderna. Resterande rawfiler som är kvar flyttar jag från interndisk till externdisk när är klar med redigeringen. Har nu en extern disk per år för rawfilerna, 1 TB räcker. De exporterade filerna har jag back-up på men inte rawfilerna. Ibland ser jag baserad på erfarenhet :), att man kan göra bilden bättre och då redigerar jag om gamla bilder. Jag brukar göra en bästa mapp från året och det är i huvudsak de bilderna som lever vidare.

Bloggen är ett utmärkt minne, om jag tex skulle ta massa rymdbilder som skulle vara på en disk så skulle jag inte ha en aning om vad det är jag har tagit bild på, men nu kan jag gå till den bloggen och se vad jag har skrivit om bilden. Samma gäller fåglar och annat som är artbestämt, att det är bra att man kan gå tillbaka och se vad var det nu det var. Är lite dålig dock att länka till datum, ska bli bättre på detta så att jag snabbare kan hitta rätt blogg när jag sitter med en bild.
Hehe ja du har nog vart ute och fotograferat mer än mig ;)
Fin serie som vanligt :)
Är D500:ans slutare slut snart kanske? ;)

Ser att du fick en hel familj av kärrhökarna också, kul :)
Svar från pdahlen 2020-09-21 07:04
Tackar, det var kul med kärrhökarna, undrar om de var på väg att flytta? för de var nog 2-5km från havet. Konstigt också att ungen var några km efter föräldrarna om de nu hörde ihop, men den kanske inte orkade flyga så länge och föräldrarna fick sitta och vänta längre fram :).

Jag vet inte hur det är med antal exponeringar, brukar kolla det vid årsskiftet, men en väldigt grov gissning är att D500 har kanske 70000 och den äldre D750 kanske 100000 men det kan vara något helt annat också, man får se till nyår :).
Joakim88 2020-09-21 12:03
De är förmodligen på väg att flyga söderut och rastade/letade föda. Såg ett par en ung och en hona som satt på en färdigtröskad åker för någon vecka sedan precis som dina här.

Kul om det är föräldrarna ändå som väntar :) De brukar ju annars låta ungarna klara sig själva när de väl har lärt sig att skaffa föda själva.

Hehe ja det går fort, min d500 är förmodligen uppe i alla fall 20Ktusen exponeringar nu skulle jag tro :)
Ja det har blivit en hel del bilder i år. Man det är kul att ha och gå igenom lite sparat under vintern också. Fina bilder dessa. Gillar de som är fotad ut över havet lite extra.


MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-09-21 06:30
Jag brukar fotografera på fint väder och redigera i sämre. Jo du ser ju inte havet så ofta, kan förstå det
Tittar och njuter!/ Björn
Svar från pdahlen 2020-09-21 06:27
Tackar, kul att höra
Ett elände att vara pensionär, blir för mycket tid till foto ;))
Ställ kameran på singelbild så hinner du kanske med :)
Snyggt med Kullaberg i fjärran.
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-09-21 06:27
Tackar, jo singelbild hade säkert minskat antal exponeringar :), men i år är jag skapligt med i redigeringar, det är bara några dagar i slutet av förra veckan som saknas. Det är flödet in till bloggen där jag ligger en 2-3 veckor efter.